Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια σε επίπεδο που θα αρχίσει να περιορίζει την ανάπτυξη και η κορύφωσή τους θα εξαρτηθεί από το πώς θα ανταποκριθεί η οικονομία στον πιο γρήγορο κύκλο σύσφιξης πολιτικής που έχει καταγραφεί, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν σε συνέντευξή του στους Financial Times.

 Ο Φίλιπ Λέιν, που είναι από τα γνωστά… περιστέρια του συμβουλίου, εμφανίστηκε πιο επιθετικός.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια συνολικά κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο σε μια προσπάθεια να σταματήσει μια ιστορική άνοδο του πληθωρισμού, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ήδη πει ότι θα χρειαστούν ακόμα περισσότερες αύξησεις στα επιτόκια.

«Πρέπει να αυξήσουμε περισσότερο τα επιτόκια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λέιν επισημαίνοντας: «Πέρυσι θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να φέρουμε τα επιτόκια σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, και τώρα λέμε, καλά, στην πραγματικότητα πρέπει να τα φέρουμε σε περιοριστικό έδαφος».

Αν και οι αγορές βλέπουν το επιτόκιο καταθέσεων να κορυφώνεται γύρω στο 3,3% αυτό το καλοκαίρι, ο Λέιν υιοθετεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση, υποστηρίζοντας ότι η ανταπόκριση των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και των κυβερνήσεων στις κινήσεις της ΕΚΤ θα είναι καθοριστική.

Υπογράμμισε επίσης ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, οι οποίες ξοδεύουν πάρα πολλά για επιδοτήσεις τώρα, θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει επίσης να αποσυρθούν από τα υψηλά ελλείμματα», είπε. «Θα χρειαστεί σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή τα επόμενα χρόνια».

Πού θα φθάσουν τα επιτόκια της ΕΚΤ – Γιατί «τρέχει» πίσω από τις εξελίξεις

Η μάχη των επιτοκίων

Η μάχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τον πληθωρισμό μπορεί να τελειώσει εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, εκτιμούν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, προβλέποντας αλλαγή πλεύσης μόλις τον Ιούλιο.

Υποστηρίζουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα αυξηθεί στο ανώτατο όριο του 3,25% , από το τρέχον επίπεδο του 2% σε τρία βήματα.

Η έρευνα δείχνει δύο αυξήσεις κατά μισή μονάδα στις συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, ακολουθούμενες από αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Στη συνέχεια, η διάμεση πρόβλεψη των αναλυτών προβλέπει μείωση του επιτοκίου στο 3% στην αρχή του τρίτου τριμήνου.

Ένα τέτοιο σενάριο, αν επιβεβαιωθεί , θα σηματοδοτήσει μια δραστική αλλαγή, την οποία ούτε καν οραματίζεται μέχρι στιγμή η ΕΚΤ.

Οι περισσότεροι από τους αξιωματούχους της βλέπουν τα επιτόκια να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό ακόμα, και ουδείς μέχρι στιγμής έχει ταχθεί υπέρ της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Η άλλη άποψη

Ωστόσο, οι επενδυτές βλέπουν το επιτόκιο καταθέσεων να αυξάνεται ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα MLIV Pulse, με περισσότερους από τους μισούς στη δημοσκόπηση να προβλέπουν ότι θα κορυφωθεί στο 3,5% ή ακόμα υψηλότερα.

Ενώ ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης και οι καταναλωτές ανησυχούν λιγότερο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν βάλει στόχο να μειώσουν τον υποκείμενο πληθωρισμό, ο οποίος σημείωσε ρεκόρ τον περασμένο μήνα καθώς το υψηλότερο ενεργειακό κόστος και οι μισθοί τροφοδοτούνται με καθυστέρηση.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Bloomberg εκτιμούν ότι ο βασικός δείκτης τιμών – που εξαιρεί τα τρόφιμα, την ενέργεια και άλλα ευμετάβλητα είδη – θα κορυφωθεί κατά μέσο όρο στο 5,1% αυτό το τρίμηνο, πριν υποχωρήσει στο 3,5% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023.

Ο συνολικός πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει κατά 3,7% από 8,5% την ίδια περίοδο.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν ότι η επιβράδυνση στον πληθωρισμό δεν είναι αρκετή για να πείσει την ΕΚΤ να σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια, και οι αγορές εξακολουθούν να προεξοφλούν μια σειρά αυξήσεων από αξιωματούχους στη Φρανκφούρτη κατά τη διάρκεια του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση