Υπάρχουν τρεις κύριες προκλήσεις σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των οικονομικών και πληθωριστικών προοπτικών για τη ζώνη του ευρώ, εκτιμά το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, σε ομιλία του στη δεξαμενή σκέψης Bruegel.

Πρώτον, σύμφωνα με τον κ. Λέιν, η πανδημία παραμένει μία πρώτης τάξης κινητήρια δύναμη. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι περιορισμοί της πανδημίας εξακολουθούσαν να περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ. Ενώ αυτοί οι περιορισμοί επί του παρόντος αίρονται και ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται, το τρέχον σύνολο περιορισμών στην Κίνα συμβάλλει σε ένα νέο κύμα πιέσεων στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και περιορίζει την εγχώρια ζήτηση σε μια σημαντική περιοχή της παγκόσμιας οικονομίας. Ταυτόχρονα, το άνοιγμα της ευρωπαϊκής οικονομίας και οι προοπτικές για μια πιο κανονική θερινή τουριστική περίοδο αναμένεται να δώσουν σημαντική ώθηση τους επόμενους μήνες, ειδικά για τους κλάδους των υπηρεσιών και τις χώρες με ένταση τουρισμού.

Δεύτερον, η σημαντική άνοδος των τιμών της ενέργειας από το καλοκαίρι του 2021 αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μακροοικονομικό σοκ. Ειδικότερα, δεδομένου ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο εισάγονται κυρίως στη ζώνη του ευρώ, αυτό αποτελεί δυσμενείς όρους εμπορικού σοκ, μειώνοντας το συνολικό πραγματικό εισόδημα της ζώνης του ευρώ. Εκτός από τις δυσμενείς επιπτώσεις του χαμηλότερου πραγματικού εισοδήματος για την κατανάλωση και τις επενδύσεις, μια επίμονη αύξηση των τιμών της ενέργειας μπορεί να μειώσει τη συνολική ικανότητα εφοδιασμού καθιστώντας αντιοικονομική τη λειτουργία τεχνολογιών παραγωγής έντασης ενέργειας σε πλήρη δυναμικότητα σε ορισμένους κλάδους.
Αυτή η ανησυχία ισχύει ιδιαίτερα για τον τομέα των εμπορεύσιμων ειδών στο βαθμό που σημειώθηκε επίσης αύξηση της σχετικής τιμής της ενέργειας στην Ευρώπη σε σύγκριση με άλλα μέρη του κόσμου. Όσον αφορά τη δυναμική του πληθωρισμού, ακόμα κι αν η άνοδος των τιμών της ενέργειας είναι τελικά ένα επίπεδο αποτέλεσμα.

Τρίτον, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί ορόσημο για την Ευρώπη. Ο οικονομικός αντίκτυπος του πολέμου λειτουργεί μέσω πολλών μηχανισμών όπως: η ενίσχυση του ενεργειακού σοκ, ένα νέο σύνολο σημείων συμφόρησης, και προς τα κάτω αναθεωρήσεις της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης. Επιπλέον, ο πόλεμος αποτελεί μια σημαντική πηγή αβεβαιότητας, η οποία λειτουργεί ως περαιτέρω τροχοπέδη στην οικονομική δραστηριότητα.

Οι οικονομικές εξελίξεις

Σύμφωνα με τον ίδιον, το υψηλό ενεργειακό κόστος, οι περιορισμοί που σχετίζονται με την πανδημία, τα παγκόσμια σημεία συμφόρησης και, αργότερα, ο αρχικός αντίκτυπος του πολέμου εξηγούν κατά κάποιο τρόπο τις υποτονικές οικονομικές επιδόσεις της ζώνης του ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και το πρώτο τρίμηνο του 2022: Οι τριμηνιαίοι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν μόλις 0,3 τοις εκατό και 0,2 τοις εκατό αντίστοιχα.

Αν και η χαλάρωση των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία στην Ευρώπη θα παράσχει σημαντική πηγή ώθησης τους επόμενους μήνες (ειδικά για τον τομέα των υπηρεσιών), η πανδημία εξακολουθεί να συμβάλλει σε παγκόσμια συμφόρηση, ενώ το ενεργειακό σοκ και ο πόλεμος θα συνεχίσουν να ασκούν αρνητικές επιπτώσεις στην εγχώρια δραστηριότητα.

Πληθωρισμός

Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά περίπου 40 τοις εκατό. Αυτή η αύξηση στη σχετική τιμή της ενέργειας είναι πολύ υψηλότερη από τις επιμέρους αιχμές που σημειώθηκαν τη δεκαετία του 1970. Είναι επίσης τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας που παρατηρήθηκαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες πριν από τη δημιουργία του ευρώ .

Νομισματική πολιτική

Τα τελευταία χρόνια, η νομισματική θέση της ΕΚΤ έχει καθοριστεί από έναν συνδυασμό μέτρων πολιτικής: το χαμηλό επίπεδο των βασικών επιτοκίων πολιτικής, την καθοδήγηση προθεσμιακών επιτοκίων, τις αγορές περιουσιακών στοιχείων και τις στοχευμένες δανειοδοτικές πράξεις. Η περίοδος των πολύ χαμηλών επιτοκίων για τις τράπεζες στο πρόγραμμα στοχευμένων δανείων (TLTRO III) έχει προγραμματιστεί να λήξει τον επόμενο μήνα. Επιπλέον, σημειώθηκε πολύ σημαντική μείωση του ποσοστού αγορών περιουσιακών στοιχείων τους τελευταίους μήνες και το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει να τερματίσει τις καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) το τρίτο τρίμηνο.

Καταλήγοντας ο κ. Λέιν τονίζει ότι κυρίαρχη δέσμευση, είναι ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα λάβει ό,τι χρειάζεται για να εκπληρώσει την εντολή της ΕΚΤ να επιδιώξει τη σταθερότητα των τιμών και να συμβάλει στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. «Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα μας στο πλαίσιο της εντολής μας, ενσωματώνοντας ευελιξία, εάν απαιτείται, για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στο στόχο μας δύο τοις εκατό μεσοπρόθεσμα» τόνισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή