Μικρή ανάσα για τις τιμές στη Γερμανία. Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε περαιτέρω τον τελευταίο μήνα του 2022, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 9,6% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Τον Νοέμβριο ήταν στο 11,3% και τον Οκτώβριο στο 11,6%.

Για ολόκληρο το 2022, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός έφτασε στο 8,7%

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ( Destatis ) αναφέρει ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών από έτος σε έτος ήταν σημαντικά υψηλότερος από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Το 2021 ήταν +3,1%.

Ιστορικά υψηλές τιμές

«Ο ιστορικά υψηλός ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στις ακραίες αυξήσεις των τιμών των ενεργειακών προϊόντων και των τροφίμων από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία», δήλωσε η Δρ. Ruth Brand , η νέα Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, που ανέλαβε την 1η Ιανουαρίου 2023.

«Οι επιπτώσεις της κρίσης και του πολέμου, όπως τα σημεία συμφόρησης στην παράδοση και οι σημαντικές αυξήσεις των τιμών στα προηγούμενα στάδια της οικονομικής διαδικασίας, ήταν χαρακτηριστικά ολόκληρου του έτους. Αν και αυτές οι αυξήσεις των τιμών δεν μετακυλίστηκαν πλήρως, οι καταναλωτές έπρεπε να πληρώσουν πολύ περισσότερο, ειδικά για ενέργεια και τρόφιμα», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Οι ασυνήθιστα υψηλοί μηνιαίοι ρυθμοί πληθωρισμού που παρατηρήθηκαν το 2022 μετριάστηκαν εν μέρει μέσω μέτρων ανακούφισης. Αυτό περιελάμβανε το εισιτήριο των 9 ευρώ, την έκπτωση στα καύσιμα, την κατάργηση της επιβάρυνσης EEG, τη μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο και την τηλεθέρμανση και την εφάπαξ πληρωμή του τιμολογίου φυσικού αερίου και θέρμανσης για τον μήνα Δεκέμβριο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή