Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης σημείωναν άνοδο τη Δευτέρα με την προσοχή των επενδυτών στις δημοπρασίες κρατικών ομολόγων και την Τράπεζα της Ιαπωνίας. Οι αποδόσεις, οι οποίες κινούνται αντιστρόφως από τις τιμές,  έχουν μειωθεί απότομα από τα υψηλά πολλών ετών στις αρχές του 2023.

Η πτώση των τιμών της ενέργειας και άλλες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός μειώνεται ενθάρρυνε τους επενδυτές να ελπίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί σύντομα να σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων.

Ομόλογα: Σημάδια ανάκαμψης στην αγορά

Ωστόσο, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου ενισχύετο κατά 7 μονάδες βάσης τη Δευτέρα στο 2,208%, αισθητά κάτω από το υψηλό 11 ετών, στο 2,569%, στις 2 Ιανουαρίου. Η απόδοση του 2ετούς γερμανικού ομολόγου, πιο ευαίσθητου στις επιτοκιακές προσδοκίες, σημείωνε άνοδο 2 μονάδων στο 2,596%.

Η πρωτογενής αγορά και η ποσοτική σύσφιγξη

Αναλυτές της Commerzbank είπαν ότι η καθαρή έκδοση ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων θα μπορούσε να πλησιάσει τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ αυτή την εβδομάδα, με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, μεταξύ των χωρών που πραγματοποιούν πωλήσεις. Οι κυβερνήσεις εντείνουν την έκδοση ομολόγων το 2023 καθώς δανείζονται για να στηρίξουν τις οικονομίες τους και τις αγορές ενέργειας.

«Μέχρι στιγμής φέτος, η δραστηριότητα έκδοσης έχει απορροφηθεί ομαλά», ανέφερε στο Reuters, ο Francesco Maria Di Bella, στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος της UniCredit. «Στο μέλλον, η έντονη δραστηριότητα της πρωτογενούς αγοράς, μαζί με την έναρξη του QT της ΕΚΤ, ενδέχεται να προκαλέσει ανοδική πίεση στις αποδόσεις στα EGB (ευρωπαϊκά κρατικά  ομόλογα).

Το QT αναφέρεται στην ποσοτική σύσφιγξη, τη διαδικασία κατά την οποία η ΕΚΤ θα μειώσει τα ομόλογά που διατηρεί τερματίζοντας τις επανεπενδύσεις. Η απόδοση του 10ετους ιταλικού ομολόγου σημείωνε άνοδο κατά 6 μονάδες βάσης στο 4,044%. Η ελληνική 10ετία κινείται αυτή την ώρα στο 4,131%, με τον ΟΔΔΗΧ να προχωρά αύριο στην στην πρώτη έξοδο στις αγορές για το 2023, με την έκδοση 10ετούς ομολόγου αναφοράς. Στόχος για εφέτος είναι η άντληση 7 δισ. ευρώ από τις αγορές, οι οποίες θα ξεπεράσουν τα 8 δισ. ευρώ εάν όπως αναμένεται η χώρα προχωρήσει και στην πρώτη έκδοση «πράσινου ομολόγου». Θα πρέπει να σημειωθεί πως με το ποσοστό του σταθερού επιτοκίου να βρίσκεται πλέον στο 104% – και σε συνδυασμό με τα ταμειακά αποθέματα που βρίσκονται σήμερα στο 18% του ΑΕΠ – δημιουργείται για το Ελληνικό Δημόσιο ένα παράθυρο ευκαιρίας τουλάχιστον τεσσάρων ετών, κατά τη διάρκεια του οποίου το ετήσιο νέο κόστος χρηματοδότησης της χώρας θα είναι πολύ χαμηλότερο από τα σημερινά επιτόκια της αγοράς και παρόμοιο με αυτό που ήταν πριν από 2-3 χρόνια.

Να σημειωθεί επίσης πως οι ιταλικές, οι πορτογαλικές και οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν «προκλήσεις» για το χρέος,  καθώς θα πρέπει  να καλύψουν τις ελάχιστες απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL), οι οποίες στην περίπτωση των ελληνικών συστημικών τραπεζών εκτιμάται από τραπεζικές πηγές πως θα ξεπεράσει τα 8 δις. ευρω για την περίοδο 2023-2035. Με καταλύτη την αποεπένδυση του ΤΧΣ οι τράπεζες επιστρέφουν ξανά στο επίκεντρο των επενδυτών το τελευταίο διάστημα εκτίμησε πάντως η  NBG Securities, η οποία αύξησε τις τιμές στόχους για τις μετοχές  τους στα 2,35 ευρώ για την Πειραιώς, τα 1,40 ευρώ για τη Eurobank και τα 1,55 ευρώ για την Alpha Bank, διατηρώντας τη σύσταση υπεραπόδοσης (outperform). Η Πειραιώς είναι η κορυφαία επιλογή της καθώς «βλέπει» μία ελκυστική σχέση απόδοσης/κινδύνου.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρεφόταν και στην απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας για τη νομισματική πολιτική την Τετάρτη. Η BOJ εξέπληξε τις αγορές τον Δεκέμβριο επιτρέποντας απροσδόκητα την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να διαπραγματευτεί σε μεγαλύτερο εύρος, προκαλώντας άλμα αποδόσεων και άνοδο του γιεν. Η απόδοση του 10ετους ιαπωνικού ομολόγου

διαπραγματευόταν πάνω από το νέο ανώτατο όριο του 0,5% τη Δευτέρα, ένδειξη ότι οι επενδυτές δοκιμάζουν την BOJ, με πολλούς να αναμένουν περαιτέρω διεύρυνση του εύρους διαπραγμάτευσης. Ο Jorge Garayo της SocGen είπε ότι υπάρχει πιθανότητα 25% η BOJ να διευρύνει περαιτέρω το εύρος, για να επιτρέψει την απόδοση του 10ετους να κινηθεί κατά 75 μονάδες βάσης. Είπε ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να ωθήσει τις αποδόσεις της ευρωζώνης υψηλότερα στην εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές