Tην πεποίθηση ότι η Tesla του Μασκ δεν μπορεί ποτέ να γίνει μια «μηχανή κερδοφορίας» όπως η Apple, επειδή δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για κάτι τέτοιο στην αυτοκινητοβιομηχανία, εξέφρασε ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, στο Yahoo Finance.

Η Tesla είναι απίθανο να γίνει κάτι ανάλογο των big tech, Apple και Microsoft, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κρούγκμαν.

Tesla: «Ψαλίδι» στις τιμές σε ΗΠΑ και Ευρώπη – Στόχος η αύξηση της ζήτησης

Το φαινόμενο του δικτύου

Είναι αδύνατο να δημιουργηθεί ένα αδιαμφισβήτητο μονοπώλιο στην αυτοκινητοβιομηχανία, δήλωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος.

Η Tesla δεν θα γίνει ποτέ μια «μηχανή κερδοφορίας» όπως η Apple και η Microsoft επειδή δεν υπάρχει το περιθώριο να δημιουργήσει ένα αδιαμφισβήτητο μονοπώλιο στην αυτοκινητοβιομηχανία, σύμφωνα με τον κορυφαίο οικονομολόγο.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ, ανέφερε ότι τα οχήματα της Tesla είναι απίθανο να επωφεληθούν ποτέ από το φαινόμενο του δικτύου, το οποίο βοήθησε προϊόντα όπως το iPhone της Apple και τους υπολογιστές της Microsoft να αποκτήσουν κυρίαρχο μερίδιο αγοράς. Το φαινόμενο δικτύου αναφέρεται όταν οι άνθρωποι αγοράζουν ένα προϊόν επειδή πιστεύουν ότι τρίτοι αποκομίζουν αποκλειστικά οφέλη από τη χρήση του.

«Η Tesla δεν πρόκειται να είναι η Microsoft, ακόμα κι αν όλα πάνε όπως θα έπρεπε. Δεν θα είναι η Apple», πρόσθεσε.

«Δεν πρόκειται για εξωτερικές συνέπειες δικτύου, όπου βασικά οι άνθρωποι χρησιμοποιούν κάτι επειδή όλοι οι άλλοι το χρησιμοποιούν, και είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγεις από αυτό, και έτσι έχεις δεκαετίες εξαιρετικά υψηλών κερδών», σύμφωνα με τον νομπελίστα.

Το προφίλ του Μασκ

Η τιμή της μετοχής της Tesla υποχώρησε 65% το 2022. Η αύξηση των επιτοκίων έχει επιβαρύνει όλες τις εταιρείες της τεχνολογίας, αλλά ορισμένοι μέτοχοι της Tesla λένε ότι οι ακρότητες του Μασκ γύρω από το Twitter έχουν επίσης αρνητικές συνέπειες.

Ο Μασκ απέλυσε πάνω από το μισό εργατικό δυναμικό του και κάλεσε τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν τους Ρεπουμπλικάνους πέρυσι. Εξέφρασε επίσης επανειλημμένα την υποστήριξή του στις δεξιές θεωρίες συνωμοσίας, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης για σύλληψη του κορυφαίου ιατρικού συμβούλου του προέδρου Τζο Μπάιντεν, Άντονι Φάουτσι.

Ο Κρούγκμαν είπε ότι η συμπεριφορά του Μασκ είχε δείξει ότι δεν μοιάζει σε τίποτα με τον συνιδρυτή και πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, Steve Jobs – ο οποίος φημιζόταν για το υψηλό επίπεδο πειθαρχίας και εστίασής του στα προϊόντα της Apple.

«Ο Τζομπς είχε ένα όραμα. Και επίσης, επιτρέψτε μου να πω ότι τουλάχιστον σε κάποιο σημείο, είχε σημασία ότι ο Στιβ Τζομπς θεωρούνταν ένας πολύ ωραίος τύπος, ως ο τύπος με το μαύρο ζιβάγκο και το τζιν με μια καταπληκτική συσκευή στο χέρι, που ήταν κάτι που οι άνθρωποι ήθελαν να αγοράσουν, κάτι που βοήθησε να εδραιωθεί η θέση του», είπε ο Κρούγκμαν.

«Δεν νομίζω ότι ακόμα κι αν ο Μασκ ήταν τόσο πειθαρχημένος όσο ο Steve Jobs, ότι η Tesla θα ήταν ποτέ μια μηχανή σταθερού κέρδους όπως ήταν η Apple», πρόσθεσε. «Απλώς — δεν φταίει αυτός. Απλώς δεν είναι τέτοιου είδους βιομηχανία», πρόσθεσε.

«Αλλά δεν ξέρω κανέναν που να έχει βλάψει την εικόνα του cool σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα όσο ο Μασκ έκανε», δήλωσε κλείνοντας την τοποθέτηση του ο Πολ Κρούγκμαν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή