Ότι είπε ψέμματα κατηγορεί τον Ίλον Μασκ, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί του επενδυτές της Tesla, Νίκολας Πόριτ, αναφερόμενος σε tweet που ανήρτησε ο Μασκ το 2018 και στο οποίο έγραψε ότι η χρηματοδότηση για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας είναι εξασαφαλισμένη. Υπενθυμίζεται ότι ο Μασκ είχε αναφέρει ότι θα απέσυρε την εταιρεία από το χρηματιστήριο, καταβάλλοντας 420 δολάρια για κάθε μετοχή. Συνολικά δηλαδή η εξαγορά των μετοχών θα ανερχόταν στα 72 δισ. δολάρια, με τον Μασκ να υποστηρίζει ότι είχε εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κεφάλαια.

Σύμφωνα με τον Πόριτ τα ψέματα του Μασκ προκάλεσαν την απώλεια εκατομμυρίων από «κανονικούς ανθρώπους», δήλωσε ο Πόριτ στους ενόρκους στο Σαν Φρανσίσκο κατά τη διάρκεια των εναρκτήριων δηλώσεων. «Εκατομμύρια δολάρια χάθηκαν όταν αποκαλύφθηκαν τα ψέματά του», πρόσθεσε.

Ίλον Μασκ: Αρχίζει η δίκη για tweet που του στοίχισε 20 εκατ. δολάρια

Απαντώντας στις κατηγορίες ο δικηγόρος του Μασκ, Άλεξ Σπίρο, αμφισβήτησε αυτόν τον χαρακτηρισμό, λέγοντας ότι ο δισεκατομμυριούχος ήταν «σοβαρός» όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας το 2018, αλλά τελικά συνάντησε την αντίδραση των μετόχων. «Θα μάθετε πολύ σύντομα ότι αυτό δεν ήταν απάτη, ούτε κατά διάνοια» είπε χαρακτηριστικά. Ο Μασκ πίστευε ότι η χρηματοδότηση δεν αποτελούσε ζήτημα και «έκανε βήματα» για να πραγματοποιηθεί η συμφωνία, είπε χαρακτηριστικά.

Η δίκη και τα tweet του Μασκ

Η υπόθεση είναι μια σπάνια δίκη ομαδικών αγωγών για κινητές αξίες. Ο επενδυτής της Tesla, Γκλεν Λίτλετον, ζητά αποζημίωση εκ μέρους των μετόχων που διαπραγματεύτηκαν μετοχές της εταιρείας τις ημέρες μετά την ανάρτηση του σχεδίου του Μασκ να ιδιωτικοποιήσει την εταιρεία στο Twitter τον Αύγουστο του 2018.

Το εννεαμελές σώμα ενόρκων καλείται να αποφασίσει αν τα tweets διόγκωσαν τεχνητά την τιμή της μετοχής της Tesla, ανεβάζοντας το ποσό της χρηματοδότησης της συμφωνίας, και αν ναι, κατά πόσο.

Οι κατηγορούμενοι, στους οποίους περιλαμβάνονται επίσης νυν και πρώην διευθυντές της Tesla, θα υποστηρίξουν ότι η τιμή της μετοχής εκτινάχθηκε ως απάντηση στο γεγονός ότι ο Μασκ είπε ότι σκέφτεται να ιδιωτικοποιήσει την εταιρεία, κάτι που, όπως λένε, συνέβαινε, και όχι στον ισχυρισμό του σχετικά με τη χρηματοδότηση( ότι είναι εξασφαλισμένη)

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Έντουαρντ Τσεν, ο οποίος επιβλέπει τη δίκη, έχει αποφανθεί ότι οι δηλώσεις του Μασκ σχετικά με την κατάσταση της συμφωνίας ήταν ψευδείς και ο Μασκ τις έκανε απερίσκεπτα. Η συμφωνία δεν πραγματοποιήθηκε.

Ενώ μέτοχοι μηνύουν κάθε χρόνο εκατοντάδες εταιρείες και τα στελέχη τους για υποθέσεις απάτης με κινητές αξίες, πολύ λίγες από αυτές τις υποθέσεις φτάνουν σε δίκη. Η συντριπτική πλειονότητα είτε απορρίπτονται από τα δικαστήρια είτε καταλήγουν σε συμβιβασμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή