Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Γερμανίας για αυτόν τον χειμώνα είναι ασφαλής, δήλωσε την Τετάρτη ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, προσθέτοντας ότι η ικανότητα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης να απομακρυνθεί γρήγορα από το ρωσικό αέριο έχει δείξει πόσο ευέλικτη και γρήγορη μπορεί να είναι.

Σε μια αισιόδοξη ομιλία στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο Σολτς τόνισε τις προσπάθειες για να ξεπεραστεί η ενεργειακή κρίση που εξαπολύθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας δημιουργίας τερματικών σταθμών υγρού φυσικού αερίου.

Νταβός: Σφοδρή επίθεση Γκουτέρες στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων – Να λογοδοτήσουν όπως οι καπνοβιομηχανίες

Αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου

Αυτοί οι τερματικοί σταθμοί θα βοηθήσουν στην αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου που αντιστοιχούσε στο μισό των εισαγωγών της Γερμανίας. Οι επικριτές λένε ότι η Γερμανία μπορεί να μην είχε αντιμετωπίσει μια μεγάλη ενεργειακή κρίση αν είχε λάβει τέτοια μέτρα για τη διαφοροποίηση της προσφοράς πριν από τον πόλεμο.

«Η Γερμανία μπορεί να είναι ευέλικτη, μπορούμε να είμαστε μη γραφειοκρατικοί και μπορούμε να είμαστε γρήγοροι», ανέφερε ο Σολτς.

Ο καγκελάριος τόνισε πώς η κρίση επιτάχυνε τον μετασχηματισμό προς μια πράσινη οικονομία – οι τερματικοί σταθμοί LNG θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθούν τελικά για υδρογόνο.

Ο φόβος της αποπαγκοσμιοποίησης

Η Γερμανία ήταν ανταγωνιστική πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας, όταν οι τιμές της ενέργειας ήταν ήδη συγκρίσιμα υψηλές, επειδή το επιχειρηματικό της μοντέλο βασιζόταν κυρίως σε υψηλά εξειδικευμένα βιομηχανικά προϊόντα έντασης έρευνας και τεχνολογίας και όχι σε μαζική παραγωγή ενέργειας, όπως τόνισε ο Σολτς.

Ο καγκελάριος προειδοποίησε ωστόσο για τον κίνδυνο της αποπαγκοσμιοποίησης που κρέμεται σαν «δαμόκλειο σπάθη» σε όλο τον κόσμο. Οι νέες γεωπολιτικές εντάσεις οδήγησαν σε διαταραχές του εμπορίου που είναι ιδιαίτερα δύσκολες για μια οικονομία που βασίζεται στις εξαγωγές, όπως αυτή της Γερμανίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή