Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία στο πλαίσιο της πανεθνικής απεργίας την Πέμπτη, που είχε ως αποτέλεσμα να “νεκρώσουν” τα τρένα και να μειωθεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ήταν το πρώτο πετυχημένο κρας τεστ των εργαζομένων απέναντι στην κυβέρνηση καθώς τα συνδικάτα αντιδρούν στα σχέδια αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, από τα 62 στα 64.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι συνολικά 1,12 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση, ενώ η μεγάλη πορεία στο Παρίσι συγκέντρωσε 80.000, χωρίς να λείψουν τα επεισόδια και οι συγκρούσεις αστυνομικών με ορισμένα μπλοκ διαδηλωτών.

Γαλλία: Τα συνδικάτα απειλούν να κόψουν το ρεύμα σε βουλευτές και πλούσιους

Δοκιμασία για Μακρόν

Οι κινητοποιήσεις των εργατικών συνδικάτων είναι μια μεγάλη δοκιμασία για τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε την Πέμπτη ότι το σχέδιό του για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν είναι δημοφιλές, είναι «δίκαιο και υπεύθυνο» και πρέπει να εφαρμοστεί.

Διαφορετική είναι η άποψη των διαδηλωτών και απεργών, αποδεικνύοντας ότι ο πρόεδρος Μακρόν και η κυβέρνησή του θα περάσουν δύσκολες ημέρες μέχρι με περάσουν την «μεταρρύθμιση» του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας.

Οι διαδηλώσεις σε μεγάλες γαλλικές πόλεις, όπως το Παρίσι, η Μασσαλία, η Τουλούζη, η Νάντη και η Νίκαια, ακινητοποίησαν τα μέσα μεταφοράς την Πέμπτη. Ο Πύργος του Άιφελ παρέμεινε κλειστός για τους επισκέπτες και το ενεργειακό δίκτυο της χώρας ήταν επίσης υπό πίεση.

Οκτώ από τα μεγαλύτερα συνδικάτα συντόνισαν τη δράση τους – κάτι σπάνιο για τα γαλλικά δεδομένα- και κάλεσαν για μια «πρώτη μέρα απεργιών και διαμαρτυριών» ενάντια στις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό που αποκάλυψε η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Η νομοθεσία θα απαιτεί από τους Γάλλους πολίτες να εργάζονται έως τα 64, από 62 που είναι σήμερα, για να δικαιούνται πλήρη κρατική σύνταξη.

Οι σιδηροδρομικές γραμμές σε όλη τη Γαλλία παρουσίασαν «σοβαρή διακοπή», σύμφωνα με τη γαλλική σιδηροδρομική αρχή SNCF. Οι γραμμές του μετρό στο Παρίσι επλήγησαν από το πλήρες ή μερικό απεργιακό πρόγραμμα, ανέφερε στο Twitter η αρχή μεταφορών της πόλης, RATP.

Εν τω μεταξύ, η Eurostar ακύρωσε πολλά δρομολόγια μεταξύ της γαλλικής πρωτεύουσας και του Λονδίνου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, και οι πτήσεις στο αεροδρόμιο Orly στο Παρίσι έχουν τροποποιηθεί κατά μεγάλο βαθμό.

Οι απεργίες αποτελούν την πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δηλώνει ότι το σχέδιό του για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλές, είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι το σύστημα δεν θα καταρρεύσει.

«Οι μισθοί και οι συντάξεις πρέπει να αυξηθούν, όχι η ηλικία συνταξιοδότησης», έγραφε ένα μεγάλο πανό εργαζομένων που άνοιξαν την πορεία διαμαρτυρίας στο Τουρ, στη δυτική Γαλλία.

Στη Νίκαια, στη νότια Γαλλία, ένα μεγάλο πανό έγραφε: «Όχι στη μεταρρύθμιση».

Η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια και η παράταση του εργάσιμου βίου θα αποφέρουν επιπλέον 17,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσιες συνταξιοδοτικές εισφορές, επιτρέποντας στο σύστημα να μην καταρρεύσει έως το 2027, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας.

“Αυτή η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη και δίκαιη”, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Olivier Dussopt στο LCI TV.

Αναμένονται νέες απεργίες

Οι ηγέτες των συνδικάτων, που αναμένεται να ανακοινώσουν περισσότερες απεργίες και διαδηλώσεις το βράδυ, δήλωσαν ότι η Πέμπτη ήταν μόνο η αρχή.

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού πρέπει ακόμη να περάσει από το κοινοβούλιο, όπου ο Μακρόν έχει χάσει την απόλυτη πλειοψηφία του, αλλά ελπίζει να περάσει με την υποστήριξη των συντηρητικών βουλευτών.

Οι οδηγοί τραίνων, οι δάσκαλοι και οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια ήταν μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν μαζικά στην απεργία, καθώς και σχεδόν το 45% του προσωπικού στον κολοσσό κοινής ωφελείας EDF, ανέφερε η εταιρεία. Το ραδιόφωνο France Inter έπαιξε μουσική αντί του συνηθισμένου προγράμματος και οδηγοί λεωφορείων και δημόσιοι υπάλληλοι έκαναν επίσης απεργία.

Μόνο μία στις τρεις και μία στις πέντε γραμμές TGV υψηλής ταχύτητας λειτουργούσαν, με τα περισσότερα τοπικά ή περιφερειακά τρένα να είναι καθηλωμένα, ανακοίνωσε ο σιδηροδρομικός φορέας SNCF.

Στο Παρίσι, ορισμένοι σταθμοί του μετρό έκλεισαν και η κυκλοφορία διακόπηκε καθώς λίγοι συρμοί κυκλοφόρησαν κανονικά.

Μείωση παραγωγής ενέργειας

Τα στοιχεία της EDF και του φορέα εκμετάλλευσης δικτύου RTE έδειξαν ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά περίπου 12% της συνολικής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, ωθώντας τη Γαλλία να αυξήσει τις εισαγωγές.

Οι αποστολές πετρελαίου μπλοκαρίστηκαν στα διυλιστήρια της TotalEnergies στη Γαλλία, δήλωσαν αξιωματούχοι του συνδικάτου και της εταιρείας, αλλά η εταιρεία είπε ότι μια ημέρα απεργίας δεν θα διαταράξει τη λειτουργία του διυλιστηρίου.

Ο αντίκτυπος στην εναέρια κυκλοφορία περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό στη μείωση περίπου 20% των πτήσεων στο Orly, το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Παρισιού. Η Air France είπε ότι πραγματοποιούσε όλες τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων και το 90% των άλλων πτήσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Πολωνία: Το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο κατάρριψης ρωσικών πυραύλων αν πλησιάζουν κράτη-μέλη του
Επικαιρότητα |

Το ΝΑΤΟ εξετάζει κατάρριψη ρωσικών πυραύλων κοντά στα κράτη-μέλη του

Η Πολωνία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ρωσικός πύραυλος κρουζ που εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας εναντίον πόλεων της δυτικής Ουκρανίας παρεισέφρησε στον πολωνικό εναέριο χώρο.