Οι Γάλλοι πολίτες αναγνωρίζουν την ανάγκη να γίνουν αλλαγές στις συντάξεις ώστε να καταστεί βιώσιμο στο σύνολό του το σύστημα, όμως δεν συμφωνούν με τα μέτρα που προτείνει ο Εμανουέλ Μακρόν. Μία εβδομάδα μετά την παρουσίαση από την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν του σχεδίου για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και τρεις ημέρες πριν από την πρώτη γενική απεργία που κήρυξαν τα εργατικά συνδικάτα με την στήριξη των μεγαλυτέρων κομμάτων της αντιπολίτευσης για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταρρύθμιση, η οικονομική εφημερίδα «Les Echos» και το Radio Classique δημοσιοποίησαν δημοσκόπηση της OpinionWay, το μείζον εύρημα της οποίας είναι ότι το 61% των Γάλλων κρίνει τη μεταρρύθμιση των συντάξεων ως «αναγκαία».

Γαλλία: Η συνέντευξη που «στρίμωξε» τον Μακρόν

Ειδικότερα, το 40% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η μεταρρύθμιση είναι «μάλλον αναγκαία», ενώ το 21% τη θεωρεί «απολύτως αναγκαία». Δεν αποτελεί έκπληξη βέβαια το ότι οι ευνοϊκά διακείμενοι είναι ψηφοφόροι και εν πάση περιπτώσει «συμπαθούντες» του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν (σε ποσοστό 90%). Σε ένα μικρότερο ποσοστό 74% είναι ψηφορόροι του κόμματος των Ρεπουμπλικανών (της γκωλικής Δεξιάς δηλαδή), ενώ την ανάγκη αλλαγών στο συνταξιοδοτικό αναγνωρίζουν επίσης σχετικά υψηλά ποσοστά των ψηφοφόρων της Αριστεράς (το 48% των συμπαθούντων το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το 42% των Ανυπότακτων του Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Υπάρχει χώρος

«Οι Γάλλοι δεν θέλουν αυτή τη μεταρρύθμιση, αλλά κατανοούν ότι το σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Επομένως η κυβέρνηση έχει χώρο για να προσπαθήσει ώστε να γίνουν αποδεκτά τα μέτρα της», σχολιάζει ο αντιπρόεδρος της OpinionWay Μπρουνό Ζανμπάρ.

Κατά το γάλλο δημοσκόπο το εύρημα της έρευνας είναι σημαντικό, δεδομένου ότι τους τελευταίους μήνες τόσο τα συνδικάτα όσο και η αντιπολίτευση (των αριστερών κομμάτων αλλά και η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν) έχουν βασίσει την απόρριψη του συνταξιοδοτικού στο επιχείρημα ότι μια μεταρρύθμιση δεν είναι αναγκαία και δεν δικαιολογείται διότι το οικονομικό όφελος που θα αποφέρει θα είναι μικρό, ενώ η επιβάρυνση των δημοσίων οικονομικών, αν συνεχιστεί το σημερινό καθεστώς, δεν είναι μεγάλη τουλάχιστον έως το 2030.

Η ηλικία και οι εισφορές

Οι ερωτηθέντες, ωστόσο, εμφανίζονται κατά μεγάλη πλειοψηφία αντίθετοι με δύο κομβικά μέτρα της προτεινόμενης μεταρρύθμισης: την σταδιακή αύξηση της κατώτατης ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια και την αύξηση του χρόνου καταβολής εισφορών από τους ασφαλισμένους για να πάρουν πλήρη σύνταξη. Μόνο το 32% των Γάλλων εμφανίζεται σύμφωνο με την προοπτική συνταξιοδότησης στα 64, ενώ λίγο υψηλότερο – αλλά σαφώς μειοψηφικό – είναι το ποσοστό όσων συμφωνούν με την καταβολή συνταξιοδοτικών εισφορών για περισσότερα χρόνια (38%).

«Οι Γάλλοι απορρίπτουν το σύνολο της προτεινόμενης μεταρρύθμισης κρίνοντας από την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64, διότι αυτό είναι το κεντρικό μέτρο του εγχειρήματος του Εμανουέλ Μακρόν», υπογραμμίζει μιλώντας στη «Les Echos» και στο Radio Classique ο Μπρουνό Ζανμπάρ.

«Όσο η εκτελεστική εξουσία επικεντρώνει τη συζήτηση σ’ αυτές τις δύο προτάσεις πρόοδος δεν μπορεί να υπάρξει», γράφει η γαλλική εφημερίδα. «Ωστόσο, όλες οι άλλες μεταρρυθμίσεις που προτείνονται έτυχαν θετικής υποδοχής και ορισμένες μάλιστα έγιναν αποδεκτές με ικανοποίηση, όπως αυτές που αφορούν τη μακροχρόνια σταδιοδρομία, κάτι το φυσιολογικό αφού οι ρυθμίσεις αυτές είναι ευνοϊκές για τους εργαζόμενους», υπογραμμίζει η «Les Echos».

Επικοινωνιακό Βατερλό

Ειδικοί σε θέματα επικοινωνίας επισημαίνουν ότι ήταν έγιναν σοβαρά λάθη στον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος και η κυβέρνηση μεθόδευσαν τη μεταρρύθμιση. Εξαγγελθείσα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Εμανουέλ Μακρόν, η μεταρρύθμιση των συντάξεων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής επικαιρότητας από την αρχή της δεύτερης θητείας του προέδρου. Αυτό ήταν εξαρχής ένα ρίσκο, διότι δόθηκε πολύς χρόνος στην αντιπολίτευση να αναπτύξει την επιχειρηματολογία της και εν τέλει η κοινή γνώμη επηρεάστηκε περισσότερο από αυτήν.

Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, για παράδειγμα, μόνο το 37% των Γάλλων κρίνουν τη μεταρρύθμιση ως «σαφή». Μόνο 35% θεωρούν ότι αυτή «θα σώσει το σύστημα από την κατάρρευση». Και μόνο 32% την αξιολογούν ως «δίκαιη».

«Η κυβέρνηση απέτυχε να περάσει το μήνυμα ότι επαγγέλλεται μια δίκαιη μεταρρύθμιση», τονίζει ο δημοσκόπος Ζανμπάρ. Λίγες ημέρες προτού εκδηλωθεί το πρώτο κύμα των κινητοποιήσεων από τα συνδικάτα, η έρευνα της OpinionWay αποκαλύπτει ότι οι Γάλλοι στη μεγάλη πλειονότητά τους ανησυχούν για τις συνέπειες της σύγκρουσης της εκτελεστικής εξουσίας με τα εργατικά συνδικάτα.

Το 79% του συνόλου των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η μεταρρύθμιση θα προκαλέσει μια «σημαντική κρίση στη γαλλική κοινωνία». Και αγωνιούν για τον αντίκτυπο που θα έχει στην καθημερινότητά τους αυτή η κοινωνική αναταραχή, καθώς θα προστεθεί στις ήδη βασανιστικές αβεβαιότητες που σχετίζονται με τη συρρίκνωση της αγοραστικής τους δύναμης εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού και επίσης με την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία που τον επόμενο μήνα χρονίζει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή