Σε διαρκή αναπτυξιακή ετοιμότητα βρίσκεται η SKY express. Περιμένοντας μέσα στο 2023 δύο ακόμη νέα αεροσκάφη A321neo, η ελληνική αεροπορική εταιρεία έχει σε εξέλιξη ένα δυναμικό επενδυτικό πρόγραμμα που θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Αποτελεί μοναδικό παράδειγμα αερομεταφορέα που, μέσα στην υγειονομική κρίση με τον κλάδο στη χειρότερη ιστορικά φάση του, τόλμησε να σμιλεύσει ένα ολοκαίνουργιο επιχειρηματικό μοντέλο χάρη στο οποίο υπερτριπλασίασε τα έσοδα του συγκριτικά με το 2019, φτάνοντας τα 267 εκατ. ευρώ.

Έχοντας ήδη εντάξει στον στόλο της 8 νέα A320neo, ένα A320ceo και 6 ATR 72-600, η εταιρεία ξεπέρασε το 2022 τις 49.000 πτήσεις, παρουσιάζοντας αύξηση κατά σχεδόν 50% για την κάλυψη 34 προορισμών εσωτερικού και 24 εξωτερικού. Οι επιβάτες το προηγούμενο έτος σχεδόν τριπλασιάστηκαν, φτάνοντας τους 3,5 εκατ.. Με την ωρίμανση των δρομολογίων εξωτερικού το μέσο έσοδο ανά επιβάτη το 2022 σχεδόν διπλασιάστηκε.

Τουρισμός: Νέο ρεκόρ για τα περιφερειακά αεροδρόμια

Το δίκτυο εξωτερικού είναι ουσιαστικά αυτό που έκανε τη διαφορά, καθώς η υψηλότερη ανάπτυξη τροφοδότησε τα έσοδα, οδηγώντας την εταιρεία σε νέες κορυφές. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την ωρίμανση των δρομολογίων εξωτερικού το μέσο έσοδο ανά επιβάτη το 2022 σχεδόν διπλασιάστηκε. Βελτιώθηκε ακόμη η μέση πληρότητα των πτήσεων κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες αποδεικνύοντας ότι η εμπορική πρόταση της εταιρείας βρίσκει ανταπόκριση.

Η οργανική ανάπτυξη των μεγεθών της εταιρείας υποστηρίχτηκε από την ισχυρή ανάπτυξη των θέσεων εργασίας, με 390 νέες προσλήψεις μέσα στην τελευταία τετραετία. Οι εργαζόμενοι ανέρχονται συνολικά σε 619.

Ιδιαίτερα σημαντικό ποιοτικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι, παρά τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού που ταλαιπώρησαν τους ταξιδιώτες στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά αεροδρόμια το περασμένο καλοκαίρι, η εταιρεία πέτυχε να μην έχει καμία ακύρωση πτήσης. Επετεύχθη δε on time performance άνω του 90% σε ετήσια βάση.

 Με νέα εντεκάδα στους αιθέρες

Έχοντας σε εξέλιξη ένα επενδυτικό πλάνο 200 εκατ. ευρώ, τα δύο νέα A321neo θα προσγειωθούν στο πτητικό πρόγραμμα της SKY Express τον Απρίλιο και τον Μάιο, συμπληρώνοντας την εντεκάδα των ολοκαίνουργιων Airbus. Με τις δύο αυτές προσθήκες, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρείας βελτιώνεται περεταίρω, καθώς κάθε αεροσκάφος θα εκπέμπει 5.000 τόνους CO2 λιγότερους ετησίως. Επίσης, θα καταγράφει περίπου 50% χαμηλότερο αποτύπωμα θορύβου συγκριτικά με τα προηγούμενης γενιάς Airbus και 25% μικρότερη κατανάλωση καυσίμου ανά θέση, με μεγαλύτερη εμβέλεια πτήσης κατά 500 nm / 926 km.

Όπως είπε, εχθές, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής εκδήλωσης, ο γενικός εμπορικός διευθυντής της SKY Express, κ. Γεράσιμος Σκαλτσάς, «αλλάξαμε τα δεδομένα της ελληνικής αεροπορικής αγοράς προς όφελος του ταξιδιώτη», σημειώνοντας πως στόχος της SKY express είναι να εξακολουθεί να ηγείται της ανάπτυξης στον χώρο των αερομεταφορών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία εξετάζει νέους προορισμούς, έχοντας στο ραντάρ της στραμμένο προς τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Επίσης, ο ανανεωμένος στόλος που το 2023 θα μετρά συνολικά 23 αεροσκάφη δίνει ενισχυμένες δυνατότητες για αύξηση της χωρητικότητας στα υφιστάμενα δρομολόγια. Την ίδια στιγμή, οι επιτελείς της SKY Express δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση των υφιστάμενων συνεργασιών με ξένες αεροπορικές εταιρείες, αλλά και στη σύναψη νέων συμφωνιών.

Όσο για τις προοπτικές του 2023, αυτές προμηνύονται ιδιαίτερα θετικές. Ήδη οι δύο τελευταίοι μήνες του περασμένου έτους, χάρη στον πολύ καλό καιρό, άνοιξαν τον δρόμο για την καθιέρωση μιας διευρυμένης σεζόν, διατηρώντας μια δυναμική για τον ελληνικό τουρισμό. Σύμφωνα με τον κ. Σκαλτσά, οι προκρατήσεις για το ερχόμενο καλοκαίρι είναι έντονες, τόσο από τις αγορές όπου η SKY express έχει άμεση σύνδεση, όσο και από τις αγορές Αμερικής και Ασίας.

 Μερίδιο αγοράς κοντά στο 13% στην Αθήνα

Για ένα πραγματικό success story, έκανε λόγο η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, κυρία Ιωάννα Παπαδοπούλου, αποδίδοντάς το σε μεγάλο βαθμό στην «τολμηρή στρατηγική απόφαση της SKY express να ξεκινήσει μέσα στη πανδημία το διεθνές της δίκτυο με πέντε δρομολόγια το 2021 κι επιπλέον τρία το 2022». Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2019 ως και το 2022, ο αερομεταφορέας έχει διακινήσει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» πάνω από 5,69 εκατ. επιβάτες κι έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 110.000 πτήσεις.

Παρότι, η τελευταία τετραετία συμπίπτει με τα δύο πιο δύσκολα χρόνια για τον αεροπορικό κλάδο λόγω της Covid-19, το μερίδιο της SKY express στο αεροδρόμιο της Αθήνας πλησιάζει το 13% όταν το 2019 ήταν μόλις 2,5%, παρουσιάζοντας τριψήφιο ρυθμό ανάπτυξης.

Η ανάπτυξη της SKY express αντανακλάται στα στοιχεία του Eurocontrol, σύμφωνα με τα οποία αναδείχθηκε ως η ευρωπαϊκή εταιρεία με τη μεγαλύτερη αύξηση σε επίπεδο πτητικού έργου για το 2022 σε σχέση με το 2019. Επίσης, βάσει των σχετικών στοιχείων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, αναδείχτηκε για 5η συνεχόμενη χρονιά ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αεροπορική εταιρεία. 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις