«Οι στόχοι του Καθαρού Μηδέν: Μεγιστοποίηση των πλεονεκτημάτων της Πράσινης Οικονομίας, προώθηση της Καινοτομίας και των Βιώσιμων Επενδύσεων» ήταν το θέμα το οποίο απασχόλησε το πάνελ του Greek Davos, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας, στο οποίο συμμετείχαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, ο Γενς Νίλσεν, CEO της World Climate Foundation και ο Ved Prakash Lata, Διευθύνων Σύμβουλος της Gemini Corporation NV.

Οι συμμετέχοντες ανέλυσαν τις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας για την πράσινη μετάβαση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και τη μεγάλη επισιτιστική κρίση που απειλεί κυρίως τον νότο.

Η τελεία καταιγίδα

«Είμαστε σε τέλεια καταιγίδα. Η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος τα άλλαξαν όλα» υπογράμμισε ο κ. Μαύρος και πρόσθεσε: «Από τη μία ελλείψεις τροφίμων, από την άλλη εταιρείες να κάνουν εξορύξεις. Το πρόβλημα είναι η κλιματική αλλαγή. Χαίρομαι που η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ηγείται στις ΑΠΕ. Προχωράμε την απολιγνιτοποίηση παρά τις δυσκολίες. Εκεί που ήταν τα λιγνιτωρυχεία εγκαθιστούμε μεγάλες μονάδες ηλιακών πάνελ» είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι το πλάνο για τα επόμενα χρόνια «είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο»: «Πέντε 5gw μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, συνολικά 10 gw στο τέλος δεκαετίας. Σύμφωνα με το νέο ενεργειακό πλάνο, η Ελλάδα αυξάνει την ηλεκτρική παραγωγή, πάμε για 30 gw. Έχουμε πολύ φιλόδοξο πλάνο, είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα υλοποιηθεί« επεσήμανε.

Μάλιστα σε άλλο σημείο της συζήτησης τόνισε ότι η Ελλάδα αναθεώρησε ήδη τον στόχο για τις ΑΠΕ στο 80%.

«Βγάζω τα πυρηνικά εκτός συζήτησης γιατί η Ελλάδα δεν είναι σε αυτό τον δρόμο. Είναι μια αμφιλεγόμενη μορφή ενέργειας» τόνισε και πρόσθεσε ότι σε ό,τι αφορά το υδρογόνο, προχωρά, αλλά θα χρειαστεί κάποιος χρόνος: «Αυτό που είναι άμεσο είναι η αύξηση των ΑΠΕ, μπορούμε να το κάνουμε χρησιμοποιώντας το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο».

Εν συνεχεία οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην κυκλική οικονομία και στο πώς μια πράσινη οικονομία μπορεί να γίνει ακόμα πιο πράσινη, καλώντας παράλληλα τις κυβερνήσεις να αναλάβουν περισσότερη δράση.

Υδρογόνο

Στο σημείο αυτό ο κ. Μαύρος αναφέρθηκε στο υδρογόνο και στον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει αλλά και στα συνθετικά καύσιμα, που μπορεί να αποτελέσουν εναλλακτικές σε ορυκτά καύσιμα.

Μίλησε επίσης για τις προσπάθειε της ΕΕ για συμφωνίες σχετικά με την προμήθεια βασικών πρώτων υλών, όπως το λίθιο το οποίο είναι σημαντικό όχι μόνο για τις μπαταρίες αλλά και τις υποδομές των ΑΠΕ.

Τέλος υπογράμμισε ότι αυτή είναι η ώρα για την αγορά να ενισχύσει τις ΑΠΕ, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα καλύτερο ρυθμιστικό πλαίσιο και ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης, και παράλληλα να επισπευσθούν οι διαδικασίες: «Για παράδειγμα ο μέσος όρος αδειοδότησης μιας μονάδας ΑΠΕ είναι 5 χρόνια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης