Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους διέψευσε την Παρασκευή ότι το Βερολίνο εμποδίζει μονομερώς την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία, αλλά δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει γρήγορα στην αποστολή τους, εάν υπάρξει συναίνεση μεταξύ των συμμάχων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνάντησης ηγετών του ΝΑΤΟ και της άμυνας στην αεροπορική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία, ο Πιστόριους αρνήθηκε ότι το Βερολίνο ήταν το μοναδικό εμπόδιο – αν και η Πολωνία και άλλες χώρες δήλωσαν ότι περίμεναν από τη Γερμανία να άρει το βέτο της.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και τα Leopard – Όλα τα βλέμματα στο Ράμσταϊν

«Υπάρχουν καλοί λόγοι υπέρ των παραδόσεων (αρμάτων) και υπάρχουν καλοί λόγοι κατά, και ενόψει της όλης κατάστασης ενός πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, όλα τα υπέρ και τα κατά πρέπει να σταθμιστούν πολύ προσεκτικά», είπε, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι.

«Η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί κατά καιρούς, ότι υπάρχει ένας κλειστός συνασπισμός και ότι η Γερμανία στέκεται εμπόδιο, αυτή η εντύπωση είναι λανθασμένη», είπε.

Πιέσεις

Το Βερολίνο δέχεται πιέσεις για την παροχή αρμάτων μάχης στο Κίεβο, τα οποία η Ουκρανία θεωρεί βασικό όπλο στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν κάλεσε νωρίτερα τους συμμάχους να κάνουν περισσότερα για να στηρίξουν την Ουκρανία, χωρίς να κάνει συγκεκριμένη αναφορά στα άρματα μάχης.

Άρμα μάχης Leopard

«Η Ρωσία ανασυντάσσεται, στρατολογεί και προσπαθεί να επανεξοπλιστεί», δήλωσε κατά την έναρξη της συνάντησης. «Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να επιβραδύνουμε. Είναι μια στιγμή για να κάνουμε περισσότερα. Ο ουκρανικός λαός μας παρακολουθεί», είπε.

Στο Ράμσταϊν

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ και οι υπουργοί άμυνας από περίπου 50 χώρες συναντώνται στην αεροπορική βάση του Ράμσταϊν, την τελευταία από μια σειρά διασκέψεων για την προσφορά όπλων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από σχεδόν 11 μήνες.

Η Γερμανία έχει γίνει ένας από τους κορυφαίους στρατιωτικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας, ξεπερνώντας ένα ταμπού που έχει τις ρίζες του στην αιματηρή ιστορία του 20ού αιώνα, αλλά δεν έχει συμφωνήσει ακόμη να στείλει άρματα μάχης ή να επιτρέψει σε άλλες χώρες να στείλουν τα δικά τους γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης.

Η κυβέρνηση του Σολτς είναι επιφυλακτική όσον αφορά τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι την καθιστούν μέρος της σύγκρουσης με τη Ρωσία, δήλωσαν πηγές στο Reuters.

Τα άρματα μάχης Leopard θεωρούνται ιδιαίτερα κατάλληλα για την Ουκρανία, καθώς χρησιμοποιούνται ευρέως, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές χώρες θα μπορούσαν η καθεμία να συνεισφέρει μερικά από τα άρματα μάχης της για να υποστηρίξουν την εμπόλεμη χώρα.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και το κυβερνών SPD κινούνται πολύ αργά, περιμένοντας από τους συμμάχους να δράσουν πρώτοι αντί να αναλάβουν την ευθύνη της Γερμανίας ως η δυτική δύναμη που βρίσκεται πιο κοντά στην Ουκρανία.

Τα Abrams

Η δημόσια πίεση έχει αυξηθεί στο Βερολίνο.

«Οι Ουκρανοί θα πολεμήσουν! Με τανκς ή χωρίς. Αλλά κάθε τανκ από το Ραμστάιν σημαίνει ότι σώζονται ουκρανικές ζωές», έγραψε στο Telegram η Ουκρανή αναπληρώτρια πρωθυπουργός Iryna Vereshchuk.

Άρμα μάχης Abrams

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba είχε κατηγορήσει τον Σεπτέμβριο τη Γερμανία ότι αγνόησε τις εκκλήσεις του Κιέβου για άρματα μάχης Leopard, λέγοντας ότι το Βερολίνο προσέφερε μόνο «αφηρημένους φόβους και δικαιολογίες» για τη μη παροχή τέτοιου στρατιωτικού υλικού.

Κυβερνητικές πηγές στη Γερμανία δήλωσαν ότι θα προχωρούσε στο θέμα των αρμάτων Leopard αν οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνούσαν να στείλουν άρματα Abrams στην Ουκρανία, αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την Παρασκευή διέψευσε δημοσίως την άποψη αυτή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να στείλουν Abrams σύντομα, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν ένας υλικοτεχνικός εφιάλτης για τα ουκρανικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν τα αμερικανικά άρματα εξαιτίας των καυσίμων που θα απαιτούνταν και της συντήρησης που θα χρειάζονταν.

Προτεραιότητα η αεράμυνα

Ο Πίστοριους, ο οποίος βρίσκεται λίγες ημέρες στη θέση του μετά την παραίτηση της προκατόχου του, τόνισε τη βοήθεια που έχει ήδη δώσει η Γερμανία στην Ουκρανία και δήλωσε ότι προτεραιότητα της διάσκεψης του Ραμστάιν είναι η παροχή μέσων αεράμυνας για να σταματήσουν οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

Είπε ότι η Γερμανία αξιολογεί τα δικά της στρατιωτικά και βιομηχανικά αποθέματα και θα είναι «σε θέση να αντιδράσει γρήγορα» σχετικά με την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.

Πολλές χώρες θα ανακοινώσουν την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία την Παρασκευή σε μια συνάντηση στη γερμανική αεροπορική βάση Ραμστάιν, δήλωσε την Πέμπτη ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας.

Η Πολωνία θα μπορούσε να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία ακόμη και χωρίς την έγκριση επανεξαγωγής της Γερμανίας, δήλωσε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Η Βρετανία έχει δηλώσει ότι θα στείλει 14 από τα άρματα μάχης της μαζί με πρόσθετη υποστήριξη πυροβολικού στην Ουκρανία, ένα βήμα που οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα ανοίξει την πόρτα για τη Γερμανία να προβεί σε παρόμοιες κινήσεις.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες που θα προμηθεύσουν πρόσθετα άρματα μάχης στην Ουκρανία δεν θα αλλάξουν την πορεία της σύγκρουσης και ότι θα χειροτερέψουν τα προβλήματα του ουκρανικού λαού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα