Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ Βερολίνου και Ουάσινγκτον για το ζήτημα της αποστολής βαρέων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, με την οικονομική «ατμομηχανή» της ΕΕ να μη συναινεί στην αποστολή των γερμανικής κατασκευής Leopard, αρνούμενη να επωμιστεί το κόστος μιας κίνησης που πιθανότατα θα οδηγήσει σε κλιμάκωση του πολέμου – και ενώ η Μόσχα καθιστά σαφές ότι μια πυρηνική δύναμη δεν μπορεί να ηττηθεί σε έναν πόλεμο που διεξάγεται με συμβατικά μέσα.

Νταβός – Στόλτενμπεργκ: Σύγχρονα και βαρέα όπλα θα στείλουν οι χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Επιδίωξη του Βερολίνου, να καλυφθεί πίσω από την αποστολή τεθωρακισμένων Abrams από τις ΗΠΑ, με την Ουάσινγκτον όμως να μην φαίνεται πρόθυμη να στείλει το εν λόγω στρατιωτικό υλικό στο μέτωπο, επικαλούμενη ζητήματα όπως η κατανάλωση καυσίμου και η δυσκολία χειρισμού.

Ο χρόνος πιέζει

Την Πέμπτη, Ηνωμένες Πολιτείες και Γερμανία προσπάθησαν να επιλύσουν την αντιπαράθεση, με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και τον νέο υπουργό Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους να συνομιλούν στο Βερολίνο λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του τελευταίου. Όμως δεν έγινε γνωστό αν έλυσαν τις διαφορές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν το Βερολίνο να θέσει μπλόκο στα δυτικά σχέδια για αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης στο Κίεβο, όταν δεκάδες σύμμαχοι θα συγκεντρωθούν την Παρασκευή στο Ράμσταϊν, την κύρια ευρωπαϊκή αεροπορική βάση της Ουάσινγκτον.

Στη συνάντηση του Ράμσταϊν αναμένεται να αποφασιστεί η ενίσχυση της Ουκρανίας με δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια, με χώρες όπως ο Καναδάς, η Ολλανδία και η Σουηδία να έχουν ήδη ανακοινώσει την αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων και αντιαεροπορικών συστημάτων.

Άρμα μάχης Leopard

Αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι αν στη συνάντηση θα αποφασιστεί η αποστολή και βαρέων αρμάτων μάχης, τα οποία το Κίεβο λέει ότι χρειάζεται για να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις και να ανακαταλάβει κατεχόμενα εδάφη.

Το Βερολίνο έχει μέχρι στιγμής εμποδίσει τους συμμάχους να στείλουν στην Ουκρανία τα άρματα μάχης Leopard 2, που αποτελούν κομβικής σημασίας όπλα για τους στρατούς όλης της Ευρώπης. Η Ουάσινγκτον και πολλοί δυτικοί σύμμαχοι υποστηρίζουν ότι τα Leopard – τα οποία η Γερμανία κατασκεύαζε κατά χιλιάδες κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και τα εξήγαγε στους συμμάχους της – είναι η μόνη κατάλληλη επιλογή που είναι διαθέσιμη σε αρκετά μεγάλους αριθμούς.

Δυσφορία

Γερμανική κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι το Βερολίνο θα άρει τις αντιρρήσεις του εάν η Ουάσινγκτον στείλει τα δικά της άρματα μάχης Abrams. Αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν έχουν ακόμη σχέδια να στείλουν τα Abrams, τα οποία κινούνται με ισχυρούς στροβιλοκινητήρες που θεωρούνται ότι καταναλώνουν πάρα πολλά καύσιμα για το καταπονημένο σύστημα εφοδιασμού του Κιέβου.

Ο Πιστόριους και ο Όστιν μίλησαν αμφότεροι για τη σημασία της υποστήριξης της Ουκρανίας πριν από τη συνάντησή τους, αλλά κανένας από τους δύο δεν αναφέρθηκε άμεσα στο θέμα των αρμάτων μάχης.

Σε μια τελετή μετά την ορκωμοσία του, ο Πιστόριους δήλωσε: «Δεν είναι φυσιολογικοί καιροί, έχουμε έναν πόλεμο που μαίνεται στην Ευρώπη. Η Ρωσία διεξάγει έναν βάναυσο πόλεμο εξόντωσης σε μια κυρίαρχη χώρα, στην Ουκρανία».

Ο Λόιντ Όστιν

Ο Όστιν χαρακτήρισε τη Γερμανία ως έναν από τους στενότερους συμμάχους της Ουάσινγκτον και την ευχαρίστησε για την υποστήριξή της προς την Ουκρανία μέχρι στιγμής.

Η Πολωνία και η Φινλανδία έχουν ήδη δηλώσει ότι θα στείλουν Leopards εάν η Γερμανία άρει το βέτο της. Σε μια ένδειξη αυξανόμενης απογοήτευσης, η Πολωνία πρότεινε ότι μπορεί να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση ακόμα και αν η Γερμανία προσπαθήσει να την εμποδίσει.

«Η συναίνεση είναι δευτερεύουσας σημασίας εδώ. Είτε θα λάβουμε αυτή τη συγκατάθεση γρήγορα, είτε θα κάνουμε μόνοι μας ό,τι χρειάζεται», δήλωσε ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki στον ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Polsat News αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Η απειλή της Ρωσίας

Η Ρωσία έχει απαντήσει στην προοπτική αποστολής περισσότερων όπλων για το Κίεβο με απειλές κλιμάκωσης. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της χώρας από το 2008 έως το 2012, όταν ο Πούτιν ανέλαβε τα καθήκοντα του πρωθυπουργού, απηύθυνε μία από τις πιο σαφείς απειλές της Μόσχας για χρήση πυρηνικών όπλων εάν χάσει στην Ουκρανία.

«Η ήττα μιας πυρηνικής δύναμης σε συμβατικό πόλεμο μπορεί να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο», δήλωσε ο Μεντβέντεφ. «Οι πυρηνικές δυνάμεις δεν έχουν χάσει ποτέ μεγάλες συγκρούσεις από τις οποίες εξαρτάται η μοίρα τους», ξεκαθάρισε.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ήταν απρόθυμος να στείλει όπλα που θεωρούνται πρόκληση για τη Μόσχα. Πολλοί από τους δυτικούς συμμάχους του Βερολίνου λένε ότι η ανησυχία αυτή είναι άστοχη.

Ο Όλαφ Σολτς

Υπάρχουν δε ενδείξεις τριβών εντός του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας. Ο αντικαγκελάριος της χώρας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι η Γερμανία δεν θα σταθεί εμπόδιο στην αποστολή Leopards από άλλες χώρες στην Ουκρανία.

Η Marie-Agnes Strack-Zimmermann, από το τρίτο κόμμα του συνασπισμού, τους κεντρώους Ελεύθερους Δημοκράτες, δήλωσε ότι ο Σολτς πρέπει να προσέξει να αποφύγει τη διαίρεση της Ευρώπης.

«Αυτό μπορεί να γίνει με ένα σαφές μήνυμα προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Όποιος θέλει να καταστρέψει το σύστημά μας, θα πρέπει να αντιμετωπίσει όλους εμάς τους δημοκράτες», δήλωσε η ίδια.

Το «μπαλάκι» στην Ουάσινγκτον

Η σύνδεση των Leopards με τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams θα μπορούσε να μεταφέρει το βάρος στην Ουάσινγκτον. Ο Κόλιν Καλ, ο κορυφαίος σύμβουλος πολιτικής του Πενταγώνου, δήλωσε την Τετάρτη ότι τα άρματα μάχης Abrams δεν είναι πιθανό να συμπεριληφθούν στο επόμενο τεράστιο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Ουάσινγκτον ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με επικεφαλής τα τεθωρακισμένα οχήματα Stryker και Bradley.

«Το άρμα Abrams είναι ένα πολύ περίπλοκο όπλο. Είναι ακριβό. Είναι δύσκολο να εκπαιδευτείς σε αυτό. Έχει κινητήρα τζετ», είπε.

Άρμα μάχης Abrams

Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία βασίστηκαν κυρίως στα άρματα μάχης Τ-72 της σοβιετικής εποχής, τα οποία έχουν καταστραφεί κατά εκατοντάδες στους 11 μήνες των μαχών. Το Κίεβο λέει ότι τα καλύτερα οπλισμένα και προστατευμένα δυτικά άρματα μάχης θα έδιναν στα στρατεύματά του την δύναμη πυρός για να εκδιώξουν τα ρωσικά στρατεύματα.

Μετά από σημαντικές ουκρανικές νίκες κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, οι γραμμές του μετώπου έχουν σε μεγάλο βαθμό παγώσει τους τελευταίους δύο μήνες, χωρίς καμία πλευρά να έχει σημειώσει μεγάλα κέρδη παρά τις βαριές απώλειες σε μάχες χαρακωμάτων.

Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ηγέτης της ιδιωτικής ρωσικής μισθοφορικής δύναμης Wagner, η οποία έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στις μάχες κοντά στην ανατολική πόλη Μπαχμούτ, ισχυρίστηκε την Πέμπτη ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν το χωριό Κλιστσίεβκα στα περίχωρα της Μπαχμούτ. Το Κίεβο έχει προηγουμένως διαψεύσει ότι ο οικισμός έχει πέσει. Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει την κατάσταση εκεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μελόνι: Παραιτείται από την ηγεσία των Ευρωπαίων Συντηρητικών
Επικαιρότητα |

Μελόνι: Παραιτείται από την ηγεσία των Ευρωπαίων Συντηρητικών

Η Τζόρτζια Μελόνι, από στο Φεστιβάλ της νεολαίας του κόμματός της, αναφέρθηκε στην δράση της κυβέρνησής της, επιτέθηκε στους πολιτικούς της αντιπάλους και ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παραιτηθεί από πρόεδρος της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών.

Χωρίς άδεια και χωρίς απόφαση ΣτΕ το κυπριακό ιδιωτικό ΑΕΙ του fund CVC ανακοινώνει προσλήψεις στο «παράρτημα» στην Αθήνα
Επικαιρότητα |

Χωρίς άδεια και χωρίς απόφαση ΣτΕ το κυπριακό ιδιωτικό ΑΕΙ του fund CVC ανακοινώνει προσλήψεις στο «παράρτημα» στην Αθήνα

Ενώ δεν έχει εκδοθεί οποιαδήποτε άδεια και εκκρεμεί η συζήτηση στο ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου κυπριακό ιδιωτικό ΑΕΙ του fund CVC ανακοινώνει ότι προσλαμβάνει παράρτημα στην Ελλάδα