Γκρίνια για το ΕΣΕΚ

Ως γνωστόν προχθές ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας παρουσίασε τα κύρια σημεία του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Ο ίδιος βέβαια, έσπευσε να τονίσει πως το συγκεκριμένο κείμενο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και μετά από αυτήν τη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως το ΕΣΕΚ για να κατατεθεί στην Ε.Ε.

Ωστόσο, μία γκρίνια φαίνεται να την εισπράττει το συγκεκριμένο κείμενο που παρουσίασε ο υπουργός.

Για παράδειγμα στελέχη της βιομηχανίας του φυσικού αερίου παρατηρούν ότι δεν έγιναν καθόλου αναφορές ή δεν είδαν καν τους στόχους έως το 2030 αναφορικά με τους διεθνείς αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου, τα FSRUs και τις έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Ικανοποιημένοι, όμως, έμειναν από την ένταξη και με ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους του υδρογόνου και των εναλλακτικών αερίων (βιομεθάνιο) στο ενεργειακό μίγμα.

Αναμένουν λοιπόν τη διαβούλευση για να τοποθετηθούν…

———————————————-

Ένα βιβλίο που γέμισε ένα αμφιθέατρο με… ενέργεια

Οι παρουσιάσεις βιβλίων, και δη επιστημονικού επιπέδου, δεν είναι εύκολο να συγκεντρώσουν πολύ κόσμο.

Αυτό το… έθιμο έσπασε χθες η παρουσίαση του βιβλίου του δικηγόρου Ορέστη Ομράν με τίτλο «25+1 ερωτήσεις για την ενεργειακή κρίση». Ένα γεμάτο αμφιθέατρο στην Εθνική Πινακοθήκη είναι η απόδειξη ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται για την ενέργεια και όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό.

Ομιλητές ιδιαίτερα σημαντικοί άνθρωποι στο χώρο τους, όπως ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης, η υποδιοικήτρια της ΤτΕ, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, η γ.γ. στο υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας ενώ τον συντονισμό έκανε ο σύμβουλος έκδοσης του ΟΤ, Νίκος Φιλιππίδης.

Αυτό που τόνισαν κατά κύριο λόγο οι ομιλητές και ο συγγραφέας, είναι ότι το θέμα της ενέργειας και κατ’ επέκταση της πράσινης μετάβασης, πρέπει να μας απασχολεί όλους. Και να έχουμε γνώση των όσων γίνονται. Και το βιβλίο, όπως ειπώθηκε από την κ. Παπακωνσταντίνου, είναι ένα επιστημονικό αλφαβητάρι για τον τομέα αυτό.

Ηδη το βιβλίο, από τις εκδόσεις Σιδέρη (με ιστορία 130 ετών) πάει εξαιρετικά ενώ στην εκδήλωση χθες υπήρξαν προσκεκλημένοι από όλους τους χώρους. Είδαμε τον επιχειρηματία Χρήστο Κοπελούζο, τον Γιώργο Κορωνιά, πολλούς δικηγόρους από Ελλάδα και Βρυξέλλες, δημοσιογράφους κ.λπ.

————————————————

Ο Ενρία και τότε που… έτρεμαν τους ξένους αξιωματούχους

Η τελευταία, κατά πάσα πιθανότητα επίσκεψή του στην Ελλάδα, ήταν αυτή του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (Single Supervisory Mechanism – SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Αντρέα Ενρία.

Ο Ενρία έφυγε σήμερα από την Ελλάδα αλλά τον Ιούνιο συνταξιοδοτείται και… ό,τι ήταν να πει το έχει πει για το τραπεζικό σύστημα. Απ’ ότι μάθαμε πάντως, όλα κύλησαν ρολόι στις συναντήσεις με τον Γ. Στουρνάρα και και εκπροσώπους από τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Μάλιστα ο Ενρία είχε μόνο καλά λόγια να πει για τις διευθύνσεις της ΤτΕ και τη συνεργασία που είχαν ενώ το θέμα της συζήτησης ήταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά χωρίς κάτι ιδιαίτερο μιας και ο τομέας αυτό πάει καλά.

Και με τον Χρήστο Σταϊκούρα ίδιο το κλίμα. Επιβεβαιώθηκε η ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος και ο Ενρία… πήγε στο καλό του. Που είναι εκείνα τα χρόνια που ερχόταν στην Ελλάδα ευρωπαίος αξιωματούχος και πριν καν πατήσει το πόδι του στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έτρεμαν στο τρίγωνο «Σύνταγμα – Ομόνοια – Κολωνάκι».

————————————-

Οι προβλέψεις για την οικονομία

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2022 και οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ συνηγορούν σε σημαντική βελτίωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος της ελληνικής οικονομίας για το 2022 και τα επόμενα χρόνια, ωστόσο με το έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου να παραμένει υψηλό.

Αυτό αναφέρει στην εβδομαδιαία ανασκόπησή της για την οικονομία η Eurobank επιβεβαιώνοντας το θετικό κλίμα από τη μια αλλά και το κακό στοιχείο του ελλείματος στο εξωτερικό ισοζύγιο από την άλλη.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, με την πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την ελληνική οικονομία, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ από 7,5% το 2021 προβλέπεται να μειωθεί στο 4,3% το 2022, στο 2,6% το 2023 και στο 1,7% το 2024.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα αναμένεται να παραμείνει σε έλλειμμα το 2022 (1,6% του ΑΕΠ από 5,0% το 2021 και στη συνέχεια να περάσει σε πλεόνασμα 0,5% το 2023 και 1,5% το 2024. Σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, η άμβλυνση των δημοσιονομικών ανισορροπιών δεν συνοδεύεται από αποκλιμάκωση του ελλείμματος του εξωτερικού ισοζυγίου (τα γνωστά δίδυμα ελλείμματα), πρόβλεψη που συνεπάγεται αύξηση των ροών καθαρού δανεισμού (net lending) του ιδιωτικού τομέα.

Τέλος το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να διευρυνθεί από 6,8% του ΑΕΠ το 2021 στο 7,1% το 2022, να κορυφωθεί στο 8,9% το 2023 και στη συνέχεια να μειωθεί οριακά στο 8,8% το 2024.

——————-

Παίρνει πάνω το παιχνίδι ο Μητσοτάκης

Πολλοί ήταν αυτοί παραξενεύτηκαν από την ανακοίνωση της κυβέρνησης για τη συνέντευξη που θα δώσει ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα. Μέχρι να ξεκαθαριστούν τα πράγματα όλοι σκέφτηκαν ότι ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να ανακοινώσει κάτι… μεγάλο. Από μια σημαντική παροχή όπως τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους μέχρι… τη διάλυση της Βουλής.

Ξεκαθαρίστηκε, ωστόσο ότι θα είναι συνέντευξη τύπου για την οικονομία και θα κάνει κι άλλες μέχρι τις εκλογές καλύπτοντας όλες τις θεματικές. Και Εξωτερική πολιτική, και Αμυνα, και κοινωνικά θέματα κ.λπ.

Παράλληλα θα κάνει περιοδείες σε όλη την επαρχία, αρχίζοντας από την Κρήτη, όπου κι εκεί θα δώσει συνέντευξη σε τοπικά κανάλια.

Τι σημαίνει αυτό; Ρίξτε μια ματιά στις πέντε τελευταίες δημοσκοπήσεις και δη στη χθεσινή της Metron Analysis για το Mega. O Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το ισχυρό χαρτί της ΝΔ με υψηλά ποσοστά αποδοχής ή τουλάχιστον με μια μεγάλη διαφορά στη δημοφιλία και την ικανότητα διαχείρισης συγκεκριμένων θεμάτων, σε σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Αρα ο πρωθυπουργός παίρνει πάνω του επικοινωνιακά το κυβερνητικό έργο, θα απαντά για όλα τα θέματα και θα αναλύει ό,τι έχει κάνει η κυβέρνηση κι ό,τι προτίθεται να κάνει.

Αυτό, πάντως, δεν θα απέκλειε μια έκπληξη τη Δευτέρα που θα μιλήσει για την οικονομία. Ένα μέτρο που θα κάνει «γκελ» στην κοινωνία για παράδειγμα, όπως το market pass που είχε ανακοινώσει στην ομιλία στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι στο Μαξίμου αποφάσισαν ότι όσο βγαίνει έξω ο Μητσοτάκης τόσο καλύτερα είναι για τη ΝΔ.

———————————————

Σημεία φόρτισης οχημάτων μέσω Αpp

Μια νέα εφαρμογή (app) για κινητά τηλέφωνα θα είναι στον «αέρα» τις επόμενες ημέρες ώστε να βλέπει ο χρήστης πού υπάρχουν ελεύθερα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ανακοίνωσε προχθές ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Μιλώντας στο 6ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης, αναφέρθηκε στα στοιχεία, που δείχνουν ραγδαία αύξηση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα, επισημαίνοντας ότι το 2022 ταξινομήθηκαν 8.337 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όταν το 2019 είχαν ταξινομηθεί μόνο 480. Επίσης, σημείωσε πως υπάρχουν περισσότερα από 2.000 σημεία φόρτισης στην Ελλάδα, γεγονός στο οποίο συνέβαλε η συνεργασία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τους παραχωρησιούχους στους αυτοκινητοδρόμους. «Πρέπει τώρα να δούμε ποια είναι τα προβλήματα και οι προκλήσεις» τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι πρέπει η ηλεκτροκίνηση να γίνει προσβάσιμος και βιώσιμος τρόπος μεταφορών.

——————————————–

Επαφές και συνεργασίες στο Κουβέιτ

Πριν από το Νταβός είχε προηγηθεί διήμερο ταξίδι του Αδωνι Γεωργιάδη, μαζί με τον υφυπουργό για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη, στο Κουβέιτ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκφράστηκε από την πλευρά της υφυπουργού Οικονομικών του Κουβέιτ Aseel Al-Saad Al Munifi, αλλά και του υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας Mazin Saad Ali Al-Nahedh, για την αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Κουβέιτ, μια συμφωνία που όπως διαβεβαίωσαν είναι πολύ κοντά στο να κλείσει.

Αντικείμενο των συζητήσεων υπήρξε η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών αλλά και η προετοιμασία μεικτής διυπουργικής συνάντησης για την καταγραφή ατζέντας θεμάτων που αφορούν τόσο τον επιχειρηματικό κόσμο του Κουβέιτ όσο και έλληνες επιχειρηματίες που θέλουν να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους στην Αραβική Χερσόνησο. Κατά την επίσκεψη στο Κουβέιτ, ο κ. Φραγκογιάννης υπέγραψε, εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων ΑΕ ECG, μνημόνιο συνεργασίας με τον κουβεϊτιανό αντίστοιχο φορέα Dhaman.

————————————-

Ταμειακό έλλειμμα €6,6 δισ. το 2022

Πρωτογενές ταμειακό έλλειμμα 6,6 δισ. ευρώ κατέγραψε ο προϋπολογισμός στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), τη συγκεκριμένη περίοδο το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 12.664 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 15.880 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

————————————

Αμείωτη η ζήτηση για ταξίδια

Αισιόδοξες για την ταξιδιωτική ζήτηση παραμένουν οι αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ, καθώς δημοσιεύουν ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα παρά τη διαφαινόμενη οικονομική ύφεση. Οπως μεταδίδει το Reuters, στις ΗΠΑ καταγράφεται η ισχυρότερη αναθέρμανση της ζήτησης από την έναρξη της πανδημίας, που ενισχύεται από το άνοιγμα των συνόρων, την ισχυροποίηση του δολαρίου και την αύξηση των επιχειρηματικών ταξιδιών. Η United Airlines προέβλεψε την Τρίτη τουλάχιστον τετραπλάσιο άλμα στα κέρδη του έτους για φέτος, καθώς αναμένει ότι οι επιβάτες που «διψούν» για ταξίδια θα γεμίσουν τα αεροπλάνα της. Ομοίως, η Delta Air Lines αναμένει να διπλασιάσει σχεδόν τα κέρδη της για το σύνολο του έτους φέτος.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories