Πολλά άδεια καταστήματα

Κάτι ανησυχητικό συμβαίνει στο χώρο των καταστημάτων, των εμπορικών χώρων. Μια βόλτα σε περιφερειακές αγορές, όπως το Χαλάνδρι και η Καλλιθέα, είναι αρκετή για να δει κανείς τα πολλά ενοικιαστήρια που έχουν εμφανιστεί στις βιτρίνες άλλοτε κραταιών μαγαζιών.

Πολλά λουκέτα και πολλά κλειστά μαγαζιά, ακόμη και σε δρόμους με υψηλή ζήτηση. Μάλιστα το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε μια περίοδο όπου η κατανάλωση παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα και υπάρχουν και εκπτώσεις.

Δηλαδή οι επιχειρηματίες έκλεισαν πριν την περίοδο αυτή, κάτι που σημαίνει ότι δεν άντεξαν άλλο. Να είναι τα λειτουργικά έξοδα που έχουν αυξηθεί λόγω της ενεργειακής κρίσης;

Να είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού; Ο,τι κι αν συμβαίνει σε πολλές γειτονιές της Αθήνας υπάρχουν πολλά κενά εμπορικά ακίνητα, κι αν αυτό επεκταθεί, τότε θα έχουμε σύντομα και μεγάλη υποχώρηση στα ενοίκια.

Τον Φεβρουάριο το deal ΔΕΗ με Enel

Το αργότερο μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου αναμένεται να κλείσει οριστικά το deal ΔΕΗ Enel για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων της δεύτερης στη Ρουμανία.

Πηγές αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο εταιρείες, οι οποίες όπως έγραψαν τα «Νέα» πήραν παράταση και για τον Φεβρουάριο, εξελίσσονται θετικά και βρίσκονται στην τελική ευθεία. Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν πως έχει ολοκληρωθεί το 70% του due diligence, δηλαδή της τεχνικής και οικονομικής αξιολόγησης των εταιρειών και των περιουσιακών στοιχείων της ιταλικής εταιρείας στη Ρουμανία.

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα κρίνουν για το αν η ΔΕΗ θα υποβάλλει τελικά δεσμευτική προσφορά. Αναλυτές της αγοράς αποτιμούν την αξία των εταιρειών και των περιουσιακώνς στοιχείων της ιταλικής εταιρείας στη Ρουμανία στα περίπου 1,8 με 2 δις ευρώ.

Η κίνηση της ΔΕΗ θεωρείται στρατηγικής σημασίας με δεδομένη την τοποθέτηση της στο ενοποιημένο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Βαλκανικής περιοχής με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι ίδιες πηγές ρωτήθηκαν για το αν η ΔΕΗ ενδιαφέρεται να αποκτήσει και τα περιουσιακά στοιχεία της Enel στην Ελλάδα. Απάντησαν αρνητικά εξηγώντας πως μπορεί οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας να είναι ίδιες στη χώρα μας με τη Ρουμανία, ωστόσο στη βαλκανική χώρα το κόστος απόκτησης των assets, ΑΠΕ και δίκτυο διανομής είναι χαμηλότερο σε σχέση με αυτό της χώρας μας.

H Κίνα «τρώει» την Ευρώπη

Απώλειες στην ευρωπαϊκή οικονομία θα προκαλέσει το άνοιγμα της Κίνας. Αυτό εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank οι οποίοι τονίζουν: «Η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας, με την εκτεταμένη διασπορά των μολύνσεων, προμηνύει ένα δύσκολο ξεκίνημα. Οι εκτιμήσεις, όμως, για το σύνολο του έτους είναι ενθαρρυντικές, ειδικά, αν αναλογιστούμε ότι η Κίνα αναμένεται να συνεισφέρει άνω των 2/3 στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2023 (OECD, Economic Outlook November 2022). Μάλιστα, αν επιταχυνθούν και οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στην αγορά εργασίας, θα δοθεί η δυνατότητα στην Κίνα για ακόμη υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτή η ανάπτυξη, όμως, μπορεί να έχει αρνητικές, δευτερογενείς επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και δη την ευρωπαϊκή, αφού αναμφισβήτητα η τελευταία επωφελήθηκε από την περιορισμένη κινητικότητα στην Κίνα το προηγούμενο διάστημα και τις μειωμένες ανάγκες για ενέργεια, κατορθώνοντας έτσι να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών της αναγκών για το 2022».

Με απλά λόγια, η ευρωπαϊκή οικονομία θα πληγεί περισσότερο από το γεγονός ότι η κινεζική οικονομία θα πάρει ξανά μπροστά.

Εξελίξεις στην Attica Bank

Πολλά ακούγονται και πολλά λέγονται σχετικά με την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank. Αν έρθουν οι Μπάκος – Καϋμενάκης – Εξάρχου, θα φύγει η Ellington, το αμερικανικό fund; Αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται.

Και ρωτήσαμε αρμοδίως. Όπως είπαν στη στήλη, όλα είναι ανοικτά αλλά σε καμιά περίπτωση ότι η παρουσία της μιας πλευράς στην αύξηση κεφαλαίου απομακρύνει την άλλη πλευρά.

Μπορεί δηλαδή να είναι και η πλευρά των εφοπλιστών και η πλευρά των Αμερικανών, δημιουργώντας ένα ισχυρό σχήμα που θα οδηγήσει την Attica Bank στο στόχο της για τη δημιουργία ενός πέμπτου τραπεζικού πόλου.

To σίγουρο είναι πως οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες το επόμενο διάστημα.

Τα κόμματα σε άλλους πλανήτες

Σε άλλο μήκος κύματος βρίσκονται τα τρία μεγάλα κόμματα στην Ελλάδα. Και το καθένα έχει και διαφορετική ατζέντα που προωθεί.

Η Νέα Δημοκρατία π.χ. χθες θυμήθηκε τη Βόρεια Εύβοια και σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό αποφασίστηκε η εκκίνηση άλλων 41 έργων από τα 71 που έχουν ανακοινωθεί. Περί τα 700 εκατ. η επένδυση του κράτους για την αναγέννηση της περιοχής που καταστράφηκε από τη μεγάλη φωτιά του 2021.

Βέβαια, πολλοί στην Εύβοια αναρωτήθηκαν «τώρα μας θυμήθηκαν που έρχονται εκλογές;» Πάντως χθες υπήρξε πλήρης σύμπνοια. Μέχρι και αυτοδιοικητικοί που μέχρι πρότινος ήταν στα κάγκελα, χθες εμφανίστηκαν συναινετικοί.

Από την άλλη, στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν υποκλοπές, Φλώρος, ΕΥΠ, αλλά και κοινωνικά θέματα, όπως η κατάσταση στο ΕΣΥ.

Οσο για το ΠΑΣΟΚ; «Στρίβουν» προς την οικονομία και ο Ν. Ανδρουλάκης ανακοίνωσε συνάντηση την Παρασκευή με εκπροσώπους επιστημονικών και παραγωγικών φορέων με θέμα συζήτησης τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών από την 1η Ιανουαρίου 2023 βάσει του ν. 4670/2020.

Νέο κοίτασμα στην Αίγυπτο

Η Eni προχώρησε σε μία νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η Eni ανακοίνωσε μια νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα στα ανοιχτά της Αιγύπτου, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Το εύρημα του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού βρίσκεται στην υπεράκτια περιοχή Nargis, έκτασης 1.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων (695 τετραγωνικών μιλίων) και μπορεί να αναπτυχθεί αξιοποιώντας τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της εταιρείας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι αιτήσεις έσπασαν το κοντέρ…

Σχεδόν 90.000 νοικοκυριά εκμεταλλεύτηκαν τη δεύτερη ευκαιρία που τους έδωσε το υπουργείο Οικονομικών να λάβουν το επίδομα θέρμανσης των 100-1.600 ευρώ. Η πλατφόρμα myΘέρμανση έκλεισε για τις αιτήσεις και έδειξε ότι συνολικά 1.235.001 νοικοκυριά υπέβαλαν αίτηση για το επίδομα θέρμανσης. Ο δεύτερος κύκλος πληρωμών του επιδόματος θέρμανσης θα ανοίξει στις 28 Φεβρουαρίου 2023, ενώ λίγο πριν από τα Χριστούγεννα το χρώμα του χρήματος είδαν 842.397 νοικοκυριά, κυρίως παλαιοί δικαιούχοι οι οποίοι εισέπραξαν ως προκαταβολή το ποσό του επιδόματος που είχαν λάβει πέρυσι τη σεζόν 2021-2022. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών η επόμενη καταβολή του επιδόματος θέρμανσης έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου 2023 για τις αγορές που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2023. Η τελευταία δόση είναι προγραμματισμένη για τις 28 Απριλίου 2023, για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Απριλίου 2023.

Εύσημα ΟΟΣΑ στην Ελλάδα

Το σύστημα της κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης που καθιερώθηκε με νόμο το 2021 και ισχύει από την αρχή του 2022 πιθανότατα θα βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος και θα ενθαρρύνει την απασχόληση, ακόμη και αν στη μεταβατική φάση υπάρξει ένα μέτριο δημοσιονομικό κόστος, εκτιμά ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα προβλέπει ότι οι εισφορές των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας από το 2022, που ανέρχονται στο 6% των μεικτών αποδοχών (3% για τον εργαζόμενο και 3% για τον εργοδότη), πηγαίνουν σε έναν ατομικό λογαριασμό, ενώ δίνεται η δυνατότητα και στους ήδη εργαζόμενους με ηλικία έως 35 ετών να ενταχθούν στο νέο σύστημα.

Από Μάρτιο το «Σπίτι μου»

Τον Μάρτιο θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους και σταδιακά η έγκριση από τις τράπεζες για να χορηγηθούν τα πρώτα χαμηλότοκα ή και άτοκα δάνεια για την απόκτηση προσιτής πρώτης κατοικίας. Το δεύτερο πρόγραμμα ονομάζεται «Κάλυψη» και μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή 400 ιδιοκτήτες ακινήτων. «Η εκτίμηση που έχουμε είναι πως οι πρώτες κατοικίες θα αρχίσουν να παραδίδονται στους δικαιούχους στα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου», ανέφερε στην ίδια ανάρτηση ο Πρωθυπουργός. Ο στόχος του προγράμματος «Κάλυψη» είναι να αξιοποιηθούν σε πρώτη φάση τουλάχιστον 1.000 ακίνητα, όπου θα στεγαστούν 2.500 ωφελούμενοι 25-39 ετών, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Οι ΑΠΕ στο τραπέζι

Η ενέργεια και ιδιαίτερα οι Ανανεώσιμες Πηγές είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων που γίνονται από χθες στο Κουβέιτ, μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη, του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και των αξιωματούχων της αραβικής χώρας. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της αναβάθμισης των σχέσεων της χώρας μας με όλες τις χώρες του Κόλπου και η ελληνική αντιπροσωπεία θα έχει συναντήσεις με κρατικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους επενδυτικών ταμείων. Επίσης στην ατζέντα θα βρεθεί και η προοπτική απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας – Κουβέιτ.

 Εξαγορά από Orfium

Εξαγορά στο χώρο της μουσικής και συγκεκριμένα στο χώρο των μουσικών δικαιωμάτων. Η εταιρεία μουσικής τεχνολογίας Orfium εξαγόρασε την Soundmouse, εταιρεία που ειδικεύεται σε υπηρεσίες αναλυτικών δεδομένων χρήσεων μουσικής (music reporting) με έδρα το Λονδίνο και πελατολόγιο που συμπεριλαμβάνει τα μεγαλύτερα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, αλλά και εμβληματικές εταιρείες mediaΚι όπως αναφέρει η εταιρεία, η συμφωνία αυτή ενώνει τους δύο παγκόσμιους ηγέτες στον χώρο της ψηφιακής μουσικής και διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων και reporting, προσφέροντας μεγαλύτερη αξία στο οικοσύστημα της μουσικής βιομηχανίας.

 

 

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories