
Ο Προέδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης επισημαίνει πως τα στοιχεία, που ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, αποδεικνύουν ότι το ενδιαφέρον των πολιτών στον εξωδικαστικό μηχανισμό λειτουργεί καλύτερα, αφού οι ολοκληρωμένες αιτήσεις των πολιτών και τα ποσοστά ρυθμίσεων οφειλών κάθε μήνα αυξάνονται. Το νέο σχήμα όπως πιστοποιούν τα στοιχεία, είναι το πιο επιτυχημένο των τελευταίων 12 ετών.
Παρόλα αυτά, είναι σαφές ότι χρειάζονται βελτιώσεις και σκληρότερη δουλειά στη διαχείριση απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, καθώς και από τις τράπεζες, ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι πολίτες και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Η συμμετοχή στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών αντικατοπτρίζεται τόσο στις οριστικές υποβολές όσο και στις νέες αιτήσεις.
Ρυθμίσεις δανείων: Πιέσεις για να «τρέξει» ο εξωδικαστικός
Τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για την πορεία του το 2022, έχουν υποβληθεί 45.800 αιτήσεις, οι περισσότερες 14.571 στην Αττική, και έχουν ρυθμιστεί 6.400 αιτήματα. Τα συνολικά αιτήματα αφορούν συνολικό ποσό 25,3 δισ., εκ των οποίων τα 19,5 δισ. είναι σε αρχικό στάδιο, για τα 3,7 δισ. υπάρχει οριστική υποβολή και βρίσκονται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης, ενώ ολοκληρωμένα είναι για τα 2,1 δισ. ευρώ.
Η προοπτική για τους επόμενους μήνες με βάση το βασικό σενάριο προβλέπει ότι στο επόμενο διάστημα των 5 μηνών αναμένονται ρυθμίσεις 1,5 δισ. ευρώ, ενώ στο αισιόδοξο σενάριο, αναμένονται ρυθμίσεις 1,8 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στα χαρακτηριστικά των ρυθμίσεων, η μέση διάρκεια για οφειλές προς Δημόσιο είναι τα 18 έτη και για οφειλές προς Τράπεζες τα 15 έτη, ενώ 33% των οφειλών ρυθμίστηκε με διάρκεια μεγαλύτερη των 20 ετών.
Το μέσο ποσοστό διαγραφής για οφειλές προς Δημόσιο φτάνει το 20,4% και για οφειλές προς τράπεζες το 30,8%, ενώ το 39% δηλαδή 320 εκατ. ευρώ των ρυθμίσεων έχουν λάβει ποσοστό διαγραφής μεγαλύτερο του 30%. Το οικονομικό επιτελείο, όπως αναφέρει το ΕΒΕΠ, ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες ώστε να αντιμετωπίσει τον όγκο των 238 δισ. ευρώ ιδιωτικού χρέους που παρέλαβε, αλλά και να αναχαιτίσει τη δημιουργία νέου.
Τα πλεονεκτήματα
Προς αυτή την κατεύθυνση, μεταξύ άλλων μέτρων και δράσεων, τέθηκε σε λειτουργία ο νέος, σύγχρονος εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, με βάση τον Νόμο 4738/2020 που προσφέρει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα εξής 10 πλεονεκτήματα:
1. Πραγματοποιεί μακροχρόνια ρύθμιση όλων των οφειλών με διάρκεια έως και τα 35 έτη, με την υποβολή μίας και μόνο, δωρεάν αίτησης και χωρίς την επιβάρυνση δικαστικών εξόδων. Οι οφειλέτες, μπορούν, με μια ενιαία αίτηση, να ρυθμίσουν συνολικά, χωρίς προσφυγή στο δικαστήριο, τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης σε έως 240 δόσεις, προς τράπεζες και διαχειριστές δανείων σε έως 420 δόσεις.
2. Πραγματοποιεί σημαντικό «κούρεμα» οφειλών για χρέη προς Τράπεζες και Δημόσιο στις περιπτώσεις που προβλέπεται. Ο οφειλέτης μπορεί να λάβει διαγραφή χρέους προς το Δημόσιο έως 75% επί της βασικής οφειλής, καθώς και έως 95% επί των προσαυξήσεων, προς τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων έως 80% επί της βασικής οφειλής, καθώς και έως 100% επί των τόκων.
3. Παρέχει δίκαιη, ρεαλιστική και αυτοματοποιημένη ρύθμιση οφειλών, μέσω αλγορίθμου, χωρίς να απαιτείται επαναδιαπραγμάτευση της ρύθμισης. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού λαμβάνει υπόψη αναλυτικά τα περιουσιακά και εισοδηματικά στοιχεία του οφειλέτη και των λοιπών εμπλεκόμενων.
4. Πραγματοποιεί, για πρώτη φορά, εξωδικαστικά ρύθμιση δανείων που έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
5. Αναστέλλει τις διαδικασίες πλειστηριασμού, καθώς και όλων των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.
6. Χορηγεί στους ευάλωτους οφειλέτες κρατική επιδότηση της δόσης των δανείων για 5 έτη ύψους έως 210 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού.
7. Δίνει τη δυνατότητα, για πρώτη φορά, και στους συνεπείς δανειολήπτες να κάνουν αίτηση ρύθμισης οφειλών τους, στις περιπτώσεις που έχουν αποδεδειγμένα υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους, σε ποσοστό 20% και άνω.
8. Εντοπίζει, μέσω ηλεκτρονικών ελέγχων, τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ώστε οι ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών, που περιέχουν και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό επιτόκιο, να προσφέρονται σε οφειλέτες με αποδεδειγμένες ανάγκες.
9. Δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες να προβούν και σε ατομική διαπραγμάτευση με τους ιδιώτες πιστωτές για την εξεύρεση προσωποποιημένης λύσης, αξιοποιώντας τις υπηρεσίες ενός πιστοποιημένου διαμεσολαβητή.
10. Δίνει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου να λάβουν, κατόπιν αίτησής τους, ρύθμιση των οφειλών τους.


Latest News

«Η Ελλάδα επανακάμπτει δυναμικά στον χάρτη» - Οι πρώτες αντιδράσεις στην αναβάθμιση από S&P
Τι αναφέρουν Χατζηδάκης, Πιερρακάκης και Παπαθανάσης

Έκανε την έκπληξη η S&P - Στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα
Τι αναφέρει στο σκεπτικό του ο διεθνής οίκος
![ΙΟΒΕ: Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη – Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/dimografiko-600x375.jpg)
Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]
Το μεταναστευτικό ισοζύγιο, αν και συμβάλλει στην αναχαίτιση της πληθυσμιακής μείωσης σε ορισμένες περιφέρειες, δεν αρκεί για να αντιστρέψει την αρνητική της τάση

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές κρεάτων στο «Καλάθι Πάσχα» – Διαψεύδονται οι καταστροφολόγοι
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης για το «Καλάθι Πάσχα»

«Βράχος» τα ελληνικά ομόλογα σε έναν… αβέβαιο κόσμο
Μέχρι τώρα τον Απρίλιο, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων καταγράφουν μία σταθερή πορεία γύρω από το 3,4%

Σήμερα η αξιολόγηση της Ελλάδας από S&P – Το μήνυμα εξ… Ιταλίας και οι προσδοκίες
Εάν επιβεβαιωθούν για αναβάθμιση, ο S&P θα είναι ο δεύτερος μεγάλος οίκος που θα έχει δύο βαθμίδες πάνω από το όριο της επενδυτικής βαθμίδας την Ελλάδα

Νέα μείωση 5,2% στο ποσοστό των ανέργων τον Μάρτιο - Πόσοι είναι επιδοτούμενοι
Παγιωμένα είναι τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για την ανεργία των μακροχρόνια εγγεγραμμένων με 1 στους 2 να είναι μακροχρόνια άνεργος

Πτώση 0,3% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Φεβρουάριο
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2024 – Φεβρουαρίου 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2023 – Φεβρουαρίου 2024, παρουσίασε αύξηση 1,8%

Στο 1,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο το α' δίμηνο - Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών
Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν ροές ύψους 1 δισ. ευρώ
![ΙΟΒΕ: Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ – Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/exports-600x400.jpeg)
Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ - Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]
Οι εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων από τις ΗΠΑ άγγιξαν τα 1,8 δισ. το 2024 (+40,0%, y-o-y), ενώ το 2018 οι εισαγωγές ήταν μόλις 578 εκατ. ευρώ