Οι ρυθμίσεις δανείων βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους servicers. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές διαπίστωσαν την ύπαρξη προόδου που έχει επιτευχθεί, ενώ συζήτησαν τις προβλέψεις τους για τη συνέχεια του 2023.

Στη συνάντηση μετείχαν επικεφαλής των εταιρειών αλλά και ο κ. Σπύρος Παντελιάς από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η συνάντηση φαίνεται ότι διεξήχθη σε καλό κλίμα με τον υπουργό να ζητά τη συνέχιση των ρυθμίσεων για τα δάνεια. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης φέρονται να συμφώνησαν να «ανεβάσουν» τον ρυθμό των ρυθμίσεων, ενώ τους ζητήθηκε να παρουσιάσουν τον σχεδιασμό τους σε ό,τι αφορά την τρέχουσα χρονιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε να γίνουν ακόμη περισσότερες κινήσεις προς τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού.

Οι servicers λοιπόν τις επόμενες μέρες θα επανέλθουν με συγκεκριμένες προτάσεις. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι  servicers έχουν αναλάβει τη διαχείριση 92,7 δις ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Εξωδικαστικός: Αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων και προσωρινή προστασία

Σταϊκούρας: Χρειάζονται βελτιώσεις από τους servicers για τον Εξωδικαστικό

«Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για την πορεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών το 2022 αποδεικνύουν ότι το ενδιαφέρον των πολιτών βαίνει αυξανόμενο, και αυτός λειτουργεί καλύτερα, αφού οι ολοκληρωμένες αιτήσεις των πολιτών και τα ποσοστά ρυθμίσεων οφειλών κάθε μήνα πολλαπλασιάζονται», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Σήμερα, το σχήμα αυτό, όπως πιστοποιούν τα στοιχεία, είναι το πιο επιτυχημένο των τελευταίων 12 ετών. Παρόλα αυτά, είναι σαφές ότι χρειάζονται βελτιώσεις και σκληρότερη δουλειά από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, καθώς και από τις τράπεζες, ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι πολίτες και να ρυθμίσουν επιτυχώς τις οφειλές τους», καταλήγει.

Τα στοιχεία για τον Εξωδικαστικό

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι 20 εταιρείες – μέλη της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) έχουν προχωρήσει από το 2020 έως και σήμερα σε ρυθμίσεις δανείων όλων των κατηγοριών, συνολικού ύψους άνω των 17 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οκτώ δισ. ευρώ εκτός τραπεζικών χαρτοφυλακίων και άνω των 8,5 δισ. ευρώ από τις τράπεζες που πλέον έχουν μετατραπεί από μη εξυπηρετούμενα σε ενήμερα.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση προόδου για τον Εξωδικαστικό

Όσον αφορά στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι ρυθμίσεις «ανέβηκαν» σε 2.705 – από μόλις 416 τον Ιούλιο του 2022 – ύψους 822 εκατ. ευρώ, με τον μέσο όρο των οφειλών να διαμορφώνεται στις 291.000 ευρώ. Το ποσοστό εγκρισιμότητας βάσει των συνολικών οφειλών για τους χρηματοδοτικούς φορείς (servicers και τράπεζες) αυξήθηκε στο 69% έναντι 65% τον προηγούμενο μήνα, με την αποδοχή των ρυθμίσεων να φτάνει το 74% στις πολυμερείς έναντι 58% τον Νοέμβριο και το 67% στις διμερείς (Εφορία – ΕΦΚΑ) από 69%.

Ποιους αφορά

Επίσης, το 74% των οφειλών, ύψους 18,7 δισ. ευρώ, αφορούν φυσικά πρόσωπα, με το 79% των οφειλών να είναι προς χρηματοδοτικούς φορείς (τράπεζες και servicers), ενώ η μέση διάρκεια για οφειλές προς το Δημόσιο είναι τα 18 έτη και προς χρηματοδοτικούς φορείς τα 15 έτη.

Το  33% των οφειλών ρυθμίστηκε με διάρκεια μεγαλύτερη των 20 ετών. Η μέση διάρκεια για τις στεγαστικές οφειλές είναι τα 23 έτη και για τις επιχειρηματικές τα 12 έτη, ενώ το μέσο ποσοστό διαγραφής για οφειλές προς το Δημόσιο διαμορφώνεται στο 20,4% και προς τους χρηματοδοτικούς φορείς στο 30,8%.

Τέλος, το 39% (320 εκατ. ευρώ) των ρυθμίσεων έχουν λάβει ποσοστό διαγραφής μεγαλύτερο του 30%. Στις στεγαστικές οφείλεις το ποσοστό διαγραφής διαμορφώνεται στο 21,9%, στις επιχειρηματικές στο 39,1% και στις καταναλωτικές στο 31,7%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία