Για τις 6 Μαΐου στο Αββαείο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο έχει προγραμματιστεί η τελετή της στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ’, ενώ το επόμενο 48ωρο θα ακολουθήσουν εορταστικές εκδηλώσεις.

Ήδη τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έχουν δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες του προγράμματος και σε αυτό περιλαμβάνονται συναυλίες, φωταγώγηση μνημείων και πρωτοβουλίες για την προώθηση του εθελοντισμού.

Βασιλιάς Κάρολος: Στις 6 Μαΐου 2023 η επίσημη τελετή για τη στέψη – Τι θα φορέσει

Ο 74χρονος Κάρολος θα στεφθεί με κάθε επισημότητα βασιλιάς οκτώ μήνες μετά τον θάνατο της μητέρας του, η οποία απεβίωσε στις 8 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών. Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί επέτρεψε τόσο την τήρηση πένθους στη μνήμη της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ όσο και την οργάνωση της τελετής.

Το Μπάκιγχαμ φιλοδοξεί να διοργανώσει ένα λαμπερό τελετουργικό και έναν εξίσου εντυπωσιακό εορτασμό, δεδομένης της ιστορικής σημασίας που προσδίδεται στη στέψη του νέου μονάρχη.

Θα επανενωθεί όμως η βασιλική οικογένεια;

Το Παλάτι δεν έχει διευκρινίσει μέχρι στιγμής εάν ο Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν θα είναι παρόντες στην τελετή. Επίσης, δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση για το αποκαλυπτικό βιβλίο του πρίγκιπα Χάρι με τίτλο «Ρεζέρβα», το οποίο κυκλοφόρησε στις 10 Ιανουαρίου, με αιχμές για μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Η τρίωρη τελετή στέψης της Ελισάβετ Β’ στις 2 Ιουνίου του 1953 ήταν μεγαλειώδης, παρουσία 8.251 υψηλών προσκεκλημένων στο Γουέστμινστερ. Την παρακολούθησαν τηλεοπτικά 27 εκατομμύρια Βρετανοί  εκ των συνολικά 36 εκατομμυρίων κατοίκων εκείνη την εποχή.

Η στέψη του Καρόλου και της Καμίλα

Η τελετή στέψης του Καρόλου Γ’ θα πραγματοποιηθεί το πρωί της 6ης Μαΐου στο Αββαείο του Γουέστμινστερ – όπως και των προκατόχων του εδώ και 900 χρόνια – προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι, του προκαθήμενου της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

Στέμμα θα φορέσει και η βασιλική σύζυγος Καμίλα, όπως έχει γίνει γνωστό, αλλά δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο Κάρολος Γ’ και η Καμίλα θα φτάσουν στο Αββαείο με τη βασιλική πομπή και αφότου ολοκληρωθεί η τελετή στέψης θα επιστρέψουν στο παλάτι για να χαιρετήσουν από το μπαλκόνι το πλήθος.

Συναυλία στο κάστρο του Ουίνδσορ

Την Κυριακή έχει διοργανωθεί συναυλία στο κάστρο του Ουίνδσορ, στο δυτικό Λονδίνο, με τη συμμετοχή αστέρων της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Η συναυλία θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από το BBC. Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των καλλιτεχνών που θα εμφανιστούν.

Αργότερα το βράδυ θα φωταγωγηθούν εμβληματικά μνημεία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και υπαίθριες εορταστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα σημεία.

Ο εορτασμός θα θυμίζει εκείνον του Ιουνίου για το «Πλατινένιο Ιωβηλαίο» της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Η Δευτέρα θα είναι αργία για τους Βρετανούς και τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ενθαρρύνουν τους πολίτες να συμμετάσχουν σε πρωτοβουλίες φιλανθρωπικών οργανώσεων για την προώθηση του εθελοντισμού.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα