Οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας και της Αργεντινής αναμένεται να ανακοινώσουν προκαταρκτικές συζητήσεις για την κοινού νομίσματος, όπως μετέδωσαν οι Financial Times. Εάν το σχέδιο υλοποιηθεί, θα πρόκειται για τη δημιουργία της δεύτερης μεγαλύτερης νομισματικής ένωσης.

Βραζιλία: Ο Λούλα απέπεμψε τον διοικητή του στρατού

Το πλάνο των συζητήσεων που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα στο Μπουένος Άιρες

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής έχουν ήδη ξεκινήσει να ετοιμάζουν μια Σύνοδο Κορυφής στο Μπουένος Άιρες για το θέμα και θα προσκαλέσουν και άλλες χώρες της ηπείρου για να συμμετάσχουν.

 Στο επίκεντρο θα βρεθεί το κατά πόσο το νέο νόμισμα, με τη Βραζιλία να προτείνει την ονομασία sur (νότιο), θα μπορούσε να ενισχύσει το εμπόριο της περιοχής και να μειώσει την εξάρτηση από το δολάριο των ΗΠΑ. Στα «βρεφικά» βήματα αυτού του νομίσματος,  θα τρέχει παράλληλα με το ρεάλ Βραζιλίας και το πέσο Αργεντινής.

«Θα είναι… μια απόφαση να ξεκινήσει η μελέτη των παραμέτρων που απαιτούνται για ένα κοινό νόμισμα, το οποίο περιλαμβάνει τα πάντα, από δημοσιονομικά ζητήματα μέχρι το μέγεθος της οικονομίας και τον ρόλο των κεντρικών τραπεζών», δήλωσε στους Financial Times ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής Σέρχιο Μάσα.

«Θα ήταν μια μελέτη μηχανισμών για την εμπορική ολοκλήρωση», πρόσθεσε. «Δεν θέλω να δημιουργήσω ψευδείς προσδοκίες… είναι το πρώτο βήμα σε έναν μακρύ δρόμο που πρέπει να διανύσει η Λατινική Αμερική».

Αρχικά ένα διμερές σχέδιο, αλλά η πρωτοβουλία θα απευθυνθεί και σε άλλα έθνη στη Λατινική Αμερική. «Είναι η Αργεντινή και η Βραζιλία που προσκαλούν την υπόλοιπη περιοχή», είπε ο Αργεντινός υπουργός.

Τι θα σημαίνει αυτή η πιθανή νέα νομισματική ένωση

Μια νομισματική ένωση που κάλυπτε όλη τη Λατινική Αμερική θα αντιπροσώπευε περίπου το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, εκτιμούν οι FT. Η μεγαλύτερη νομισματική ένωση στον κόσμο, το ευρώ, περιλαμβάνει περίπου το 14% του παγκόσμιου ΑΕΠ όταν μετράται σε όρους δολαρίου.

Άλλα νομισματικά μπλοκ περιλαμβάνουν το φράγκο CFA που χρησιμοποιείται από ορισμένες αφρικανικές χώρες και είναι συνδεδεμένο με το ευρώ, και το δολάριο της Ανατολικής Καραϊβικής. Ωστόσο, αυτά περιλαμβάνουν ένα πολύ μικρότερο κομμάτι της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής.

Για να γίνει πραγματικότητα θα χρειαστούν πολλά χρόνια. Ο Μάσα σημείωσε ότι η Ευρώπη χρειάστηκε 35 χρόνια για να δημιουργήσει το ευρώ. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα στην Αργεντινή που ξεκινά σήμερα.

Η Βραζιλία και η Αργεντινή συζήτησαν για ένα κοινό νόμισμα τα τελευταία χρόνια, αλλά οι συνομιλίες κόλλησαν στην αντίθεση της κεντρικής τράπεζας της Βραζιλίας στην ιδέα, δήλωσε ένας αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις συζητήσεις. Τώρα που και οι δύο χώρες κυβερνώνται από αριστερούς ηγέτες, υπάρχει μεγαλύτερη πολιτική υποστήριξη.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Βραζιλίας είπε ότι δεν έχει πληροφορίες για μια ομάδα εργασίας για ένα κοινό νόμισμα. Σημείωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Χαντάντ είχε συν-συγγράψει ένα άρθρο πέρυσι, προτού αναλάβει τη θέση του, προτείνοντας ένα νοτιοαμερικανικό ψηφιακό κοινό νόμισμα.

Το εμπόριο ανθεί μεταξύ Βραζιλίας και Αργεντινής, φθάνοντας τα 26,4 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους 11 μήνες του περασμένου έτους, αύξηση σχεδόν 21% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021. Τα δύο έθνη είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από το περιφερειακό εμπορικό μπλοκ Mercosur, το οποίο περιλαμβάνει την Παραγουάη και Ουρουγουάη.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Επικαιρότητα |

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής

Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube