Σημαντική ώθηση ώστε να ξεπεράσει την αρχική νευρικότητα έδωσε για ακόμη μία συνεδρίαση στη Wall Street ο Nasdaq, με τα εταιρικά αποτελέσματα να καλλιεργούν μια πιο θετική από τη αναμενόμενη εικόνα, δείχνοντας ότι αντέχουν οι εισηγμένες από την περιοριστική πολιτικής της Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,76% στις 33.628 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,18% στις 4.019 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 2,01% στις 11.364 μονάδες.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βρήκε ταβάνι στις 1.000 μονάδες

Στο επίκεντρο ημιαγωγοί και τεχνολογία

Στο επίκεντρο σήμερα ήταν οι μετοχές των ημιαγωγών (chip) και οι μετοχές της Tesla και της Apple, οι οποίες σημείωσαν σημαντικά κέρδη χάρη στις ελπίδες ότι η επαναλειτουργία της Κίνας θα δώσει ώθηση στις επιχειρήσεις τους. Και οι δύο μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αντιμετώπισαν πρόσφατα προσωρινές διακοπές λειτουργίας και πλήγματα στην παραγωγή, καθώς η χώρα αντιμετώπιζε τα αυξανόμενα κρούσματα Covid-19.

Επίσης, η Advanced Micro Devices ενισχύθηκε κατά 9,2%, μετά την αναβάθμιση σε overweight από equal weight από την Barclays. Ο αναλυτής Blayne Curtis έθεσε τιμή-στόχο που συνεπάγεται άνοδο 21,3% από το επίπεδο όπου έκλεισε η μετοχή την Παρασκευή.

Από την άλλη, η Bed Bath & Beyond έχασε πάνω από 12%, παρά τις προετοιμασίες που κάνει η εταιρεία για μια πιθανή αίτηση πτώχευσης. Παρόλο που η μετοχή παραμένει κάτω από τα 3 δολάρια, είναι πολύ υψηλότερα από ό,τι θα περίμενε κανείς για μια εταιρεία στη θέση της. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ανανεωμένο ενδιαφέρον από μια ομάδα εξαιρετικά κερδοσκοπικών μετοχών «meme».

Τα επιτόκια

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές σταθμίζουν το ενδεχόμενο η Fed να ετοιμάζεται να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αφού τα οικονομικά στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν μείωση των τιμών χονδρικής και των λιανικών πωλήσεων.

Μάλιστα, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της διοικητή της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ, τάχθηκε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στην επόμενη συνεδρίαση. Ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal την Κυριακή, εν τω μεταξύ, έθεσε το ενδεχόμενο μιας παύσης στις αυξήσεις των επιτοκίων την Άνοιξη – ένα σημάδι ότι η Fed θα μπορούσε να πλησιάζει στο τέλος της εκστρατείας αύξησης των επιτοκίων της.

«Με τους επενδυτές να αυξάνουν την πεποίθησή τους ότι πιθανόν να είδαμε την κορύφωση του πληθωρισμού, είναι σαφές ότι πλέον κοιτάζουν πέρα από τον τρέχοντα κύκλο αυξήσεων, σε μια ενδεχόμενη παύση και ενδεχομένως ακόμη και μειώσεις στη συνέχεια», έγραψε ο στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank, Henry Allen. «Αλλά με τους επενδυτές να έχουν πλέον τιμολογήσει τις καλές ειδήσεις σχετικά με τον πληθωρισμό, ο κίνδυνος είναι εάν ο πληθωρισμός αποδειχθεί πιο επίμονος», προειδοποίησε.

Οι αγορές έχουν τιμολογήσει μια πιθανότητα 99,7% για μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της CME Group, η οποία θα φέρει το επιτόκιο στο στοχευμένο εύρος 4,5%-4,75%. Η Fed πρόκειται να συνεδριάσει στις 31 Ιανουαρίου – 1 Φεβρουαρίου, με τις αγορές να εκτιμούν σχεδόν 100% πιθανότητα αύξησης του βασικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας κατά ένα τέταρτο της μονάδας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street