Μια εταιρεία blockchain με έδρα το Χονγκ Κονγκ ξεκίνησε ένα σύστημα ψηφιακών πληρωμών με στόχο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των σταθερών νομισμάτων (stablecoins) και των ψηφιακών νομισμάτων Κεντρικής Τράπεζας (CBDC).

Η Red Date Technology, που ηγείται επίσης μιας από τις προσπάθειες blockchain της Κίνας , παρουσίασε το Universal Digital Payment Network (UDPN) στις 19 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) 2023 στο Νταβός της Ελβετίας.

Σύμφωνα με τη λευκή του βίβλο , το UDPN είναι μια πλατφόρμα τεχνολογίας (DLT) που θα εξυπηρετούσε παρόμοιο σκοπό με αυτό που κάνει το δίκτυο SWIFT για τις τράπεζες, αλλά για τα stablecoins και τα CBDC.

Στο blockchain η καλιφορνέζικη κάνναβη – Τα «έξυπνα» συμβόλαια και οι κλώνοι

Όπως γράφει το Cointelegraph, στην ανάπτυξη του UDPN, συμμετέχουν επίσης, οι εταιρείες GFT Technologies, TOKO και DLA Piper.

«Ακριβώς όπως το δίκτυο SWIFT δημιούργησε το αρχικό κοινό πρότυπο για την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε διαφορετικά συστήματα διακανονισμού, το UDPN θα εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό για την αναδυόμενη γενιά CBDC και stablecoins».

Ποιες τράπεζες συμμετέχουν

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, ένας «πλήθος παγκόσμιων τραπεζών βαθμίδας 1» εμπλέκεται ήδη στην απόδειξη χρήσης εννοιών (POC) για τη δοκιμή του δικτύου σε διασυνοριακές μεταφορές και ανταλλαγές. Το δελτίο δεν  αποκαλύπτει ποιες τράπεζες συμμετείχαν στα POC, αλλά η Deutsche Bank, η HSBC, η Standard Chartered, η Bank of East Asia και η Akbank εκπροσωπήθηκαν σε πάνελ στην παρουσίαση του UDPN στο Νταβός.

Επίσης, δεν έγινε γνωστό ποια stablecoins θα χρησιμοποιηθούν στο POC. Η λευκή βίβλος δικτύων δηλώνει, ωστόσο, ότι υποστηρίζει μόνο «CBDC και ρυθμιζόμενα συστήματα νομισμάτων stablecoin που υποστηρίζονται από fiat ως μεθόδους πληρωμής», προσθέτοντας: «Κανένα μη ρυθμιζόμενο κρυπτονόμισμα δημόσιας αλυσίδας, όπως το Bitcoin, δεν θα γίνει δεκτό».

Πριν ξεκινήσει αυτό το σύστημα ψηφιακών πληρωμών, η εταιρεία ήταν γνωστή για τη δουλειά της στο Δίκτυο Υπηρεσιών που βασίζεται σε Blockchain (BSN), το εθνικό έργο blockchain της Κίνας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News