Μεγάλη βλάβη υπέστη το εθνικό δίκτυο του Πακιστάν τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της χώρας, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες και υπογραμμίζοντας την αδυναμία των υποδομών της υπερχρεωμένης χώρας.

Ο υπουργός Ενέργειας Khurrum Dastagir δήλωσε στο Reuters ότι η διακοπή προκλήθηκε από μια μεγάλη αύξηση της τάσης στα νότια του δικτύου, η οποία επηρέασε ολόκληρο το δίκτυο.

Γκουτέρες: Ζητά σαρωτική αναθεώρηση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος

Η παροχή ρεύματος στις περιοχές που επλήγησαν αποκαθίσταται εν μέρει από βορρά προς νότο, πρόσθεσε, σχεδόν έξι ώρες αφότου εργοστάσια, νοσοκομεία και σχολεία ανέφεραν διακοπές λειτουργίας. Το δίκτυο θα πρέπει να έχει λειτουργήσει πλήρως μέχρι τις 17:00 (σ.σ. ώρα Ελλάδας), είπε ο Dastagir, προσθέτοντας: «Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτύχουμε αποκατάσταση ακόμα και νωρίτερα».

Σημειώνεται ότι χρειάστηκαν επίσης ώρες για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση μετά την τελευταία μεγάλη διακοπή, που σημειώθηκε τον Οκτώβριο. Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου απέδωσε αυτή τη διακοπή και τις συχνές διακοπές ρεύματος που ταλαιπωρούν τα 220 εκατομμύρια κατοίκων του Πακιστάν, στο πεπαλαιωμένο δίκτυο της χώρας.

«Υπάρχει μια υποκείμενη αδυναμία στο σύστημα», είπε στο Reuters αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, ενώ πρόσθεσε πως «και οι γραμμές μεταφοράς είναι πολύ μεγάλες και ανεπαρκείς».

Ζητούμενο η αναβάθμιση του δικτύου

Όπως και το μεγαλύτερο μέρος των εθνικών υποδομών, έτσι και το ηλεκτρικό δίκτυο του Πακιστάν χρειάζεται άμεσα μια αναβάθμιση που η κυβέρνηση της χώρας δηλώνει ότι δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά.

Το Πακιστάν έχει αρκετή εγκατεστημένη ισχύ για να καλύψει τη ζήτηση, αλλά δεν διαθέτει πόρους για να λειτουργήσει τα εργοστάσιά που χρησιμοποιούν πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ ο τομέας ενέργειας έχει τόσα μεγάλα χρέη που δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να επενδύσει σε υποδομές και γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Κίνα έχει προβεί σε σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας του Πακιστάν ως μέρος ενός σχεδίου υποδομής 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Πεκίνου “Belt and Road” για την ανάπτυξη χερσαίων και θαλάσσιων εμπορικών οδών στην Ασία και πέρα από αυτήν.

Η διακοπή επηρέασε πολλές περιοχές της χώρας. Στην Πεσαβάρ, μια πόλη με περισσότερους από 2,3 εκατομμύρια κατοίκους, ορισμένοι κάτοικοι είπαν ότι δεν είχαν πόσιμο νερό επειδή οι αντλίες τους λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών και πολλά νοσοκομεία δήλωσαν ότι είχαν στραφεί σε εφεδρικές γεννήτριες, αλλά οι διακοπές εξακολουθούν να υπάρχουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή