Η Σουηδία δεν θα πρέπει να περιμένει την υποστήριξη της Τουρκίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ μετά τη διαμαρτυρία κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη το Σαββατοκύριακο, η οποία περιελάμβανε την πυρπόληση ενός αντιγράφου του Κορανίου. Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σουηδία: Διαδηλώσεις κατά της Τουρκίας – Ακροδεξιός πολιτικός έκαψε το Κοράνι

Οι διαμαρτυρίες το Σάββατο στη Στοκχόλμη κατά της Τουρκίας και κατά της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια των οποίων ακροδεξιός πολιτικός έκαψε ένα αντίγραφο του Κορανίου, αύξησαν τις εντάσεις με την Τουρκία, την υποστήριξη της οποίας χρειάζεται η Σουηδία για να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία.

Η δήλωση Ερντογάν

«Εκείνοι που επιτρέπουν τέτοιες βλασφημίες μπροστά από την πρεσβεία μας (στη Στοκχόλμη) δεν μπορούν πλέον να περιμένουν την υποστήριξή μας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Αν αγαπάτε τόσο πολύ τα μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων και τους εχθρούς του Ισλάμ και τους προστατεύετε, τότε σας συμβουλεύουμε να ζητήσετε την υποστήριξή τους για την ασφάλεια των χωρών σας», είπε.

Ο ακροδεξιός Ράσμους Παλούνταν καίει το Κοράνι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Τομπάιας Μπίλστρομ αρνήθηκε να σχολιάσει αμέσως τις δηλώσεις του Ερντογάν, λέγοντας στο Reuters σε γραπτή δήλωσή του ότι ήθελε να καταλάβει τι ακριβώς ειπώθηκε.

«Αλλά η Σουηδία θα σεβαστεί τη συμφωνία που υπάρχει μεταξύ της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Τουρκίας σχετικά με την ιδιότητα μέλους του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Οργή στον αραβικό κόσμο

Το κάψιμο του Κορανίου πραγματοποιήθηκε από τον Ράσμους Παλούνταν, ηγέτη του δανέζικου ακροδεξιού πολιτικού κόμματος Σκληρή Γραμμή. Ο Παλούνταν, ο οποίος έχει επίσης τη σουηδική υπηκοότητα, έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν αρκετές διαδηλώσεις στις οποίες έκαψε το Κοράνι.

Αρκετές αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας και του Κουβέιτ, κατήγγειλαν το περιστατικό.

Η Σουηδία και η Φινλανδία ζήτησαν πέρυσι να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και τα 30 κράτη μέλη πρέπει να εγκρίνουν τις αιτήσεις τους. Η Άγκυρα έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η Σουηδία ειδικότερα πρέπει πρώτα να λάβει μια πιο ξεκάθαρη στάση απέναντι σε αυτούς που θεωρεί τρομοκράτες, κυρίως Κούρδους μαχητές και μια ομάδα που κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016.

Η Τουρκία είχε ήδη καλέσει τον πρεσβευτή της Σουηδίας για το περιστατικό, ακύρωσε μια προγραμματισμένη επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας στην Άγκυρα και καταδίκασε έντονα το γεγονός.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα