Ο «χορός» των απολύσεων στον ευρύτερο κλάδο της τεχνολογίας είχε ανοίξει αρκετά νωρίτερα. Ήδη από το 2022 ο συγκεκριμένος κλάδος «μέτρησε» απώλεια περίπου 154.000 θέσεων εργασίας.

Η κατάσταση φαίνεται να χειροτερεύσει με την έλευση του 2023 καθώς πριν φύγει ο Ιανουάριος ο τεχνολογικός κλάδος είχε άλλες 49.000 απολύσεις. Το πρόβλημα είναι ότι πλέον οι απολύσεις προέρχονται από τα μεγάλα ονόματα του κλάδου. Από τις εταιρείες κολοσσούς.

Ενδεικτικό ότι η Amazon ενώ είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας, τον Ιανουάριο του 2023 αύξησε τον αριθμό στις 18.000 ενώ παράλληλα το τμήμα συσκευών της εταιρείας είχε απώλειες ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο CEO που απόλυσε 12.000 εργαζόμενους με 600 λέξεις

Παρά το γεγονός ότι η κάθε εταιρεία κάνει απολύσεις για διαφορετικούς λόγους, κοινή παραμένει η επίρριψη της «ευθύνης» στις μακροοικονομικές συνθήκες και στην πιθανή ύφεση παράγοντες που τις οδηγούν σε… σφίξιμο του ζωναριού.

Γιατί η Apple είναι η μόνη από τις Big Tech που δεν κάνει απολύσεις

Οι υπερβολικές προσλήψεις την εποχή της πανδημίας

Ένα στοιχείο το οποίο δεν προβάλλεται συχνά είναι το γεγονός ότι οι τεχνολογικές εταιρείες είχαν αυξήσει σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια τις προσλήψεις προσωπικού.

Το 2020, την περίοδο της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού με συνεπακόλουθο τα περιοριστικά μέτρα, οι διαδικτυακές εφαρμογές έγιναν απαραίτητες για σημαντικά μεγαλύτερο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού, κάτι που μεταφράστηκε σε σημαντική αύξηση προσωπικού για τις εταιρείες τεχνολογίας.

Καθώς οι πωλήσεις και τα κέρδη συνέχισαν να αυξάνονται το 2021, οι εταιρείες τεχνολογίας συνέχισαν να προσθέτουν προσωπικό στο δυναμικό τους ελπίζοντας ότι αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει η νέα κανονικότητα της αγοράς.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε και πλέον οι εταιρείες θα πρέπει να προσαρμοστούν εκ νέου.

Closeup of a stock market broker working with graphs on digital tablet at office. Rear view of stock agent reading bad report and graph. Back view of multiethnic businessman analyzing fall sales.

Η στροφή της οικονομίας

Μετά από μία διετία ανάπτυξης, ήδη από πέρυσι, ένα τσουνάμι αρνητικών ειδήσεων άρχισε να χτυπά τον τεχνολογικό τομέα. Η εποχή με τις παχιές αγελάδες που έζησε ο κλάδος μέσα στη πανδημία, όταν οι άνθρωποι αλληλεπιδρούσαν μόνο μέσω των προϊόντων και των υπηρεσιών των εταιρειών τεχνολογίας, ήταν σαφές ότι πλέον είχε περάσει ανεπιστρεπτί.

Οι Big Tech και ο πέλεκυς των μαζικών απολύσεων

Η οικονομία άρχισε να επιβραδύνει και το παιχνίδι άλλαξε, αλλά όχι με καλό τρόπο.

Ο κλάδος πλήττεται πλέον έντονα από την οικονομική κατάσταση καθώς οι κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν ανοίξει έναν επιθετικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων προκειμένου να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και 40 χρόνια.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η εφαρμοζόμενη νομισματική πολιτική είναι πιθανό να προκαλέσει ύφεση. Ο φόβος της ύφεσης κάνει τις εταιρείες να καθυστερήσουν τις επενδύσεις, ενώ και οι καταναλωτές αναβάλλουν τις αγορές.

Τα υψηλότερα επιτόκια βοήθησαν επίσης να ενισχυθεί το αμερικανικό δολάριο έναντι άλλων νομισμάτων, τα οποία, κατά συνέπεια, απορροφούν τα έσοδα που παράγονται στις διεθνείς αγορές από τις εταιρείες τεχνολογίας όταν μετατρέπουν ξένα νομίσματα σε δολάρια.

Η κατάληξη

Κάπως έτσι φτάνουμε στο σημείο μέσα στις πρώτες 20 ημέρες του νέου έτους η Amazon να ανακοινώνει 18.000 απολύσεις, η Alphabet (μητρική της Google) 12.000, η Meta Platforms 11.000, η Microsoft 10.000 και η Salesforce 8.000.

Μόνη εξαίρεση, από τις λεγόμενες Big Tech, μέχρι σήμερα η Apple. Η εταιρεία δεν προχώρησε σε αθρόες προσλήψεις κατά την περίοδο της πανδημίας. Αντίθετα από τους υπόλοιπους κολοσσούς η Apple έκανε προσλήψεις με τον ρυθμό που το έκανε από το 2016 και έπειτα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως