Ο «χορός» των απολύσεων στον ευρύτερο κλάδο της τεχνολογίας είχε ανοίξει αρκετά νωρίτερα. Ήδη από το 2022 ο συγκεκριμένος κλάδος «μέτρησε» απώλεια περίπου 154.000 θέσεων εργασίας.
Η κατάσταση φαίνεται να χειροτερεύσει με την έλευση του 2023 καθώς πριν φύγει ο Ιανουάριος ο τεχνολογικός κλάδος είχε άλλες 49.000 απολύσεις. Το πρόβλημα είναι ότι πλέον οι απολύσεις προέρχονται από τα μεγάλα ονόματα του κλάδου. Από τις εταιρείες κολοσσούς.
Ενδεικτικό ότι η Amazon ενώ είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας, τον Ιανουάριο του 2023 αύξησε τον αριθμό στις 18.000 ενώ παράλληλα το τμήμα συσκευών της εταιρείας είχε απώλειες ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο CEO που απόλυσε 12.000 εργαζόμενους με 600 λέξεις
Παρά το γεγονός ότι η κάθε εταιρεία κάνει απολύσεις για διαφορετικούς λόγους, κοινή παραμένει η επίρριψη της «ευθύνης» στις μακροοικονομικές συνθήκες και στην πιθανή ύφεση παράγοντες που τις οδηγούν σε… σφίξιμο του ζωναριού.
Γιατί η Apple είναι η μόνη από τις Big Tech που δεν κάνει απολύσεις
Οι υπερβολικές προσλήψεις την εποχή της πανδημίας
Ένα στοιχείο το οποίο δεν προβάλλεται συχνά είναι το γεγονός ότι οι τεχνολογικές εταιρείες είχαν αυξήσει σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια τις προσλήψεις προσωπικού.
Το 2020, την περίοδο της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού με συνεπακόλουθο τα περιοριστικά μέτρα, οι διαδικτυακές εφαρμογές έγιναν απαραίτητες για σημαντικά μεγαλύτερο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού, κάτι που μεταφράστηκε σε σημαντική αύξηση προσωπικού για τις εταιρείες τεχνολογίας.
Καθώς οι πωλήσεις και τα κέρδη συνέχισαν να αυξάνονται το 2021, οι εταιρείες τεχνολογίας συνέχισαν να προσθέτουν προσωπικό στο δυναμικό τους ελπίζοντας ότι αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει η νέα κανονικότητα της αγοράς.
Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε και πλέον οι εταιρείες θα πρέπει να προσαρμοστούν εκ νέου.
Η στροφή της οικονομίας
Μετά από μία διετία ανάπτυξης, ήδη από πέρυσι, ένα τσουνάμι αρνητικών ειδήσεων άρχισε να χτυπά τον τεχνολογικό τομέα. Η εποχή με τις παχιές αγελάδες που έζησε ο κλάδος μέσα στη πανδημία, όταν οι άνθρωποι αλληλεπιδρούσαν μόνο μέσω των προϊόντων και των υπηρεσιών των εταιρειών τεχνολογίας, ήταν σαφές ότι πλέον είχε περάσει ανεπιστρεπτί.
Οι Big Tech και ο πέλεκυς των μαζικών απολύσεων
Η οικονομία άρχισε να επιβραδύνει και το παιχνίδι άλλαξε, αλλά όχι με καλό τρόπο.
Ο κλάδος πλήττεται πλέον έντονα από την οικονομική κατάσταση καθώς οι κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν ανοίξει έναν επιθετικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων προκειμένου να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και 40 χρόνια.
Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η εφαρμοζόμενη νομισματική πολιτική είναι πιθανό να προκαλέσει ύφεση. Ο φόβος της ύφεσης κάνει τις εταιρείες να καθυστερήσουν τις επενδύσεις, ενώ και οι καταναλωτές αναβάλλουν τις αγορές.
Τα υψηλότερα επιτόκια βοήθησαν επίσης να ενισχυθεί το αμερικανικό δολάριο έναντι άλλων νομισμάτων, τα οποία, κατά συνέπεια, απορροφούν τα έσοδα που παράγονται στις διεθνείς αγορές από τις εταιρείες τεχνολογίας όταν μετατρέπουν ξένα νομίσματα σε δολάρια.
Η κατάληξη
Κάπως έτσι φτάνουμε στο σημείο μέσα στις πρώτες 20 ημέρες του νέου έτους η Amazon να ανακοινώνει 18.000 απολύσεις, η Alphabet (μητρική της Google) 12.000, η Meta Platforms 11.000, η Microsoft 10.000 και η Salesforce 8.000.
Μόνη εξαίρεση, από τις λεγόμενες Big Tech, μέχρι σήμερα η Apple. Η εταιρεία δεν προχώρησε σε αθρόες προσλήψεις κατά την περίοδο της πανδημίας. Αντίθετα από τους υπόλοιπους κολοσσούς η Apple έκανε προσλήψεις με τον ρυθμό που το έκανε από το 2016 και έπειτα.
Latest News
Γιατί η Amazon δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια στο ταμείο Τραμπ
Η δωρεά για την τελετή ορκωμοσίας έρχεται καθώς ο ιδρυτής Τζεφ Μπέζος και άλλοι προσπαθούν να οικοδομήσουν δεσμούς με τον εκλεγμένο πρόεδρο
Οι Σύριοι στη Γερμανία δεν βιάζονται να φύγουν - Η ζήτηση για εργατικά χέρια είναι μεγάλη
Σε μια οικονομία, όπως αυτή της Γερμανίας, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια απωλειών εργαζομένων
Κωλοτούμπα Τραμπ για ακρίβεια - Δύσκολο να ρίξουμε τις τιμές
Σε άτακτη υποχώρηση ο εκλεγείς πρόεδρος Τραμπ, λιγότερο από 40 ημέρες πριν αναλάβει την προεδρία της χώρας, ισχυριζόμενος πως δεν μπορεί να καταπολεμήσει την ακρίβεια
Επένδυση 1 δισ. από την Boeing στις ΗΠΑ - Στόχος τα δέκα «787» το μήνα έως το 2026
Η Boeing προσπαθεί να επαναφέρει την παραγωγή των αεροσκαφών τύπου 787 σε πέντε το μήνα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους
Ο κούκος... αηδόνι στοίχισε στον Ταϊλανδό συνιδιοκτήτη το Selfridges
Ο επικεφαλής του οικογενειακού ομίλου Central Group λέει ότι τα υψηλότερα παγκόσμια επιτόκια κάνουν την αρχική τιμή των 4 δισ. λιρών για το Selfridges λιγότερο ελκυστική
Ο «πυρετός του χρυσού» στην Κίνα γίνεται εύφορο πεδίο για απατεώνες και ξέπλυμα χρήματος
Ο χρυσός γίνεται όλο και πιο προσφιλής στην Κίνα ως επένδυση, όμως συγκεντρώνει και
Οι άλλες μπίζνες της οικογένειας Hermès - Επενδύσεις στη γαλλική ασφαλιστική εταιρεία Albingia
Η συμφωνία Hermès - Albingia υπόκειται στην έγκριση διαφόρων αρμόδιων αρχών και αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2025
Η Macy’s αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τη λογιστική απάτη των 159 εκατ. δολ.
Η Macy's μειώνει την πρόβλεψη κερδών καθώς η ασθενής ζήτηση επισκιάζει τις πωλήσεις των γορτών
Θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. οι επιβάτες για τις αεροπορικές εταιρείες το 2025
Τη χρονιά που φεύγει ξεπέρασαν το προ-πανδημικό ρεκόρ του 2019, φθάνοντας στα 4,96 δισεκατομμύρια – Στο 1 τρισ. ευρώ ο τζίρος των αερομεταφορέων
Γερμανία: Ρεκόρ εξαγωγών όπλων στην Τουρκία
Οι εξαγωγές όπλων από τη Γερμανία προς την Τουρκία εκτινάχθηκαν στα 230 εκατομ. ευρώ σημειώνοντας ρεκόρ από το 2006. Πυκνή κινητικότητα μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας