Μια ευρωπαϊκή ύφεση έμοιαζε σχεδόν αναπόφευκτη πριν από μερικές μόλις εβδομάδες, ωστόσο η εικόνα αυτή έχει αλλάξει, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να ρίχνουν χρήματα σε μετοχές, ομόλογα για αγορά συναλλάγματος της περιοχής.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και σχεδόν πλήρεις αποθήκες φυσικού, αμβλύνουν τις ανησυχίες για διακοπές ρεύματος και ακόμα υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας.

Οι παράγοντες αυτοί σε συνδυασμό με το άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας, προμηνύεται καλά νέα για την οικονομία της Ευρώπης, η οποία είναι προσανατολισμένη στις εξαγωγές.

Όπως σημειώνει το Reuters, η JPMorgan αύξησε την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου της ευρωζώνης στο 1% από συρρίκνωση 0,5%, ακολουθώντας ανάλογη απόφαση της Goldman Sachs νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ήρθε η ώρα να «λάμψουν» οι ευρωπαϊκές αγορές -Δύσκολες ώρες για τις ΗΠΑ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τα στοιχεία της BofA Global Research την Παρασκευή έδειξαν την πρώτη εβδομαδιαία εισροή χρημάτων από επενδυτές σε ευρωπαϊκά μετοχικά κεφάλαια εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

Και το ευρώ αναμένεται να σημειώσει το μεγαλύτερο τρίμηνο κέρδος έναντι του δολαρίου από το 2011, έχοντας ενισχυθεί σχεδόν κατά 10%.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις αντίστοιχες των ΗΠΑ.

Ο δείκτης αναφοράς euro STOXX έχει ξεπεράσει τον αντίστοιχο αμερικανικό δείκτη S&P 500 κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες από τον Σεπτέμβριο. Η Morgan Stanley λέει ότι αυτή είναι η καλύτερη απόδοση εδώ και 20 χρόνια σε σχέση με τη Wall Street.

«Είναι μια πολύ μεγάλη κίνηση στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και αυτό έχει βελτιώσει σημαντικά τις προοπτικές. Η αντίληψη έχει μετατοπιστεί από το χειρότερο είδος συρρίκνωσης, ειδικά για χώρες όπως η Γερμανία, στην πιθανή αποφυγή της ύφεσης», σχολίασε ο Samy Chaar, επικεφαλής οικονομολόγος στο Lombard Odier στη Γενεύη.

«Είναι δύσκολο να δούμε ένα αρνητικό. Είτε πρόκειται για ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης, είτε για μετοχές, είτε για το ευρώ, όλα είναι πολύ καλά νέα».

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου της Ολλανδίας (TTF), ένα περιφερειακό σημείο αναφοράς, έχουν υποχωρήσει στο σημείο που βρίσκονταν πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και έχουν μειωθεί κατά 80% από την κορύφωσή τους τον Αύγουστο.

Οι επενδυτές τοποθετούν μετρητά σε ευρωπαϊκές μετοχές και μειώνουν την έκθεση στη Wall Street, όπου οι ακριβές μετοχές της τεχνολογίας σφυρηλατούνται από την αύξηση των επιτοκίων.

Και σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, όσον αφορά τις αποτιμήσεις, τα ευρωπαϊκά blue-chips διαπραγματεύονται σε πολλαπλάσιο του 13 περίπου, σε σύγκριση με μια αναλογία περίπου 20 για τον S&P 500.

Αυτό το premium των 7 μονάδων είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο πέντε ετών του 1,5, υποδηλώνοντας ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές φαίνονται φθηνές σε σύγκριση με τις ΗΠΑ

Ο Roberto Lottici, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Banca Ifigest στο Μιλάνο, πούλησε πρόσφατα τη θέση του στην Amazon για να αγοράσει ευρωπαϊκές τράπεζες όπως Intesa , η BNP, Santander και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Η άλλη άποψη

Ωστόσο, δεν είναι όλοι αισιόδοξοι.

Οι ευρωπαίοι στρατηγικοί αναλυτές μετοχών της BofA, για παράδειγμα, πιστεύουν ότι η πρόσφατη νομισματική σύσφιξη, η πιο σκληρή εδώ και τέσσερις δεκαετίες, θα οδηγήσει σε ύφεση, η οποία θα συμπαρασύρει τις μετοχές.

Ακόμη και οι αυτοαποκαλούμενοι ταύροι είναι επιφυλακτικοί.

Ο Lottici της Banca Ifigest είπε ότι η «δαμόκλειος σπάθη» του πολέμου στην Ουκρανία εξακολουθεί να κρέμεται πάνω από την Ευρώπη.

Βόμβα από JPMorgan- «Πουλήστε τις ευρωπαϊκές μετοχές»

Τα ευρωπαϊκά ομόλογα

Η βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομίας οδηγεί επίσης τις ροές σε σταθερό εισόδημα. Ο Richard McGuire, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων στη Rabobank, δήλωσε ότι ο χαμηλότερος πληθωρισμός και η λιγότερη ανάγκη για έκδοση χρέους για τη χρηματοδότηση ενεργειακών επιδοτήσεων είναι θετικά για τα ομόλογα, αλλά αυτό πρέπει να σταθμιστεί έναντι της υψηλότερης ανάπτυξης, η οποία τείνει να βλάψει το παραδοσιακό ασφαλές καταφύγιο.

Το ευρωπαϊκό χρέος της περιφέρειας έχει ωφεληθεί ιδιαίτερα. Η ιταλική 10ετής απόδοση, το σημείο αναφοράς για τους μη βασικούς εκδότες της ευρωζώνης, έχει υποχωρήσει κατά 87 μονάδες βάσης το 2023, ξεπερνώντας την πτώση κατά 49 bps για το γερμανικό ισοδύναμο και 44 bps για τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές