Σε υψηλό 9 μηνών εκτόξευσαν το ευρώ οι τελευταίες δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που στέλνουν σήμα για νέες αυξήσεις επιτοκίων, σε αντίθεση με τις προσδοκίες των αγορών ότι τα γεράκια της Fed τείνουν να μετριάσουν την επιθετική νομισματική πολιτική στην οποία έχουν επιδοθεί από πέρσι.

Το ευρώ έφτασε στα 1,0927 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022, σπάζοντας το πρόσφατο υψηλό του 1,08875 δολ.

ΕΚΤ: Διαφωνίες για το ύψος αύξησης των επιτοκίων

Οι δηλώσεις των αξιωματούχων

Το νόμισμα της ευρωζώνης πήρε ώθηση από τις πρόσφατες δηλώσεις του μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ Κλάας Κνοτ, οι οποίες άφησαν να διαφανεί ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν εκ νέου κατά 50 μονάδες βάσης τόσο τον Φεβρουάριο όσο και τον Μάρτιο και θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν τους επόμενους μήνες. «Αυτό που θα αναμένετε από εμάς είναι να αυξήσουμε τα επιτόκια κατά 0,50% τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και να περιμένετε επίσης ότι δεν θα έχουμε τελειώσει μέχρι τότε και ότι θα ακολουθήσουν περισσότερα βήματα τον Μάιο και τον Ιούνιο», είπε χαρακτηριστικά ο Κνοτ.

Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa στις 22 Ιανουαρίου, πήγε ένα βήμα πιο πέρα λέγοντας ότι είναι «πολύ νωρίς για να πούμε» αν η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της μέχρι το καλοκαίρι. «Κάποια στιγμή, βέβαια, οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προοπτικές του πληθωρισμού θα γίνουν πιο ισορροπημένοι», είπε, πρόσθεσε όμως, ότι «αυτή θα ήταν μια στιγμή κατά την οποία θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα βήμα προς τα κάτω  και να πάμε από τις 50 στις 25 μονάδες βάσης, για παράδειγμα. Αλλά είμαστε ακόμη πολύ μακριά από αυτή τη στιγμή».

Άλλωστε και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ διεμήνυσε από το Νταβός τις προηγούμενες ημέρες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και θα τα διατηρήσει σε περιοριστικό επίπεδο για όσο χρειασθεί να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στο στόχο της στο 2%. Η ίδια έστειλε το μήνυμα ότι«πρέπει επίσης να μείνουμε σε αυτή την πορεία ανθεκτικότητας που παρατηρήσαμε το 2022. Να μείνουμε σε αυτή την πορεία μέχρι τέλους, είναι το σταθερό σλόγκαν μου όσον αφορά τους στόχους της νομισματικής πολιτικής».

Παράλληλα, δημοσκόπηση του Reuters σε αναλυτές έδειξε ότι είναι αναμενόμενη μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο για να κορυφωθεί τελικά το βασικό επιτόκιο στο 3,25% από το τρέχον 2%.

Το ευρώ υποστηρίζεται επίσης από την άμβλυνση των φόβων για ύφεση δεδομένης της αποκλιμάκωσης των τιμών του φυσικού αερίου, σύμφωνα με δηλώσεις της επικεφαλής στρατηγικής νομισματικής στρατηγικής της Rabobank, Τζέιν Φόλεϊ στο διεθνές ειδησεογραφικό μέσο, η οποία επίσης πρόσθεσε ότι όλα δείχνουν πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια αρκετά επιθετικά.

Αμβλύνει η Fed;

Αντίθετα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης προδιαγράφουν ότι η Fed δεν θα αυξήσει κατά 50 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα και μειώνουν ξεκάθαρα την κορύφωση στο 4,75% – 5% από το τρέχον 4,25% – 4,50%.

Οι επενδυτές βλέπουν επίσης μείωση κατά περίπου 50 μονάδες βάσης το δεύτερο εξάμηνο του έτους, βασιζόμενοι στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, και στα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες και τη κόστος στέγασης.

Υπάρχουν πάντως και οι διαμετρικά αντίθετες εκτιμήσεις, όπως εκείνη του CEO της JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον, ο οποίος προ ημερών δήλωνε:«Πιστεύω πραγματικά ότι τα επιτόκια πιθανότατα θα ανέβουν υψηλότερα από 5% … επειδή νομίζω ότι υπάρχει ακόμα υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος δεν θα εξαφανιστεί τόσο γρήγορα».

Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, δήλωνε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια «λίγο» πάνω από το εύρος 5- 5,25% για να μπορέσει να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις. «Δεν είμαστε ακόμη στο 5%, δεν είμαστε πάνω από το 5%, το οποίο νομίζω ότι θα χρειαστεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις μου για την οικονομία», εξήγησε σε συνέντευξή της στο AP. «Απλώς πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε και στην συνεδρίαση θα συζητήσουμε πόσο πρέπει να προχωρήσουμε.»

Έχει προηγηθεί η δήλωση του επικεφαλής της αμερικανικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ πως η Fed γνωρίζει ότι οι αποφάσεις της για τις αυξήσεις των επιτοκίων ενδεχομένως να μην είναι ευχάριστες και να προκαλούν αντιδράσεις στους πολιτικούς κύκλους. Ωστόσο μένει πιστή στον στόχο της που δεν είναι άλλος από το να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, παρόλο που γνωρίζει πως τίθεται σε κίνδυνο η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Καλύτερα στην Ευρώπη

Τα πρώτα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα του Ιανουαρίου που αναμένονται αυτή την εβδομάδα από τη Eurostat, αναμένεται να δείξουν μεγαλύτερη βελτίωση στην Ευρώπη, από ό, τι στις ΗΠΑ, εν μέρει λόγω της μείωσης του ενεργειακού κόστους.

«Οι ΗΠΑ έχουν χάσει την ηγετική θέση τους στην παγκόσμια ανάπτυξη, αν πάρουμε ως δεδομένες τις πιο πρόσφατες έρευνες PMI», σχολίασε ο Ray Attrill, επικεφαλής στρατηγικής FX στη NAB. Ακόμη, ο πληθωρισμός των ΗΠΑ φαίνεται να μειώνεται περαιτέρω και ταχύτερα από τις προβλέψεις της ίδιας της Fed, σύμφωνα με τον ίδιο και σε μια τέτοια περίπτωση το δολάριο έχει περιθώρια να πέσει πολύ περισσότερο φέτος.

Το δολάριο ήταν 0,2% πιο αδύναμο έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων του ευρώ και της λίρας, στα 101,73 και μόλις μια ανάσα μακριά από το κατώτερο οκταμήνου, του 101,510.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή