Υπό πίεση παρέμεινε η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ και τον Ιανουάριο, όπως δείχνουν τα σημερινά προσωρινά στοιχεία, ωστόσο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022 η εικόνα εμφανίζεται βελτιωμένη.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για τον τρέχοντα μήνα, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ της S&P Global για τον κλάδο της μεταποίησης και των υπηρεσιών διαμορφώνεται στις 46,6 μονάδες, από τις 45 μονάδες του Δεκεμβρίου.

Οι ΗΠΑ βάζουν «χέρι» σε δύο συνταξιοδοτικά Ταμεία για να αποφύγουν τη χρεοκοπία

Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω δείκτης παραμένει για έβδομο διαδοχικό μήνα υπό του ορίου των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση μιας δραστηριότητας. Από την άλλη όμως είναι η πρώτη φορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο που κινείται ανοδικά, καθώς στους τρεις μήνες που προηγήθηκαν κατέγραφε πτώση.

Ενθαρρυντική ένδειξη είναι και η βελτίωση που καταγράφεται στο επιχειρηματικό κλίμα, καθώς οι επιχειρήσεις στην έναρξη του 2023 εμφανίζονται πιο αισιόδοξες για την πορεία τους την φετινή χρονιά σε σχέση με το 2022.

Ο υποδείκτης ΡΜΙ για τη μεταποίηση σημείωσε ελαφρά βελτίωση από τις 46,2 μονάδες τον Δεκέμβριο στις 46,8, υψηλότερα των εκτιμήσεων για υποχώρησή του στις 46 μονάδες.

Αντιθέτως σημαντική βελτίωση κατέγραψε ο υποδείκτης για τον κλάδο των υπηρεσιών από τον οποίο προέρχονται τα δύο τρίτα της οικονομικής παραγωγής των ΗΠΑ, καθώς τον Ιανουάριο ανέβηκε στις 46,6 μονάδες από 44,7 τον περασμένο μήνα κι έναντι προβλέψεων για 45 μονάδες.

Προβληματισμός επίσης προκαλείται από την αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών τόσο στον κλάδο των υπηρεσιών όσο και στους παραγωγούς προϊόντων, για πρώτη φορά μετά τον Μάιο του 2022.

«Ο προβληματισμός που έχει ανακύψει δεν έχει να κάνει μόνο με τα στοιχεία της έρευνας που υποδεικνύουν συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην έναρξη του έτους, αλλά και με την κόστος των πρώτων υλών που αυξήθηκε τον καινούργιο χρόνο, οφειλόμενο εν μέρει στις ανοδικές μισθολογικές πιέσεις, οι οποίες μπορεί να ενθαρρύνουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να συνεχίζει με την επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής πάρα τον αυξανόμενο κίνδυνο της ύφεσης», τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global, Κρις Ουίλιαμσον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή