Οι οικονομίες των χωρών μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) θα αναπτυχθούν φέτος στο ήμισυ του ρυθμού που είχαν στο 2022, καθώς τα έσοδα από το πετρέλαιο πλήττονται λόγω της αναμενόμενης ήπιας παγκόσμιας ύφεσης, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του Reuters με οικονομολόγους.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου, ένας σημαντικός μοχλός για τις οικονομίες του Περσικού Κόλπου, υποχώρησαν περισσότερο από το ένα τρίτο από τα υψηλά του περασμένου έτους και αναμένεται ότι θα παραμείνουν υπό πίεση φέτος λόγω των φόβων για ύφεση στις μεγάλες οικονομίες, η οποία με τη σειρά της θα μειώσει τη ζήτηση.

Μέση Ανατολή: Οι τεράστιες δεξαμενές κεφαλαίων προσελκύουν επενδυτές από όλο τον κόσμο

Η συνολική ανάπτυξη στις έξι οικονομίες του GCC προβλεπόταν κατά μέσο όρο σε 3,3% και 2,8% φέτος και το 2024 αντίστοιχα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση 9-23 Ιανουαρίου, όταν η προηγούμενη δημοσκόπηση είχε δώσει αντίστοιχα ποσοστά 4,2% και 3,3%.

Photo

Επιφυλακτικές προοπτικές για το 2023

«Οι προοπτικές για το 2023 είναι πιο επιφυλακτικές δεδομένου του ασθενέστερου εξωτερικού περιβάλλοντος, αν και το GCC θα συνεχίσει πιθανότατα να υπερέχει έναντι πολλών ανεπτυγμένων οικονομιών όσον αφορά στην αύξηση του ΑΕΠ», σύμφωνα με την Khatija Haque, επικεφαλής έρευνας και επικεφαλής οικονομολόγο της Emirates NBD.

«Ενώ η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος, οι συνεχιζόμενες επενδύσεις για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας στην περιοχή αναμένεται να δουν τον κλάδο να συμβάλλει θετικά στο συνολικό ΑΕΠ και πάλι το 2023».

Το πετρέλαιο Brent αναμένεται να φτάσει κατά μέσο όρο στα 89,37 δολάρια το βαρέλι το 2023, σχεδόν 4,6% χαμηλότερα από τα 93,65 δολάρια σε έρευνα του Νοεμβρίου και χαμηλότερα από τον μέσο όρο των 99 δολαρίων ανά βαρέλι που παρατηρήθηκε πέρυσι, σύμφωνα με μια άλλη δημοσκόπηση του Reuters.

Οι εκτιμήσεις ανά χώρα

Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής και ο κορυφαίος εξαγωγέας αργού πετρελαίου, προβλεπόταν να σημειώσει ανάπτυξη 3,4% φέτος και 3,1% το 2024, ξεπερνώντας ελαφρώς τις επιδόσεις της περιοχής συνολικά. Η σαουδαραβική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό ρεκόρ 8,8%, το 2022.

Η ανάπτυξη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) αναμενόταν στο 3,3% φέτος, από 6,4% πέρυσι. Σε Κατάρ, Ομάν και Μπαχρέιν αναμενόταν ανάπτυξη 2,4% – 2,7% για το 2023, ενώ στο Κουβέιτ 1,7%.

Οι αναλυτές προβλέπουν πλεονασματικά ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών για τις κύριες οικονομίες του Κόλπου, με βάση τις σχετικά υψηλές τιμές του πετρελαίου.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και το Κουβέιτ προβλέπεται να σημειώσουν διψήφια αύξηση πλεονασμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2023, ενώ σε Ομάν και Μπαχρέιν εκτιμάτια ότι θα είναι μονοψήφια η αύξηση.

Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι μέτριες, αλλά διαφέρουν, με τον χαμηλότερο να προβλέπεται στο Ομάν (1,9%) και τον υψηλότερο στα Αραβικά Εμιράτα (3,1%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή