Δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί και σχολικό προσωπικό ξεχύθηκαν σήμερα Σάββατο στους δρόμους της Λισαβόνας, απαιτώντας υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών στην Πορτογαλία.

Οι εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα απεργούν από τις αρχές Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να μην μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα. Χθες Παρασκευή, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι μπορεί να απαιτήσει από ορισμένους εκπαιδευτικούς να επιστρέψουν στην εργασία τους, θεσπίζοντας ειδικό διάταγμα.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ειρηνικής διαδήλωσης που διοργάνωσε η Ένωση Όλων των Επαγγελματιών της Εκπαίδευσης (STOP), οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα καλώντας τον υπουργό Παιδείας Ζοάο Κόστα να παραιτηθεί.

Πορτογαλία: Εκατοντάδες διαδηλωτές για το κλίμα στη Λισαβόνα

Οι εκπαιδευτικοί στη χαμηλότερη μισθολογική κλίμακα λαμβάνουν περί των 1.100 ευρώ τον μήνα, ενώ ακόμη και για εκείνους που βρίσκονται στην ανώτερη κλίμακα συνήθως ο μισθός δεν ξεπερνάει τα 2.000 μηνιαίως. Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι τα τρέχοντα επίπεδα των μισθών είναι πολύ χαμηλά, ιδιαίτερα εν μέσω της κρίσης από την αύξηση του κόστους διαβίωσης.

«Οι εκπαιδευτικοί αξίζουν έναν δίκαιο μισθό γιατί δουλεύουμε όλη μας τη ζωή… ποτέ δεν ήμασταν διεφθαρμένοι και ποτέ δεν έχουμε κλέψει όπως το κακό παράδειγμα που δυστυχώς παίρνουμε από τους πολιτικούς», δήλωσε η 62χρονη καθηγήτρια ιστορίας Μαρία Ντουάρτε την ώρα περίμενε να ξεκινήσει η πορεία.

Οι Σοσιαλιστές με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα κέρδισαν την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές πριν από ένα χρόνο, ωστόσο η κυβέρνηση έκτοτε έχει μια δύσκολη πορεία, με 13 υπουργούς και υφυπουργούς να εγκαταλείπουν τους ρόλους τους, μερικοί εξ αυτών εξαιτίας καταγγελιών για ανάρμοστη συμπεριφορά ή αμφισβητούμενες πρακτικές.

«Θα ήταν καλό για τους ηγέτες που παρακολουθούν αυτή τη διαδήλωση να σκεφτούν πολύ προσεκτικά τι πρόκειται να κάνουν στη συνέχεια γιατί θέλουμε (η διαδήλωση) να έχει συνέπειες, θέλουμε να ληφθούν σοβαρά μέτρα», δήλωσε ο καθηγητής μαθηματικών Αιτόρ Μάτος. Παράλληλα, ο 47χρονος προσέθεσε ότι οι δάσκαλοι «χάνουν συνεχώς εισόδημα» και συχνά τοποθετούνταν σε σχολεία μακριά από το σπίτι τους.

Οι διαδηλωτές, ορισμένοι φορώντας συμβολικά μαύρα για να θρηνήσουν την κατάσταση στον τομέα της εκπαίδευσης, υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση κάνει λίγα για να βελτιώσει την κατάστασή τους.

«Πρέπει να μας σέβονται», υπογραμμίζει η δασκάλα ειδικών αναγκών Λουσίντα Λόπες, 52 ετών. «Πρέπει να μας δώσουν ό,τι δικαιωματικά μας ανήκει και δεν μπορούν να πάρουν τα λίγα που έχουμε».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας