Να επιταχύνουν τις παραδόσεις βαρέων και πιο προηγμένων όπλων στην Ουκρανία για την απόκρουση των ρωσικών δυνάμεων ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η απόφαση για την αποστολή αρμάτων μάχης στο Κίεβο θα ληφθεί σύντομα.

Ο Στόλτενμπεργκ μιλούσε στο Βερολίνο μαζί με τον νέο υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα ενεργήσει γρήγορα για τα άρματα μάχης, εάν επιτευχθεί συναίνεση.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και τα Leopard

Πιέσεις

Η κυβέρνηση του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δέχεται πιέσεις να στείλει τα άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία και να επιτρέψει και σε άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο, καθώς σύμφωνα με τους κανόνες για τις στρατιωτικές προμήθειες, η Γερμανία πρέπει να εγκρίνει κάθε επανεξαγωγή.

Όμως το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών του Σολτς κρατάει στάση αναμονής, με τον Γερμανό καγκελάριο να παραμένει επιφυλακτικός για ξαφνικές κινήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω κλιμάκωση από την πλευρά της Μόσχας.

Η Πολωνία, η οποία έχει κατηγορήσει τη Γερμανία ότι καθυστερεί με τα άρματα μάχης, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ζήτησε επίσημα άδεια από το Βερολίνο για να επανεξάγει τα άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία.

«Σύντομα θα έχουμε λύση»

«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή του πολέμου πρέπει να παράσχουμε βαρύτερα και πιο προηγμένα συστήματα στην Ουκρανία – και πρέπει να το κάνουμε πιο γρήγορα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους.

Άρμα μάχης Leopard

«Ως εκ τούτου, χαιρετίζω τη σημερινή μας συζήτηση. Συζητήσαμε το θέμα των αρμάτων μάχης. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των συμμάχων θα συνεχιστούν και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε σύντομα μια λύση», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Η Γερμανία δεν στέκεται εμπόδιο»

Ο Πίστοριους δήλωσε ότι η Γερμανία δεν στέκεται εμπόδιο στο να εκπαιδεύσουν άλλες χώρες τα ουκρανικά στρατεύματα στη χρήση των αρμάτων μάχης Leopard, ενώ οι συνομιλίες συνεχίζονται. Είπε ότι είναι λάθος να λέγεται ότι «υπάρχει διχόνοια ή ότι η Γερμανία είναι απομονωμένη».

Ο Σολτς προσπαθούσε να σφυρηλατήσει συναίνεση στο θέμα των αρμάτων, είπε, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να γίνει μέρος του πολέμου στην Ουκρανία.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ είχε δηλώσει την Κυριακή ότι η κυβέρνησή της δεν θα σταθεί εμπόδιο εάν η Πολωνία θέλει να στείλει τα άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.

Όμως την Τρίτη αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών φάνηκε να κατεβάζει τους τόνους, λέγοντας ότι ο Σολτς θα αποφασίσει για την αποστολή των αρμάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα