Επ’ αόριστον ανέβαλε η Τουρκία μια συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Φεβρουαρίου με τη Σουηδία και τη Φινλανδία σχετικά με τη διαδικασία ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, όπως μετέδωσαν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα διπλωματικές πηγές.

Φινλανδία: Θα πρέπει να εξετάσει την είσοδο στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών

Η υποψηφιότητα της Σουηδίας –που μπλοκάρεται από τον Μάιο από την Άγκυρα– έχει βρεθεί σε αδιέξοδο έπειτα από αντιτουρκικές διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη, σε μία από τις οποίες κάηκε ένα αντίτυπο του Κορανίου.

Χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Σουηδία δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στην «υποστήριξη» της Τουρκίας.

«Θα πρέπει να εξετάσει την είσοδο στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία»

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, για πρώτη φορά, ο φινλανδός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του θα πρέπει να εξετάσει την επιλογή μιας ένταξης στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία.

Ωστόσο, σε άλλη του συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ο ίδιος είπε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι σχεδιάζουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ταυτόχρονα και αυτό δεν έχει αλλάξει, υπογραμμίζοντας τα πλεονεκτήματα μιας κοινής ένταξης με την γειτονική χώρα.

«Δεν βρίσκω τον λόγο να το συζητήσουμε», απάντησε χαρακτηριστικά ερωτηθείς αν η Φινλανδία ενδέχεται να προχωρήσει σε ένταξη χωρίς τη Σουηδία.

Σε σχόλια που έκανε όμως στη δημόσια τηλεόραση Yle, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Πέκα Χααβίστο είπε ότι μια κοινή ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών παραμένει «η πρώτη επιλογή», αλλά «προφανώς θα πρέπει να εκτιμήσουμε την κατάσταση, αν έχει συμβεί κάτι που μακροπρόθεσμα κάνει τη Σουηδία να μην μπορεί πλέον να προχωρήσει» και έκρινε ότι είναι «πολύ νωρίς για να πάρει κάποιος θέση».

Ο επικεφαλής της φινλανδικής διπλωματίας έκρινε ότι απαιτείται ένα διάλειμμα στις συνομιλίες ανάμεσα στις δύο σκανδιναβικές χώρες και την Τουρκία σχετικά με τα ενταξιακά τους σχέδια.

Το αυστηρό μήνυμα του Ερντογάν

Χθες Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Σουηδία δεν θα πρέπει να αναμένει τη στήριξη της χώρας του για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ έπειτα από μια διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Στοκχόλμη το σαββατοκύριακο στη διάρκεια της οποίας κάηκε ένα αντίτυπο του Κορανίου.

Οι διαδηλώσεις αυτές συνιστούν «εμπόδιο» για τις υποψηφιότητες για ένταξη στο ΝΑΤΟ και οι «διαδηλωτές παίζουν με την ασφάλεια της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι θα υπάρξει καθυστέρηση (για το τουρκικό πράσινο φως), η οποία σίγουρα θα διαρκέσει μέχρι τις τουρκικές εκλογές στα μέσα Μαΐου», κατέληξε.

«Χρειάζεται ένα διάλειμμα προτού επιστρέψουμε στις τριμερείς συνομιλίες και δούμε πού βρισκόμαστε και ηρεμήσουν τα πράγματα μετά την παρούσα κατάσταση, επομένως δεν θα πρέπει ακόμη να εξαχθούν συμπεράσματα», είπε ο Χααβίστο σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Reuters.

«Νομίζω ότι θα υπάρξει ένα διάλειμμα για καμιά-δυό εβδομάδες», εκτίμησε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης