Ανάπτυξη της τάξης του 1,4% (από 5,2%  το 2022) στην ελληνική οικονομία το 2023 «βλέπει» το ΙΟΒΕ, με ταυτόχρονη άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 4% (από 9,6% το 2022).

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας σε συνέντευξη τύπου, το βασικό σενάριο του Ιδρύματος για την ελληνική οικονομία προβλέπει πλέον ανάπτυξη της τάξης του 1,4% για το 2023, έναντι ανάπτυξης 1,6% που προέβλεπε πριν από τρεις μήνες. Για την υλοποίηση του νέου κεντρικού σεναρίου της ανάπτυξης 1,4%, βασική προϋπόθεση αποτελεί η επίτευξη των επενδύσεων με ρυθμό κοντά στο 8,5%.

Εξηγώντας την αναθεώρηση της ανάπτυξης για φέτος στο 5,2% από 6% που προέβλεπε το ΙΟΒΕ λίγους μήνες νωρίτερα τόνισε ότι ενσωματώθηκαν τα δείγματα επιβράδυνσης που αποτυπώθηκαν στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 3ο τρίμηνο όταν η ανάπτυξη ήταν 2,8% από 7,7% στο 2ο τρίμηνο.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση του ΙΟΒΕ

Παρουσιάζοντας τη νέα τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία, ο κ. Βέττας αναγνώρισε πως υπάρχουν προοπτικές εμπέδωσης της θετικής δυναμικής μέσα σε προκλήσεις.

Οι ανατιμήσεις και ο δομικός πληθωρισμός

Για τον πληθωρισμό της τρέχουσας χρονιάς, το ΙΟΒΕ τοποθετεί τον πήχη στο 4% (από 4,2% πριν 3 μήνες), με τον κ. Βέττα να κάνει λόγο για έναν πληθωρισμό αρκετά υψηλό, αλλά χαμηλότερο σε σχέση με το 2022. «Ο πληθωρισμός δεν θα πρέπει να παγιωθεί σε υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα» ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα διαπιστωθεί κατά τους επόμενους μήνες.

Allianz: «Βλέπει» ύφεση 0,4% το 2023 στην Ελλάδα

Ενώ ο συνολικός πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι χαμηλότερος από το μέσο όρο της Ευρώπης, στον δομικό πληθωρισμό είμαστε κάπως υψηλότερα, κάτι που εάν παγιωθεί, θα είναι προβληματικό, όπως τονίζει το ΙΟΒΕ. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «ο δομικός πληθωρισμός στην Ελλάδα καταγράφεται υψηλότερος: έτσι, η μεταβολή τιμών πλην ενέργειας, τροφίμων, ποτών και καπνού ήταν στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου στο 4,5% έναντι 3,8% στην Ευρωζώνη. Αν αυτή η εικόνα παγιωθεί, θα είναι πολύ ανησυχητική και θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα και τη δυνατότητα αύξησης εισοδημάτων στη συνέχεια».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Βέττας εκτίμησε ότι μάλλον τα χειρότερα με τις τιμές της ενέργειας έχουν περάσει αν και  όπως επισήμανε,  ο χειμώνας δεν έχει ακόμη περάσει και ο βασικός παράγοντας ανόδου των τιμών, ήτοι ο πόλεμος στην Ουκρανία , συνεχίζεται.

Παράλληλα, το ΙΟΒΕ προβλέπει επιβράδυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης στο 0,8% από 7,7% τον προηγούμενο χρόνο και περιορισμό του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών στο 2,1% από 5,8% το 2022 λόγω της γενικότερης οικονομικής επιβράδυνσης.

Αναφορικά με τους κινδύνους από τους οποίους απειλείται η ελληνική οικονομία, ο κ. Βέττας μίλησε για την αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία των τιμών ενέργειας σημείωσε ότι υπάρχουν και σημεία που αφορούν το εσωτερικό της χώρας όπως η καθυστέρηση μεταρρυθμίσεων, το ενδεχόμενο αστοχιών στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και η επιπλέον διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Ακόμη ο ίδιος επισήμανε τους κινδύνους που απορρέουν από την επιβράδυνση στην ευρωζώνη αλλά και από το ενδεχόμενο ενός μεγάλου εκλογικού κύκλου.

Επιβράδυνση στην μείωση της ανεργίας

Συνεχής μείωση του ποσοστού ανεργίας το γ’ τρίμ. του 2022 στο 11,6% από 13,0% το γ’ τρίμ. του 2021. Στο ενδεκάμηνο του 2022 το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων ήταν θετικό κατά 64,0 χιλ. άτομα αλλά χαμηλότερο συγκριτικά με το θετικό ισοζύγιο του ενδεκάμηνου του 2021 (+135,7 χιλ.). Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη άνοδο στην απασχόληση ήταν η Εκπαίδευση (+36,6 χιλ. απασχολούμενοι), ο Πρωτογενής τομέας (+20,3 χιλ.), και η Παροχή νερού-Επεξεργασία λυμάτων (+16,9 χιλ.), ενώ οι κλάδοι με την ισχυρότερη μείωση ήταν η Δημόσια Διοίκηση (-15,5 χιλ. άτομα) και οι Μεταφορές-Αποθήκευση (-10,0 χιλ.). Ο εποχικά διορθωμένος δείκτης μισθολογικού κόστους σημείωσε ετήσια αύξηση το γ’ τρίμ. του 2022 κατά 1,8% συγκριτικά με το ίδιο τρίμηνο του 2021.

Η απασχόληση αναμένεται να επηρεαστεί ηπιότερα θετικά από την ενίσχυση των επενδύσεων, την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, την μικρότερη άνοδο κατανάλωσης και εξαγωγών. Οι παράγοντες αυτοί αναμένεται να αντισταθμίσουν μερικώς την αρνητική επίδραση των αυξανόμενων επιτοκίων και του επίμονα υψηλού ενεργειακού κόστους στη ζήτηση εργασίας από τις επιχειρήσεις. Αναμένεται περαιτέρω πτωτική τάση της ανεργίας τα επόμενα τρίμηνα, με σαφή ωστόσο τάση επιβράδυνσης. Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω επιδράσεις, το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι κυμάνθηκε στην περιοχή του 12,3% το 2022, ενώ το 2023 αναμένεται στην περιοχή του 11,5%

Προκλήσεις για παγκόσμια οικονομία και Ευρώπη

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, οι βασικές προκλήσεις τις οποίες θα αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία το 2023 είναι:

– Αβεβαιότητα ως προς την ένταση και τη διάρκεια των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

– Αναχαίτιση των πληθωριστικών πιέσεων χωρίς να προκληθεί ύφεση.

– Έξαρση της πανδημίας στην Κίνα με την χαλάρωση της zero covid πολιτικής.

Για την Ευρώπη, οι κύριες προκλήσεις είναι οι εξής:

– Διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και ενεργειακή ασφάλεια.

– Δημόσια διαβούλευση για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων.

–Επιδράσεις της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

–Αποτελεσματική αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro