Οκτώ ολόκληρα χρόνια χρειάστηκε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών για να φτάσει ξανά τις 1.000 μονάδες, τις οποίες απώλεσε στις αρχές Δεκεμβρίου του 2014 και έκτοτε δεν κατάφερε να πλησιάσει ξανά έως και χθες.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πάτησε τις 1.000 μονάδες

Εκείνη την περίοδο, εν όψει των πολιτικών εξελίξεων που δρομολογούσε η διαφαινόμενη προκήρυξη πρόωρων εκλογών λόγω της αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την τότε Βουλή, το ΧΑ «βούτηξε» απότομα από τις 1.035 στις 902 μονάδες.

Στα βαθιά

Ήταν η αρχή τις πτώσης. Δεκατέσσερις μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2016 το Χρηματιστήριο θα έπεφτε ακόμα και στις 440 μονάδες, για να επανέλθει στις 700 μονάδες μόνο τον Απρίλιο του 2017, έναν χρόνο αργότερα.

Το καλοκαίρι του 2019 σηματοδοτεί μια πορεία επαναφοράς στο επίπεδο των 900 μονάδων. Όμως η «ευτυχία» δεν κράτησε πολύ. Τον Μάρτιο του 2020, με το πρώτο lockdown να αποτελεί πια θέμα ημερών, το ΧΑ καταβαραθρώθηκε στις 484 μονάδες.

Μετά τον «μακρύ χειμώνα» των lockdowns, το Χρηματιστήριο επέστρεψε ξανά στην περιοχή των 900 μονάδων το καλοκαίρι του 2021, όπου και θα κινηθεί για τους επόμενους μήνες – αν και όχι χωρίς σκαμπανεβάσματα αφού από το εγχώριο και διεθνές σκηνικό δεν λείπουν οι αναταράξεις: Τον Ιούλιο του 2022 ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 779 μονάδες.

Το comeback

Το «ολικό comeback» έλαβε χώρα στα τέλη του 2022, με την γενικώς ανοδική πορεία να οδηγεί τον Γενικό Δείκτη πάνω από το «φράγμα» των 1.000 μονάδων στις 24 Ιανουαρίου 2023.

Το τι μέλλει γενέσθαι παραμένει άγνωστο, καθώς δεν λείπουν οι προκλήσεις τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση, μετά από χρόνια ύφεσης η ελληνική οικονομία μοιάζει να έχει αποκτήσει μια δυναμική που φαντάζει δύσκολο να ανακοπεί, και η οποία αποτυπώνεται και στους δείκτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών