Μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο να «επισκέφτηκε» τις 1.000 μονάδες αλλά άφησε στο κλείσιμο το επίπεδο που θεωρείται ως το ψυχολογικό ορόσημο για τη συνέχιση της μεγάλης ανάκαμψης που βρίσκεται σε εξέλιξη από τα μέσα Δεκεμβρίου. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,39% στις 993,91 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 93 εκατ. ευρώ.

Σήμερα ήταν η πρώτη φορά μετά τον Δεκέμβριο του 2014 που ο γενικός δείκτης βρέθηκε σε τετραψήφια επίπεδα, κλείνοντας επί της ουσίας έναν κύκλο που σημαδεύτηκε από ιστορικά γεγονότα, όπως τα capital controls. Βέβαια το επίπεδο δεν «κράτησε» στο κλείσιμο, προκαλώντας μάλιστα και μικρής έκτασης ρευστοποιήσεις, οι οποίες όμως δεν είναι ικανές να συμπεράνει κανείς ότι προμηνύουν κάποια αλλαγή της τάσης επί της παρούσης.

Διορθώνει σήμερα η Wall Street

Η ψυχολογική σημασία των 1.000 μονάδων

Το επίπεδο βέβαια των 1.000 μονάδων μόνο ψυχολογική σημασία αποκτά για μια αγορά που είδε τις προσδοκίες της να αναβάλλονται το 2022, λόγω ενός πολέμου, μιας ενεργειακής κρίσης, ενός ιστορικού πληθωρισμού και μιας μεγάλης αναταραχής στο παγκόσμιο εμπόριο. Εάν δεν υπάρξει κάποιος καταλύτης που να δώσει την ώθηση που χρειάζεται η αγορά, τότε προφανώς θα πρέπει οι long να κάνουν υπομονή εωσότου υπάρξουν κάποιες διορθώσεις, απαραίτητες για τη βελτίωση της ρευστότητας της αγοράς. Άλλωστε, θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη εισροή κεφαλαίων για να κατοχυρωθούν με αποφασιστικότητα τα επίπεδα, διαφορετικά θα πρέπει με τα εσωτερικά καύσιμα να συντηρηθεί ο γενικός στα τρέχοντα.

Η επόμενη μέρα θα φέρει την αγορά αντιμέτωπη με το τεχνικό επίπεδο των 1.035-1.040 μονάδων, δηλαδή εκείνο το σημείο το οποίο άρχισε η ιστορική βουτιά του Δεκεμβρίου του 2014. Και όπως επισημαίνουν αρκετοί αναλυτές, εκεί θα δείξει κατά πόσο η άνοδος έχει αντοχές, ή θα υπάρξει η μεγάλη διόρθωση η οποία έχει αναβληθεί αρκετές φορές τελευταία.

Ευρωπαϊκό ρεκόρ στις εκδόσεις ομολόγων για μήνα Ιανουάριο

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, μετά το ράλι των τελευταίων ημερών, ο Ελλάκτωρ έχασε 6,55%, με τις Quest, Eurobank, Aegean, Σαράντη, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, Titan και ΔΕΗ να ακολουθούν με σημαντικές απώλειες. Σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν οι Λάμδα, Εθνική, Jumbo, Coca Cola, OTE, Autohellas και Motor Oil, ενώ σε θετικά εδάφη έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ. Σημαντική ήταν η άνοδος που κατέγραψαν οι Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών