Η αλυσίδα καταστημάτων λιανικής πώλησης ΙΚΕΑ έχει αναγκασθεί να στραφεί σε άλλες χώρες προκειμένου να προμηθευτεί ξύλα για τα έπιπλά της, καθώς από τη Ρωσία που ήταν εκ των βασικών της χωρών-προμηθευτριών δεν αγοράζει πλέον πρώτες ύλες.

Η σουηδική ΙΚΕΑ είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια επίπλων στον κόσμο και μία από τις εταιρείες με την περισσότερη χρήση ξύλου παγκοσμίως. Στο δωδεκάμηνο που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2022, κατανάλωσε 20 εκατ. μετρικούς τόνους ξύλου, για τα προϊόντα της, τη συσκευασία και για υλικό προώθησης.

Προληπτική ανάκληση μαρμελάδας από την IKEA – Τι εντόπισαν

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η εταιρεία σταμάτησε να προμηθεύεται ξύλο από τη Ρωσία (η 5η μεγαλύτερη προμηθεύτριά της με 6% των συνολικών προμηθειών) και από την 6η Λευκορωσία (5%). Αντ’ αυτών των χωρών η ΙΚΕΑ πλέον προμηθεύεται περισσότερο ξύλο από την Σουηδία, τις χώρες της Βαλτικής, τη Γερμανία και την Πολωνία.

«Έχουμε καταφέρει να αναπληρώσουμε τους όγκους από τη Ρωσία και τη Λιθουανία από άλλες χώρες σε μια πολύ θερμή αγορά ξυλείας», επισημαίνει ο Ουλφ Γιόχανσον, διευθυντής Παγκόσμιας Προμήθειας Ξυλείας και Δασοκομίας, προσθέτοντας ότι κάποιες από αυτές τις λύσεις είναι μακροπρόθεσμες και κάποιες βραχυπρόθεσμες.

Οι τιμές στην αγορά ξυλείας έχουν αρχίσει να υποχωρούν, μετά την αύξησή τους τα προηγούμενα χρόνια εν μέρει εξαιτίας της αύξησης της ζήτησης για τη συσκευασία προϊόντων, καθώς ο εγκλεισμός εξαιτίας των lockdowns εκτίναξε τις αγορές μέσω διαδικτύου.

Με τα νέα δεδομένα, η Πολωνία είναι η μεγαλύτερη προμηθεύτρια της ΙΚΕΑ, ακολουθούμενη από τις Λιθουανία και Σουηδία. Η εταιρεία σύμφωνα με τον Γιόχανσον βρίσκεται εν μέσω αναθεώρησης του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού της αναφορικά με την προμήθεια ξύλου. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται πλέον και η αγορά της Νοτίου Αμερικής, σε μια περιοχή στην οποία άνοιξε το πρώτο κατάστημα ΙΚΕΑ το 2022.

Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία αγοράζει ξυλεία και διαχειρίζεται δάση σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο μέσω του επενδυτικού οχήματος IKEA Investments, θέλοντας να κάνει χρήση ξυλείας και προϊόντων από ξύλα στο μέλλον.

Όσον αφορά τη Ρωσία, η ΙΚΕΑ έχει κλείσει όλα της καταστήματα από τον περασμένο Μάρτιο, αν και τα εμπορικά κέντρα που έχει στην ιδιοκτησία της παραμένουν σε λειτουργία. Επίσης τα τέσσερα εργοστάσια που έχει στη χώρα έχουν κλείσει και πωλούνται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή