Μπορεί οι απολύσεις -και μάλιστα μαζικές σε κάποιους κλάδους, όπως στην τεχνολογία- και το πάγωμα των προσλήψεων να είναι πρωτοσέλιδα όλους τους τελευταίους μήνες, ωστόσο δεν τελούν υπό καθεστώς ανασφάλειας οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο ώστε να εμποδίσει την τάση της Μεγάλης Παραίτησης.

Σε ορισμένες περιοχές, μάλιστα, νιώθουν ακόμα πιο ασφαλείς από ό, τι πέρσι.

ΗΠΑ: Οι 10 εταιρείες – κολοσσοί που ανακοίνωσαν χιλιάδες απολύσεις

Αυτό προκύπτει από την έρευνα που διεξήγαγε το LinkedIn μεταξύ περισσότερων από 4.000 εργαζομένων στη Σιγκαπούρη, στην Αυστραλία και στην Ινδία.

Συγκεκριμένα, το 63% των εργαζομένων στην Ινδία και περίπου το 43% τόσο στην Αυστραλία όσο και στη Σιγκαπούρη δήλωσαν ότι είναι «πιο σίγουροι» στην αναζήτηση νέας εργασίας σε σύγκριση με το 2022.

Ακόμη και με τους φόβους για παγκόσμια ύφεση, οι εργαζόμενοι δείχνουν επίσης «περισσότερη ανθεκτικότητα» και είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε επερχόμενη ύφεση στην οικονομία, σχολιάζουν τα στελέχη του LinkedIn.

«Η αυτοπεποίθηση και η αισιοδοξία που βλέπουμε από τους επαγγελματίες δείχνει ότι επιδεικνύουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα μετά την πανδημία για να αντιμετωπίσουν κάθε αντίκτυπο που μπορεί να έχει ένα αβέβαιο περιβάλλον», δήλωσε η Pooja Chhabria, επικεφαλής του editorial για την Ασία-Ειρηνικό στο LinkedIn.

«Από την αρχή της πανδημίας, οι επαγγελματίες αξιοποίησαν αυτή την περίοδο για να ενισχύσουν την καριέρα τους μέσω της αναβάθμισης των δεξιοτήτων τους, των επενδύσεων στην ανάπτυξη του δικτύου τους και της ευθυγράμμισης της καριέρας τους με τομείς για τους οποίους ενδιαφέρονται πολύ».

Για παράδειγμα, σημειώθηκε αύξηση 43% από έτος σε έτος στα μέλη που προσθέτουν δεξιότητες στο προφίλ τους στο LinkedIn, ένδειξη ότι οι εργαζόμενοι επενδύουν ενεργά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για να θωρακίσουν τη σταδιοδρομία τους στο μέλλον.

Γιατί θα συνεχίσουν να φεύγουν

Είναι σαφές ότι οι εργαζόμενοι το 2021 απέκτησαν μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ λόγω της μεγάλης ζήτησης.

Η εξ αποστάσεως εργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας έδωσε επίσης στους εργαζόμενους την ελευθερία να εργάζονται όποτε ή όπου θέλουν.

Όλα αυτά, έχουν δημιουργήσει ένα σκηνικό στην αγορά εργασίας σε σχέση με τις απαιτήσεις των εργαζομένων, το οποίο δεν θα εξαλειφθεί σύντομα.

«Πιστεύουμε ότι αυτό που θα συνεχίσει να συμβαίνει το 2023 είναι οι άνθρωποι να επιδιώκουν να δουλεύουν όπου τους παρέχεται περισσότερη ελευθερία, όπου βγάζουν περισσότερα χρήματα ή όπου απολαμβάνουν τη δουλειά περισσότερο — ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, και τα τρία», σχολίασε η Chhabria.

Αυτός είναι ο λόγος που οι εργαζόμενοι μπορεί να μην θέλουν να παραμείνουν στη δουλειά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με το LinkedIn.

Πληθωρισμός

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι πιέσεις στο κόστος ζωής θα ωθήσουν τους υπαλλήλους να αναζητήσουν μια άλλη δουλειά που να πληρώνει περισσότερα, εκτιμούν οι ειδικοί του LinkedIn.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι η αναζήτηση καλύτερου μισθού είναι ο βασικός λόγος που καθορίζει τις αποφάσεις των εργαζομένων. Το 58% των ερωτηθέντων στη Σιγκαπούρη, το 49% στην Αυστραλία και το 45% στην Ινδία δήλωσε ότι είναι πρόθυμο να παραμείνει στο τρέχον αντικείμενό του μόνο για περισσότερα λεφτά.

Σύμφωνα με την ετήσια Έρευνα Συνολικών Αποδοχών που διενεργείται από τη Mercer, οι εταιρείες στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού προβλέπουν μέση αύξηση 4,8% στους συνολικούς μισθούς το 2023.

Θα υπάρξει επίσης αύξηση στους μισθούς στις περισσότερες αγορές με την Ινδία να έχει την υψηλότερη προβλεπόμενη αύξηση μισθών στο 9,1%.

Ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Το 2022 αναδείχθηκε περισσότερο από ποτέ και με τον πιο ηχηρό τρόπο η ανάγκη των εργαζομένων να έχουν χρόνο για προσωπική ζωή πέρα από την εργασία τους.

Η πιο υγιής ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής θα συνεχίσει να αποτελεί βασική προτεραιότητα για τους εργαζόμενους φέτος, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις περισσότερου από το 30% των ερωτηθέντων σε όλη την Ινδία, τη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία.

Ένα σημαντικό στοιχείο που αναδείχθηκε από την έρευνα είναι πως ένα συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 75% των εργαζομένων στη Σιγκαπούρη, 66% στην Αυστραλία και 51% στην Ινδία δήλωσαν εξουθενωμένοι, γεγονός το οποίο ενισχύει την εκτίμηση ότι οι δεν θα σταματήσει το κύμα των παραιτήσεων.

Η καριέρα

Οι εργαζόμενοι βιώνουν υψηλά επίπεδα αποδέσμευσης και δυστυχίας από το 2022 και έπειτα.

Σύμφωνα με την έκθεση της Gallup για την Κατάσταση του Παγκόσμιου Χώρου Εργασίας, το 60% των ερωτηθέντων δήλωσε  συναισθηματικά αποστασιοποιημένο στη δουλειά και το 19% δυστυχισμένο.

Η έλλειψη επαγγελματικής εξέλιξης ή προόδου στην εργασία παραμένει ένας από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι αποδεσμεύονται και θέλουν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους, εκτιμά η Chhabria.

Η έρευνα του LinkedIn αποκάλυψε ότι το 67% των εργαζομένων στην Αυστραλία και το 68% από τη Σιγκαπούρη πιστεύουν ότι ο εργοδότης τους δεν έχει επενδύσει στην εξέλιξη της καριέρας τους.

«Οι εργαζόμενοι θέλουν οι εταιρείες να επενδύσουν σε αυτούς παρέχοντας ευκαιρίες μάθησης και ανάπτυξης για να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να αποδείξουν στο μέλλον την καριέρα τους», εξήγησε.

Σύμφωνα με την ειδική του LinkedIn, όσοι καταφέρνουν να κάνουν μια «εσωτερική μετακίνηση» – είτε μέσω προαγωγής είτε μέσω αλλαγής πόστου- είναι πιο πιθανό να παραμείνουν στην δουλειά τους σε σχέση με εκείνους που «λιμνάζουν» στην ίδια θέση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή