Τη λειτουργία των καταστημάτων για 8 Κυριακές τον χρόνο πανελλαδικά και έως 32 Κυριακές στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, περιοχές του Πειραιά και των νοτίων προαστίων της Αττικής, καθώς και το πάρκο των Σπάτων προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση.

Στην ουσία προστίθενται η πρώτη Κυριακή του Μαΐου και την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου κάθε έτους, σε αντικατάσταση των δύο Κυριακών κατά τη διάρκεια των καταργηθεισών ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, στις οποίες προβλεπόταν η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.

ΟΙΥΕ κατά ΥΠΑΝ: «Διευρύνει το ωράριο, αυξάνει τις Κυριακές, καταργεί αργίες»

Επίσης, η απόφαση για την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες, πλην των σαφώς οριζόμενων στον νόμο, Κυριακές περνάει πλέον από τον κατά τόπον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη στους δημάρχους της χώρας.

Ποιες Κυριακές είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Ειδικότερα, η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων παροχής υπηρεσιών επιτρέπεται τις εξής Κυριακές:

α) Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη κάθε εκπτωτικής περιόδου. Σε περίπτωση που η πρώτη Κυριακή συμπίπτει με επίσημη αργία, η δυνατότητα παρέχεται την επόμενη Κυριακή.

β) Τις δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων.

γ) Την Κυριακή των Βαΐων.

δ) Την τελευταία Κυριακή κάθε έτους.

ε) Την πρώτη Κυριακή του Μαΐου και την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, και αν αυτές συμπίπτουν με επίσημη αργία, την αμέσως επόμενη Κυριακή που δεν συμπίπτει με επίσημη αργία.

Επίσης, επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές την περίοδο από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο, εκτός από τη δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου, στις εξής περιοχές:

α) στον Δήμο Αθηναίων, και

β) σε περιοχές του Δήμου Πειραιά, της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών, του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης, και στην περιοχή γύρω από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στο Επιχειρηματικό Πάρκο Γιαλού-Άγιος Δημήτριος-Πύργος στον Δήμο Σπάτων της Περιφέρειας Αττικής.

Σε περίπτωση που η δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου συμπίπτει με επίσημη αργία, η εξαίρεση μετατίθεται για την προηγούμενη Κυριακή.

Επιπλέον, με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου δημάρχου, η οποία εκδίδεται μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς και ισχύει από το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της, ορίζονται με σαφή τρόπο οι περιοχές στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πλην των 8 αναφερομένων, λαμβανομένων υπόψη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά το ωράριο λειτουργίας τις Κυριακές, επιτρέπεται τα καταστήματα να είναι ανοιχτά από τις 11:00 έως τις 20:00, ενώ η απασχόληση των εργαζομένων αμείβεται σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, που ορίζουν πρόσθετη αμοιβή για εργασία κατά τις Κυριακές.

Στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε εμπορικά καταστήματα την Κυριακή χορηγείται, επιπλέον, υποχρεωτικά μια μέρα ανάπαυσης σε άλλη μέρα της ίδιας εβδομάδας.

Τι ισχύει για το ωράριο λειτουργίας

Στο νομοσχέδιο, εκτός από την κυριακάτικη λειτουργία,  συγκεντρώνονται και επικαιροποιούνται οι διάσπαρτες διατάξεις που αφορούν στο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων παροχής υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 18 προβλέπεται ότι τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές επιτρέπεται να λειτουργούν, τηρούμενης της εργατικής νομοθεσίας, από τις 6:00 έως τις 21:00, από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο και τις Κυριακές, εκτός από τις εξής ημέρες:

α) την πρώτη ημέρα του έτους (Πρωτοχρονιά),

β) την ημέρα της εορτής των Θεοφανείων (6η Ιανουαρίου),

γ) την Καθαρά Δευτέρα (κινητή εορτή),

δ) την ημέρα του εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 (25η Μαρτίου),

ε) την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα (κινητή εορτή),

στ) την ημέρα του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς (1η Μαΐου),

ζ) την ημέρα του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15η Αυγούστου),

η) την ημέρα του εορτασμού της επετείου του «όχι» και της έναρξης του Ελληνοϊταλικού Πολέμου του 1940 στο πλαίσιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (28η Οκτωβρίου),

θ) την ημέρα των Χριστουγέννων και την επομένη της (25η και 26η Δεκεμβρίου).

Ποια καταστήματα λειτουργούν 24/7

Τα εμπορικά καταστήματα και καταστήματα παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές που επιτρέπεται να λειτουργούν, τηρούμενης της εργατικής νομοθεσίας, όλες τις ώρες της ημέρας και όλες τις ημέρες της εβδομάδας, είναι τα εξής:

α) καταστήματα εστίασης παντός είδους,

β) κυλικεία, καντίνες, κάβες, καταστήματα λιανικής πώλησης ξηρών καρπών,

γ) φωτογραφεία,

δ) καταστήματα παροχής υπηρεσιών διασκέδασης παντός είδους,

ε) ξενοδοχεία,

στ) ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία και συναφή καταστήματα,

ζ) ανθοπωλεία,

η) πρατήρια υγρών καυσίμων,

θ) περίπτερα,

ι) καταστήματα και εγκαταστάσεις που λειτουργούν στους χώρους των Κεντρικών Αγορών,

ια) καταστήματα που κατατάσσονται στις πολύ μικρές οντότητες, σύμφωνα με τα άρθρα 2

και 3 του άρθρου 2 του ν. 4308/2014 (Α’ 251), σε δημοτικά διαμερίσματα με μόνιμο πληθυσμό μικρότερο από πέντε χιλιάδες (5.000) κατοίκους,

ιβ) γραφεία τελετών.

Στις περιοχές τουριστικού ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος όπου παρουσιάζεται αυξημένη πληθυσμιακή επιβάρυνση επιτρέπεται επιπλέον, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Δήμου ή των Δήμων στους οποίους υπάγεται διοικητικά η περιοχή, ή του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για περιοχές που ανήκουν σε χερσαία ζώνη λιμένα ή του Υπουργού Τουρισμού για περιοχές που ανήκουν στην χερσαία ζώνη τουριστικού λιμένα, η λειτουργία όλες τις ώρες και τις ημέρες της εβδομάδας, των εξής καταστημάτων:

α) αρτοποιεία,

β) οπωροπωλεία και καταστήματα μαναβικής,

γ) κρεοπωλεία,

δ) ιχθυοπωλεία,

ε) υπεραγορές και μικρότερα καταστήματα πώλησης ειδών πρώτης ανάγκης (mini-markets και super-markets),

στ) καταστήματα που κατατάσσονται στις πολύ μικρές οντότητες.

Συν μία μέρα για τις εμποροπανηγύρεις

Τέλος, επεκτείνεται η μέγιστη διάρκεια των παραδοσιακών υπαίθριων εμποροπανηγύρεων κατά μία ημέρα, από επτά σε οκτώ.

Ειδικότερα διάρκεια των θρησκευτικού χαρακτήρα ολιγοήμερων εορταστικών αγορών, των επετειακών, πολιτιστικών, εποχιακών αγορών και των εμποροπανηγύρεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις πέντε συναπτές ημέρες, με εξαίρεση τις παραδοσιακές εμποροπανηγύρεις που τελούνται μία φορά τον χρόνο και μπορούν να διαρκούν μέχρι και οκτώ ημέρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις