Αισθητές απώλειες καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα Παρασκευή, παραδίδοντας τα κέρδη που κατέγραφαν τις πρωινές ώρες, σε μια ημέρα που η επικαιρότητα έστειλε αντιφατικά μηνύματα.

Θετικά μηνύματα ήρθαν από τις ΗΠΑ καθώς ο δείκτης των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών υποχώρησε για δεύτερο διαδοχικό μήνα, μία ημέρα αφότου τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ και την πορεία του το δ΄ τρίμηνο του 2022 ήταν καλύτερα του αναμενομένου. Παράλληλα, αισιοδοξία προσέφεραν απλόχερα οι αναφορές για αποκλιμάκωση της νέας έξαρσης της πανδημίας στην Κίνα.

Στα 110 δολάρια «βλέπει» το πετρέλαιο η Goldman Sachs

Ωστόσο η αισιοδοξία αυτή υποσκελίσθηκε από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν αναφορικά με την παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας, η οποία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί.

Περί τις 20:40 η τιμή του μπρεντ υποχωρεί κατά 1,06% ήτοι 0,93 σεντς, στα 86,53 δολάρια το βαρέλι, την ίδια ώρα που αυτή του αργού καταγράφει απώλειες της τάξεως του 1,80% ή 1,43 δολάριο, στα 79,55 δολάρια το βαρέλι.

Βάσει των υπολογισμών παραγόντων της αγοράς του πετρελαίου αλλά και του Reuters, οι αποστολές από τα ρωσικά λιμάνια της Βαλτικής με το ορυκτό καύσιμο αναμένεται να είναι αυξημένες κατά 50% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο. Η συγκυρία μοιάζει ιδανική για το ρωσικό πετρέλαιο, καθώς η ζήτηση της Ασίας παραμένει ισχυρή και οι έμποροι σπεύδουν να προμηθευτούν πετρέλαιο προκειμένου να εκμεταλλευθούν τις υψηλής τιμές εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Παράλληλα οι ροές από τον αγωγό Ust-Luga για την περίοδο 1 με 10 Φεβρουαρίου αναμένεται να αυξηθούν στο 1 εκατ. τόνους, από 900.000 τόνους την ίδια περίοδο τον τρέχοντα μήνα.

Σύμφωνα με τον Τζον Κίλνταφ, εταίρο στην Again Capital LLC, αν η προσφορά της Ρωσίας παραμείνει ισχυρή και τον επόμενο μήνα, το πετρέλαιο ενδεχομένως να υποχωρήσει κι άλλο. Παράλληλα επισήμανε ότι η σημερινή πτώση των τιμών εν μέρει οφείλεται και στην κατοχύρωση κερδών από μεριάς επενδυτών.

Στο μεταξύ άνεμος αισιοδοξίας έρχεται από την Κίνα και την πορεία της πανδημίας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 72% σε σχέση με την κορύφωση που είχαν καταγράψει νωρίτερα τον Ιανουάριο. Κατά 79% έχουν υποχωρήσει και οι θάνατοι από τους νοσηλευόμενους σε νοσοκομεία σε σχέση με την κορύφωσή τους. Η ομαλοποίηση αυτή, υποδεικνύει ότι η κινεζική οικονομία θα παραμείνει σε πορεία να επαναλειτουργήσει πλήρως, μια προοπτική που θα είναι επωφελής για τη ζήτηση του πετρελαίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές