Οι εταιρείες που βρίσκονται στο επίκεντρο της μανίας των meme-stocks που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια έχουν συγκεντρώσει συνολικά 4,7 δισ. δολάρια από διαφημίσεις, σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times, παρόλο που τα απροσδόκητα κέρδη δεν έχουν βοηθήσει ιδιαίτερα για να ενισχύσουν την απόδοσή τους.

Οι οκτώ μετοχές έχουν επίσης κερδίσει συνολικά 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση αγοράς από τη φρενίτιδα των λιανικών συναλλαγών στις αρχές του 2021.

Louis Vuitton: Στο ζενίθ τα κέρδη του 2022

Η μανία του 2021

Στις 28 Ιανουαρίου  του 2021, η δημοφιλής χρηματιστηριακή των ΗΠΑ, Robinhood, εξόργισε τους πελάτες της ,περιορίζοντας την ικανότητά τους να αγοράζουν μετοχές αυτών των εταιρειών, προκαλώντας τους ξαφνική πτώση των τιμών.

Μια συνέπεια του ράλι των μετοχών ήταν να επιτραπεί σε εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της κινηματογραφικής εταιρείας AMC Entertainment και GameStop, να αντλήσουν νέα κεφάλαια, τονίζοντας πώς οι αγορές που υποτίθεται ότι αντικατοπτρίζουν τα εταιρικά θεμελιώδη στοιχεία μπορούν μερικές φορές να τα αλλάξουν. «Ορισμένες φούσκες δεν μεταφράζονται πραγματικά στην πραγματική οικονομία, αλλά κάποιες φούσκες μεταφράζονται», είπε ο Itay Goldstein, καθηγητής οικονομικών στη σχολή επιχειρήσεων Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, ο οποίος τώρα παραθέτει μετοχές μιμιδίων στις διαλέξεις του για τις πραγματικές επιπτώσεις της φρενίτιδας συναλλαγών.

Το μάθημα για τις εταιρείες ήταν να «αρπάξουν αυτήν την ευκαιρία και να εκδώσουν περισσότερα ίδια κεφάλαια». Από τότε που οι μετοχές της εκτινάχθηκαν σχεδόν 20 φορές τον Ιανουάριο του 2021, η AMC συγκέντρωσε 2,8 δισ. δολάρια από πωλήσεις μετοχών,  και προσέλκυσε νέους μεγάλους επενδυτές, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των FT.

Oι δυσκολίες την περίοδο της πανδημίας

Η AMC έχει αναφερθεί στις δυνατότητες ανάκαμψης μετά την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά οι αντίπαλοι της έχουν δυσκολευτεί. Η Cineworld, η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα κινηματογράφων στον κόσμο, υπέβαλε αίτηση πτώχευσης τον Σεπτέμβριο.

Επιπλέον, η Bed Bath & Beyond  προειδοποίησε για πιθανή χρεοκοπία και την Πέμπτη αποκάλυψε ότι έλαβε ειδοποίηση αθέτησης υποχρεώσεων από την τράπεζα JPMorgan Chase. Η αλυσίδα ειδών οικιακής χρήσης ήταν πολύ πιο αργή για να αξιοποιήσει τους μετόχους, άντλησε μόνο νέα ίδια κεφάλαια στα τέλη του 2022 αφού αγόρασε πίσω 400 εκατομμύρια δολάρια των μετοχών της το 2021 σε μια προσπάθεια να δείξει εμπιστοσύνη σε ένα σχέδιο ανάκαμψης. «Η μεγάλη διαφορά μεταξύ της φρενίτιδας με μιμίδια της AMC και της φρενίτιδας με μιμίδια του Bed Bath & Beyond είναι ο χρονισμός της αγοράς και το γεγονός ότι οι συνθήκες είναι αρκετά διαφορετικές», δήλωσε ο Τζέιμς Γκέλερτ, διευθύνων σύμβουλος της RapidRatings, μιας εταιρείας ανάλυσης δεδομένων που παρακολουθεί την οικονομική υγεία των εταιρειών.

«Όταν η AMC και το GameStop ήταν στο απόγειό τους και όταν η AMC εξέδιδε περισσότερα μετοχικά κεφάλαια, βρισκόμασταν σε μια ανοδική αγορά με τεράστια ποσότητα ρευστότητας», δήλωσε ο Gellert.«Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον υψηλής μεταβλητότητας». Το αφεντικό της AMC, Adam Aron, το έθεσε πιο ωμά αυτόν τον μήνα όταν συζητούσε την κατάρρευση του αντιπάλου του αμερικανικού κινηματογράφου Regal, μέρος του Cineworld.

Αντληση μετρητών

«Αν αναρωτιέστε γιατί η AMC συνεχίζει να συγκεντρώνει τόσα πολλά μετρητά. Σε δύσκολες στιγμές, εταιρείες που δεν το κάνουν, απλώς πεθαίνουν», έγραψε στο Twitter. Ωστόσο, το χάσμα μεταξύ συγκέντρωσης κεφαλαίων και απόδοσης υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμη επώδυνα μαθήματα για τους επενδυτές meme-stock. Τα νέα κεφάλαια της GameStop τη βοήθησαν να μετατρέψει τα καθαρά χρέη των 690 εκατομμυρίων δολαρίων το 2020 – πάνω από το διπλάσιο της κεφαλαιοποίησής της στην αγορά εκείνη την εποχή – σε καθαρό σωρό μετρητών αξίας 468 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του S&P Capital IQ.

«Σε μια εκτεταμένη περίοδο ανοδικής αγοράς, οι εταιρείες μπορούν να επιβιώσουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ως μη κερδοφόρες οντότητες, και όσο μπορείτε να συγκεντρώσετε κεφάλαια για να κάψετε, είστε εντάξει. Αλλά κάποια στιγμή η μουσική σταματά», είπε ο Gellert. Ήταν λογικό για τις εταιρείες που εμπλέκονται στη «μανία των meme» να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να αντλήσουν κεφάλαια με ελκυστικά επιτόκια, δήλωσε ο Χάρι Μαμάισκι, καθηγητής οικονομικών στο Columbia Business School.

Ωστόσο πρόσθεσε, «για πόσο χρόνο αγόραζαν οι ίδιοι» εξαρτιόταν από το πόσα ίδια κεφάλαια κατάφεραν να συγκεντρώσουν σε σύγκριση με το ποσό του χρέους που είχαν ήδη στα βιβλία τους. Μαζί με τα GameStop, AMC και Bed Bath & Beyond, η απαγόρευση αγοράς της Robinhood στις 28 Ιανουαρίου 2021 περιελάμβανε τη BlackBerry, τη Nokia, τον κατασκευαστή εξοπλισμού ήχου Koss, τον λιανοπωλητή Express και τον πωλητή εσωρούχων Naked Brands Group, από τότε που εξαγοράστηκε από την εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Cenntro Electric με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή