
Πιθανή νέα παρέμβαση για την προσωπική διαφορά στο τέλος Φεβρουαρίου προαναγγέλλει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, με δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων σε σχέση με το «ξεπάγωμα» των αυξήσεων στους συνταξιούχους, μετά από 12 χρόνια και, ιδιαίτερα, με το ζήτημα της προσωπικής διαφοράς, καθώς ορισμένοι συνταξιούχοι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία δεν είδαν αυξήσεις, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, έδωσε την ακόλουθη απάντηση:
«Είναι γνωστό ότι η προσωπική διαφορά θεσμοθετήθηκε, μετά από συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την τρόικα το 2016 με τον νόμο Κατρούγκαλου. Στη συνέχεια, ο νόμος Βρούτση διόρθωσε σε μεγάλη κλίμακα αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας και του Προγράμματος Σταθερότητας, όπως εγκρίνεται από την ΕΕ».
Επιδόματα: Ποια χάνονται εξαιτίας των αντικειμενικών αξιών
Ξεπάγωμα συντάξεων
«Τώρα, που ξεπαγώνουν οι συντάξεις, το ξεπάγωμα αυτό αφορά καταρχήν όλους τους συνταξιούχους. Οι συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά είτε βλέπουν πραγματικές αυξήσεις είτε απλώς “ροκανίζουν” την προσωπική τους διαφορά, για να βρεθούν σε ευμενέστερη θέση στους επόμενους γύρους αυξήσεων.
Επί συνόλου 2.600.000 περίπου συνταξιούχων, 910.000 συνταξιούχοι, όπως είχαμε σημειώσει εδώ και αρκετούς μήνες, δεν επηρεάζονται στην τσέπη τους από τη μείωση της προσωπικής διαφοράς, την οποία φυσικά «ροκανίζουν», ωφελούνται όμως είτε από το επίδομα των 250 ευρώ, που δόθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου είτε από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.
Συγκεκριμένα, 260.000 συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας ωφελούνται από το επίδομα των 250 ευρώ, που δόθηκε τα Χριστούγεννα και ένας παραπλήσιος αριθμός από το αντίστοιχο επίδομα που είχε δοθεί το Πάσχα του 2022. Επίσης, 515.000 συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας έχουν ήδη μικρότερες ή μεγαλύτερες αυξήσεις, λόγω της κατάργησης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
Πρόσθετη παρέμβαση
«Είναι αλήθεια ότι 17% των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά ή 5,5% του συνόλου των συνταξιούχων δεν επηρεάζεται από αυτές τις συνδυαστικές αυξήσεις. Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε ήδη την περασμένη Δευτέρα για το θέμα πρόσθετων έκτακτων παροχών για την κάλυψη ειδικών προβλημάτων ή αδικιών.
Σημείωσε δε ότι οι δυνατότητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών δεν είναι ανεξάντλητες και ότι, εν πάση περιπτώσει, σαφέστερη εικόνα για επιπλέον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο θα υπάρχει στα τελη Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής επιλογής, η κυβέρνηση – πάντοτε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων – θα εξετάσει πρόσθετη παρέμβαση για την αντιμετώπιση προβλημάτων ή αδικιών, όπως αυτό των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά, οι οποίοι δεν καλύπτονται επαρκώς από τις τελευταίες αυξήσεις των συντάξεων.
Η πίεση, άλλωστε, που δημιουργεί η διεθνής ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός, θα δικαιολογούσε απόλυτα μια τέτοια παρέμβαση, αν αυτή καταστεί δυνατή, με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια»,δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Αυξήσεις μετά από 12 χρόνια
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις αυξήσεις δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά δεν αλλάζουν το γεγονός ότι δίνονται και πάλι αυξήσεις στους συνταξιούχους, μετά από 12 χρόνια και, μάλιστα, ένας στους δύο συνταξιούχους, καθώς δίνονται 4 αυξήσεις, που συνδυάζονται μεταξύ τους, θα δει τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη σε ετήσια βάση.
Ούτε αλλάζει το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μόνο θετικά μέτρα για τους συνταξιούχους (αύξηση των συντάξεων με τον ν. Βρούτση για τους συνταξιούχους με πάνω από 30 χρόνια ασφαλιστικού βίου, μείωση της παρακράτησης για τους εργαζόμενους συνταξιούχους από το 60% στο 30%, κατάργηση του πλαφόν των 1.300 ευρώ για τις επικουρικές συντάξεις και, φυσικά, μείωση του χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9%), κ.λπ.
Την ίδια στιγμή, δέχεται κριτική από εκείνους που, όταν κυβέρνησαν μεταξύ 2015-2019, μόνο αρνητικά μέτρα έλαβαν για τους συνταξιούχους, με κυριότερο τις ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου».
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Τέλος χρόνου για το έκτακτο επίδομα των 1.000 ευρώ - Ποιοι το δικαιούνται
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU

Δέκα ημέρες προθεσμία για να «κουρέψετε» έως 90% τον ΕΝΦΙΑ - Πώς να διορθώσετε το Ε9
Τέλος χρόνου για προσθήκες και διαγραφές και διορθώσεις - Τα 10 βήματα των διορθώσεων

Ποιες επιχειρήσεις «άνοιξαν το πουγκί» και έδωσαν αυξήσεις το 2022 [έρευνα]
Οι κλάδοι, τα bonus και οι αποδοχές - Τι συμβαίνει με το υβριδικό μοντέλο εργασίας και πόσες εταιρείες το εφαρμόζουν

Οι γκρίζες ζώνες της μισθολογικής αναβάθμισης των στρατιωτικών
«Το υπουργείο και η κυβέρνηση ακολουθεί μία “σφιχτή” πολιτική, το να μην “δώσω”», σχολίασε, ο Ανέστης Τσουκαράκης.

Η Εφορία «χτυπάει δυο φορές» - Αντίστροφη μέτρηση για φορολογικές δηλώσεις και ΕΝΦΙΑ
Οι νέοι κωδικοί στο Ε1 – έκπτωση 3% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου.

Τα «μυστικά» της νέας ρύθμισης των 36 και 72 δόσεων - Ποιοι έχουν «δεύτερη ευκαιρία»
Για ποιους και πότε αναβιώνει η παλαιά ρύθμιση των 100 καταβολών

Γιατί η τριήμερη εργασία στο γραφείο δεν αποτελεί τη «μαγική συνταγή»
Πώς διαμορφώνονται οι νέες εργασιακές πρακτικές στη μετά-Covid εποχή – Κλειδί η ικανότητα των μάνατζερ να «ακούν» τις ομάδες των υφισταμένων τους

Μείωση κατά 3,2% των εγγεγραμμένων ανέργων τον Φεβρουάριο
Τι καταγράφουν τα στοιχεία της ΔΥΠΑ

Νέα παράταση στο πρόγραμμα για νέες θέσεις εργασίας στις λιγνιτικές περιοχές - Οι ωφελούμενοι
Με συνολική επιχορήγηση έως 16.794 ευρώ

ΔΥΠΑ: Επιπλέον 352 επιχειρηματίες 30-45 ετών θα επιχορηγηθούν με 14.800 ευρώ
Αναρτήθηκαν σήμερα τα αποτελέσματα εξέτασης των ενστάσεων