Αύξηση κατά 5 δισ. ευρώ παρουσίασαν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Δεκέμβριο του 2022,σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, όπως είχε αποκαλύψει ο ΟΤ. Ως εκ τούτου, οι καθαρές εισροές της περυσινής χρονιάς στη ζώνη των 9 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα μήνα που παραδοσιακά τα υπόλοιπα νοικοκυριών και επιχειρήσεων κινούνται έντονα ανοδικά.

Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, οι πληρωμές αγροτικών επιδοτήσεων και λοιπών κρατικών έκτακτων και μη επιχορηγήσεων, αλλά και η πάγια τακτική των επιχειρήσεων λόγω του κλεισίματος της χρήσης να τηρούν ρευστότητα στους λογαριασμούς τους, οδήγησε και εφέτος στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος, αύξηση κατά 5,004 δισ. ευρώ παρουσίασαν, το Δεκέμβριο του 2022, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι μείωσης κατά 591 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 4,8% από 4,5% τον προηγούμενο μήνα.

Με αυτά τα δεδομένα, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έφτασαν στο τέλος του 2022 μία ανάσα από τα 190 δισ. ευρώ, επιστρέφοντας στα επίπεδα που βρίσκονταν στα μέσα του 2011, στο ξεκίνημα της ελληνικής οικονομικής κρίσης.

Επιχειρήσεις

Αύξηση κατά 1.790 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Δεκέμβριο του 2022, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι μείωσης κατά 182 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 5,8% από 5,4% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των MXE αυξήθηκαν κατά 2.620 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 9 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 830 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 191 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Νοικοκυριά

Αύξηση κατά 3.214 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Δεκέμβριο του 2022, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι μείωσης κατά 409 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στο 4,4% από 4,2% τον προηγούμενο μήνα.

H μηνιαία καθαρή ροή του συνόλου των καταθέσεων ήταν θετική κατά 4.389 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2022, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 694 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο του 2022.

Μείωση κατά 614 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Δεκέμβριο του 2022, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι μείωσης κατά 104 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -1,9% από -4,3% τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις