Όταν η Uber προσέγγισε για πρώτη φορά τον τωρινό της διευθύνοντα σύμβουλο Ντάρα Κοσροβσάχι, με την προοπτική να ηγηθεί της εταιρείας, αυτός αγνόησε την κλήση.

Το ημερολόγιο έγραφε 2017 και η εφαρμογή για ταξί (rideshare) περνούσε μια «ιστορικά δύσκολη στιγμή», όπως αποκάλυψε ο Αμερικανός γεννημένος στο Ιράν κι απόφοιτος του τμήματος μηχανικών του Brown University, στον CEO του LinkedIn, Ράιαν Ροσλάνσκι, σε πρόσφατη συνέντευξη. Η Uber αντιμετώπιζε μια σειρά προβλημάτων, όπως ισχυρισμοί για σεξουαλική παρενόχληση, έρευνα του FBI και σωρεία απολύσεων.

Στον χορό των απολύσεων μπαίνει και το Spotify

«Όταν έλαβα για πρώτη φορά το τηλεφώνημα, η πρώτη μου σκέψη ήταν, “Διάολε, όχι. Γιατί να το έκανα αυτό;”», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Κοσροβσάχι δεν έψαχνε για νέα δουλειά. Έμπαινε στο δωδέκατο έτος του ως Διευθύνων Σύμβουλος της Expedia και εξακολουθούσε να «περνάει υπέροχα», είπε στον Ροσλάνσκι. Ο ίδιος ήταν έτοιμος να καλέσει το διοικητικό συμβούλιο της Uber και να τους πει ότι δεν ενδιαφέρεται – μέχρι που μια συνομιλία με έναν φίλο του άλλαξε γνώμη.

Αυτός ο φίλος ήταν ο Ντάνιελ Εκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Spotify. Οι δύο φίλοι έπιναν κοκτέιλ σε ένα συνέδριο επενδυτών όταν ο Εκ τον ρώτησε αν η Uber είχε επικοινωνήσει μαζί του, αποκαλύπτοντας ότι ο ίδιος τον είχε συστήσει για τη θέση του CEO.

«Πρέπει να επιδράσεις»

Ο Κοσροβσάχι παραδέχτηκε ότι ήταν προβληματισμένος αναφορικά με το ενδεχόμενο αλλαγής δουλειάς, επειδή ήταν χαρούμενος στην Expedia. Έπειτα, «Ο Ντάνιελ με κοίταξε με τα ψυχρά, σκανδιναβικά μάτια του και είπε: «Ξέρεις Ντάρα, από πότε η ζωή έχει να κάνει με την ευτυχία; Έχει να κάνει με την επίδραση. Πρέπει να επιδράσεις».

Αυτή η συνομιλία με τον Εκ ήταν μια «ιδιαίτερη στιγμή» που έκανε τον Κοσροβσάχι να ξανασκεφτεί τι ήθελε από την καριέρα του. Παρόλο που ήταν ικανοποιημένος με την ηγεσία της Expedia, ο ίδιος συνειδητοποίησε ότι η καθοδήγηση της Uber, μιας από τις πιο σημαίνουσες, ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις εκείνη την εποχή, μέσω της σειράς κρίσεων της, θα του επέτρεπε να έχει «μεγάλο αντίκτυπο» στον κόσμο.

Το επόμενο πρωί, ο Κοσροβσάχι  κάλεσε πίσω τον head hunter – και τον Αύγουστο του 2017, ανακοινώθηκε ως νέος διευθύνων σύμβουλος της Uber, μετά από ομόφωνη ψηφοφορία του διοικητικού συμβουλίου.

Στις αρχές της θητείας του στην Uber, ο Κοσροβσάχι αναβάθμισε τα πρότυπα της εταιρείας, εγκαταλείποντας το ήθος της «ανάπτυξης με κάθε κόστος» που διαδόθηκε από τον προκάτοχό του και συνιδρυτή της εφαρμογής, υπέρ των αρχών όπως το «χτίσε με την καρδιά σου» και «κάνε το σωστο».

Ενώ η Uber συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως μηνύσεις και απεργίες οδηγών, η δημόσια εικόνα και η κερδοφορία της εταιρείας έχουν βελτιωθεί σημαντικά υπό την ηγεσία του Αμερικανοϊρανού στελέχους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή