Μία εβδομάδα μετά τις μαζικές απολύσεις στην Goldman Sachs, ημέρα την οποία η New York Post ονόμασε ως την «ημέρα αποκαθήλωσης του Ντέιβιντ Σόλομον», ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός ανακοίνωσε τις μεγαλύτερες απώλειες κερδών της τελευταίας δεκαετίας, καθώς τα έσοδα μειώθηκαν και τα έξοδα και οι προβλέψεις για ζημίες δανείων ήταν υψηλότερα από το αναμενόμενο.

Αναμενόμενο ήταν ότι στην ενημέρωση που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας θα βρισκόταν στο στόχαστρο κληθείς να απαντήσει «τι πήγε στραβά». Οι απαντήσεις που επεχείρησε να δώσει, δεν παρείχαν καμία ενημέρωση, φέρνοντας στο νου τους στίχους από το  τραγούδι του αείμνηστου Λουκιανού Κηλαηδόνη «φταίμε κι εμείς, φταίτε κι εσείς, φτάνει κι οι άλλοι.. φταίει και ο Χατζηπετρής», όπου «Χατζηπετρής» είναι η διεθνής συγκυρία.

«Προσπαθήσαμε να κάνουμε πάρα πολλά πάρα πολύ γρήγορα. … Νομίζω ότι μας έγινε σαφές στις αρχές του 2022 ότι κάναμε πάρα πολλά και ότι αυτό επηρέαζε την πορεία μας», είπε ο Σόλομον, ο οποίος την ίδια ημέρα είχε γενέθλια κλείνοντας τα 61 του χρόνια.

«Νομίζω ότι πιθανώς σε ορισμένα μέρη δεν είχαμε τα ταλέντα που χρειαζόμασταν για να πράξουμε με τον τρόπο που θέλαμε. Κάνουμε προσαρμογές σε αυτό», πρόσθεσε αναφερόμενος επίσης στις «προκλητικές» οικονομικές συνθήκες από τις πολλαπλές κρίσεις που πλήττουν την οικονομία.

Goldman: Άρχισαν οι μαζικές και «βίαιες» απολύσεις

Οι αποδόσεις στους μετόχους

Σε μια προσπάθεια μάλιστα να χαλαρώσει κάπως το κλίμα, υπενθύμισε ότι «μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, προσφέραμε διψήφιες αποδόσεις για τους μετόχους μας το 2022».

«Η σαφής, βραχυπρόθεσμη εστίασή μας είναι να συνειδητοποιήσουμε τα οφέλη της στρατηγικής μας αναπροσαρμογής, η οποία θα ενισχύσει τις βασικές μας επιχειρήσεις, θα κλιμακώσει τις πλατφόρμες ανάπτυξής μας και θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα», υπογράμμισε.

Τα άσχημα νέα για την Goldman Sachs ήρθαν μία εβδομάδα αφότου η τράπεζα ανακοίνωσε ένα κύμα απολύσεων, με στόχο τη στήριξη της οικονομικής της θέσης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η New York Post , η Goldman απέλυσε 3.200 εργαζομένους σε αυτό που εσωτερικά ονομάστηκε ως η «Ημέρα αποκαθήλωσης του Ντέιβιντ» – με εκατοντάδες ακόμη να αναμένεται να κατευθυνθούν προς την έξοδο.

Βγήκαν τα μαχαίρα

Εδώ και εβδομάδες πλήθος δημοσιευμάτων αναφέρουν ότι τα μαχαίρια έχουν βγει για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Goldman Sachs, και αυτή τη φορά οι άνθρωποι που τα κραδαίνουν δεν είναι οι συνήθεις ύποπτοι – τα κατώτερα στελέχη του ενοχλούνται που πρέπει να δουλέψουν μέχρι αργά ή να έρχονται στο γραφείο πολλές φορές την εβδομάδα.

Τα προβλήματα του Σόλομον είναι πιο σοβαρά με αποτέλεσμα να εκφράζονται έντονες αντιδράσεις στις μεσαίες και ανώτερες διοικητικές βαθμίδες της Goldman ,οι οποίες θα μπορούσαν να καθορίσουν και πόσο καιρό θα παραμείνει στη δουλειά του.

Ο Σόλομον είναι επίσης δάσκαλος γιόγκα και παίζει ηλεκτρονική χορευτική μουσική ως DJ D-Sol. Προ 4ετίας κυκλοφόρησε το πρώτο του single, ένα remix του Don’t Stop των Fleetwood Mac. Στο βιογραφικό του στο Spotify, στο οποίο έχει σχεδόν 551.000 ακροατές μηνιαίως, αναφέρει: “Το προσωπικό του μάντρα είναι να μην χάσεις ποτέ την επαφή σου με αυτά που σε παθιάζουν”.

Γεννημένος στη Νέα Υόρκη, ο Σόλομον πήγε στο Hamilton College, ένα φιλελεύθερο κολέγιο τέχνης στην γενέτειρά του και σπούδασε πολιτικές επιστήμες. Η τραπεζική του σταδιοδρομία ξεκίνησε σε ένα trust και στη συνέχεια πήγε σε μια τράπεζα επενδύσεων, η οποία κήρυξε πτώχευση στον απόηχο ενός σκανδάλου με συναλλαγές το 1990 και σε μια άλλη τράπεζα, η οποία κατέρρευσε το 2008 λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Μετακινήθηκε στην Goldman το 1999 και πέρασε 10 χρόνια ως επικεφαλής του κλάδου τραπεζικών επενδύσεων ενώ από το 2016 είναι γενικός διευθυντής επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News