
«Κόφτη» στα τροχαία ατυχήματα με μπόνους μικρότερα τέλη κυκλοφορίας και μειωμένα ασφάλιστρα εξετάζει να βάλει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της μάστιγας.
Η πρόταση που έχει πέσει στο κυβερνητικό τραπέζι προβλέπει οικονομικά κίνητρα για τους νέους οδηγούς ηλικίας έως 38 ετών με στόχο τη συμμόρφωσή τους στους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και την αποφυγή σοβαρών, ακόμα και θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιδέα έχει συζητηθεί από κυβερνητικά στελέχη με εκπροσώπους των ασφαλιστικών εταιρειών και υπάρχουν συζητήσεις για αναπροσαρμογή του πλαισίου σχετικά με τα όρια κάλυψης και τους κινδύνους και για την εφαρμογή διαφορετικής τιμολογιακής πολιτικής για τους νέους οδηγούς. Η υπό εξέταση ιδέα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:
- Πρώτον, μείωση του ασφαλίστρου για νέους με συνεπή οδηγική συμπεριφορά. Η μείωση των ασφαλίστρων θα συνδέεται με επαναπροσδιορισμό των ορίων και των κινδύνων κάλυψης, σε συνδυασμό με άντληση περισσότερων στοιχείων σχετικά με την οδηγική συμπεριφορά, τα ατυχήματα και άλλα δημογραφικά χαρακτηριστικά.
- Δεύτερον, δημιουργία δεδομένων για τα στοιχεία των οδηγών και σύνδεση με την ΑΑΔΕ.
- Τρίτον, κίνητρα για αύξηση των ασφαλισμένων οχημάτων και περιορισμός εσόδων από τέλη και ανασφάλιστα οχήματα, μέσω διασύνδεσης συστημάτων ΑΑΔΕ και ασφαλιστικών εταιρειών.
Τα αγκάθια και οι ενστάσεις εστιάζονται κυρίως στη δημοσιονομική επίπτωση (είσπραξη εσόδων από τα τέλη κυκλοφορίας), στην προστασία προσωπικών δεδομένων και στην ελεύθερη τιμολόγηση στην ασφαλιστική αγορά, στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού. Κομβικό σημείο αποτελεί η σωστή καταγραφή των δεδομένων, καθώς από τη συμμόρφωση των οδηγών θα εξαρτάται το ύψος των ασφαλίστρων και των τελών κυκλοφορίας.

Ερχονται τέλη με τον μήνα
Πάντως, η επανεξέταση από μηδενική βάση του συστήματος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας εντάσσεται στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ετοιμάζει τώρα τη διάταξη για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα.
Το μέτρο αναμένεται να ενεργοποιηθεί πριν από το Πάσχα, ενδεχομένως και πριν από τις εκλογές, και θα δίνει τη δυνατότητα σε πάνω από 120.000 φορολογουμένους που έχουν καταθέσει ψηφιακά τις πινακίδες των οχημάτων τους να τις «πάρουν πίσω» πληρώνοντας τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν στο χρονικό διάστημα που θα γίνει η άρση της ακινησίας. Η πληρωμή και επανακυκλοφορία των οχημάτων θα γίνει χωρίς πέναλτι. Δηλαδή οι φορολογούμενοι δεν θα επιβαρυνθούν με προσαυξήσεις επί του ποσού. Οταν η ΑΑΔΕ θα ανοίξει την πλατφόρμα myCar, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπορούν να κάνουν ψηφιακή άρση της ακινησίας του οχήματός τους καταβάλλοντας τα δωδεκατημόρια των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης.
Για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 2 μηνών, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 3/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, κ.ο.κ. Διάστημα άρσης ακινησίας μικρότερο του μηνός λογίζεται ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό ποσό ίσο με ένα δωδεκατημόριο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.


Latest News

Σταϊκούρας: Το τραπεζικό σύστημα μπορεί να σηκώσει το βάρος
Οι ελληνικές τράπεζες είναι σε καλύτερη θέση από το 2019, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ

Οι «χρησμοί» 7 ξένων οίκων για τις τράπεζες εν μέσω παγκόσμιας καταιγίδας
Τι αναφέρουν για τις ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες Allianz, Citigroup, Deutsche Bank, Moody’s, DBRS, Societe Generale και UBS

Πως η νομισματική πολιτική μειώνει την περιουσία των πολιτών
Το δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης προϋποθέτει απαραίτητα ότι η οικονομία είναι διαρθρωμένη κατά το πρότυπο της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς, το οποίο με την σειρά του προϋποθέτει ότι επικρατεί ατομική ιδιοκτησία, ιδιαίτερα επί των παραγωγικών μέσων.

Μεγάλες οι δυσκολίες των πολιτών - Τρίτο χειρότερο το ελληνικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2022
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης

Μήνυμα Μητσοτάκη για ισχυρές τράπεζες πριν τη Σύνοδο Κορυφής - Διασφαλισμένες οι καταθέσεις των Ελλήνων
Τι είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής

Αρνητική πρωτιά της Ελλάδας - Άνεργοι 3 στους 10 νέους
Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Eurostat

Άλμα 31,6% για τον τζίρο στο λιανεμπόριο τον Ιανουάριο
Τι δείχνουν τα στοιχεία της στατιστικής αρχής

Μείωση 2 δισ. στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών - Τι δείχνουν τα στοιχεία
Οι αφίξεις τουριστών και οι σχετικές εισπράξεις σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022 αυξήθηκαν κατά 86,1% και 71,9% αντίστοιχα

Μητσοτάκης για τους διθυράμβους του Bloomberg - Έρχονται ακόμη καλύτερες ημέρες στην οικονομία
Η διεύρυνση του ΑΕΠ της Ελλάδας «ξεπερνά τις μεγάλες οικονομίες» από το 2019

Γιατί υπεραποδίδουν τα ελληνικά ομόλογα - Τι λέει το Bloomberg
Οι αναφορές στην ανάπτυξη της ελληνική οικονομίας και την επενδυτική βαθμίδα - Γιατί το πρακτορείο θεωρεί πως βελτιώθηκε ο πολιτικός κίνδυνος