Σε ανακοίνωση σχετικά με την πρόοδο προς μια συμφωνία μεταξύ πολλών κυβερνήσεων για τους νέους περιορισμούς στις εξαγωγές εξοπλισμού κατασκευής ημιαγωγών στην Κίνα, προχώρησε το Σάββατο η ASML.

Η εταιρεία, βασικός προμηθευτής των κατασκευαστών τσιπ, έχει περιοριστεί στο να πωλεί τα πιο προηγμένα εργαλεία της στην Κίνα από το 2019.

Τσιπ: «Φρένο» στην κινεζική βιομηχανία βάζουν ΗΠΑ, Ολλανδία και Ιαπωνία

Οι εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας σχετικά με τους ημιαγωγούς έχουν επιδεινωθεί σταθερά από τότε, ωθώντας την Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο να επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές στις δικές της εταιρείες κατασκευής εξοπλισμού τσιπ.

«Κατανοούμε ότι έχουν γίνει βήματα προς μια συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων, η οποία, κατά την κατανόησή μας, θα επικεντρωθεί στην προηγμένη τεχνολογία κατασκευής τσιπ, συμπεριλαμβανομένων, αλλά δεν περιορίζεται σε προηγμένα εργαλεία λιθογραφίας», δήλωσε η ASML.

Η ολλανδική εταιρεία πρόσθεσε ότι τα μέτρα δεν αναμένεται να έχουν σημαντική επίδραση στις οικονομικές της προβλέψεις για το 2023.

«Προτού τεθεί σε ισχύ, πρέπει να αναλυθεί και να εφαρμοστεί στη νομοθεσία, κάτι που θα πάρει χρόνο», ανέφερε η εταιρεία.

Τριμερής συμφωνία

Η δήλωση της ASML ακολούθησε ένα δημοσίευμα του Bloomberg την Παρασκευή που ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και η Ολλανδία κατέληξαν σε συμφωνία μετά από μήνες συνομιλιών.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, η συμφωνία θα επεκτείνει ορισμένους ελέγχους εξαγωγών που υιοθέτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο σε εταιρείες που εδρεύουν στα δύο συμμαχικά έθνη, συμπεριλαμβανομένων των ASML Holding NV, Nikon Corp και Tokyo Electron Ltd.

Αξιωματούχοι από την Ολλανδία και την Ιαπωνία βρίσκονταν στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων μαζί με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, είπε νωρίτερα ότι οι αξιωματούχοι μιλούσαν για θέματα που είναι «σημαντικά και για τους τρεις μας».

«Και σίγουρα η ασφάλεια των αναδυόμενων τεχνολογιών θα είναι σε αυτή την ατζέντα», τόνισε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία