Σε συμφωνία με Ολλανδία και Ιαπωνία για τον περιορισμό των εξαγωγών ορισμένων προηγμένων μηχανημάτων κατασκευής τσιπ στην Κίνα, κατέληξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, μετά από συνομιλίες που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, η συμφωνία θα επεκτείνει ορισμένους ελέγχους εξαγωγών που υιοθέτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο σε εταιρείες που εδρεύουν στα δύο συμμαχικά έθνη, συμπεριλαμβανομένων των ASML Holding NV, Nikon Corp και Tokyo Electron Ltd.

Αξιωματούχοι από την Ολλανδία και την Ιαπωνία βρίσκονταν στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων μαζί με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Κίνα: Στον ΠΟΕ κατά των ΗΠΑ για τους περιορισμούς στις εξαγωγές μικροτσίπ

Η «ασφάλεια» στην ατζέντα

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, είπε νωρίτερα ότι οι αξιωματούχοι μιλούσαν για θέματα που είναι «σημαντικά και για τους τρεις μας».

«Και σίγουρα η ασφάλεια των αναδυόμενων τεχνολογιών θα είναι σε αυτή την ατζέντα», τόνισε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι το να πειστούν η Ολλανδία και η Ιαπωνία να επιβάλουν αυστηρότερους ελέγχους εξαγωγών στην Κίνα αποτελεί μια σημαντική διπλωματική νίκη για την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, η οποία τον Οκτώβριο ανακοίνωσε σαρωτικούς περιορισμούς στην πρόσβαση του Πεκίνου στην αμερικανική τεχνολογία κατασκευής τσιπ για να επιβραδύνει τις τεχνολογικές και στρατιωτικές προόδους του.

Ο Λευκός Οίκος κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα του Bloomberg, δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια και παρέπεμψε στις προηγούμενες δηλώσεις του Κίρμπι.

Το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών και εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ ούτε έχει δηλώσει ότι δεν είναι σαφές εάν η κυβέρνησή του θα αποκαλύψει το αποτέλεσμα των συνομιλιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με νέους περιορισμούς εξαγωγών για τη βιομηχανία ημιαγωγών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία