Μπορεί οι τιμές των λιπασμάτων και των καλλιεργειών να έχουν υποχωρήσει σημαντικά, από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα που κατέγραψαν το περασμένο έτος, ωστόσο αναλυτές προειδοποιούν ότι τα αποθέματα τροφίμων στον κόσμο εξακολουθούν να απειλούνται.

Οι τιμές των τροφίμων ήταν ήδη αυξημένες πριν από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του περασμένου έτους, λόγω της ξηρασίας και της συσσώρευσης που σχετίζεται με την πανδημία του κορωνοϊού από κυβερνήσεις και επιχειρήσεις. Στη συνέχεια, οι τιμές των λιπασμάτων εκτοξεύτηκαν ως αποτέλεσμα της θέσης της Μόσχας ως του μεγαλύτερου εξαγωγέα  στον κόσμο, ενώ η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου, ένα κρίσιμο συστατικό για τα αζωτούχα λιπάσματα, άσκησε επίσης πίεση στις γεωργικές αγορές.

FAO: Ακριβότερα κατά 14,3% τα τρόφιμα το 2022 – Ρεκόρ 32 ετών

Η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας

Η περσινή συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ Μόσχας και Κιέβου έπαιξε κρίσιμο ρόλο στη μείωση των τιμών, μαζί με τις άφθονες προμήθειες από τη Ρωσία, ενώ οι χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου ηρεμούν την κατάσταση στις αγορές λιπασμάτων. Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η συμφωνία για τα σιτηρά θα μπορούσε να διαλυθεί, ενώ οι ασταθείς τιμές της ενέργειας και η κλιματική αλλαγή απειλούν επίσης να υπονομεύσουν την παραγωγή των καλλιεργειών.

ΕΕ: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την επισιτιστική ασφάλεια

«Είναι σαν να πετάς με έναν κινητήρα», είπε ο John Baffes, ανώτερος οικονομολόγος στον τομέα της γεωργίας στην Παγκόσμια Τράπεζα. «Όσο λειτουργεί αυτός ο κινητήρας, είναι εντάξει, αλλά αν ο κινητήρας σταματήσει, τότε θα έχουμε προβλήματα . . . Εάν κάποιος από αυτούς τους κινδύνους πραγματοποιηθεί, θα δούμε [άνοδο των τιμών] πολύ, πολύ γρήγορα».

Ο πιο άμεσος κίνδυνος είναι η υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ συμφωνία για τα σιτηρά, η οποία πρόκειται να ανανεωθεί τον Μάρτιο. Οποιαδήποτε αποτυχία παράτασής του θα εμπόδιζε τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, εκτοξεύοντας ξανά τις τιμές.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, ενώ πολλές καλλιέργειες, μαζί με τα λιπάσματα τροφίμων, εξαιρούνται από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από τους συμμάχους της Ουκρανίας,  πολλές τράπεζες, ασφαλιστές και όμιλοι logistics είναι απρόθυμες να χειριστούν τα προϊόντα των αγροτών τους . Οι γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να διαταράξουν τον εφοδιασμό.

Η κλιματική απειλή

Μια άλλη απειλή είναι το κλίμα. Οι θερμοκρασίες ρεκόρ του περασμένου έτους στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου σημειώθηκαν παρά το καιρικό φαινόμενο La Niña. Το La Niña περιλαμβάνει την ψύξη της επιφάνειας του Ειρηνικού Ωκεανού. Μετά από τρία συνεχόμενα χρόνια συνθηκών La Niña, πολλοί μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει για τις αυξανόμενες πιθανότητες να συμβεί φέτος το αντίθετο , δηλαδή το φαινόμενο El Niño.

Η μετατόπιση από τη La Niña στο El Niño «είναι πιθανό να οδηγήσει σε θερμοκρασίες του πλανήτη το 2023 να είναι υψηλότερες από το 2022», προειδοποίησε η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου στα τέλη του περασμένου έτους.

Περιφερειακά, οι συνθήκες El Niñoπροκάλεσαν στο παρελθόν ξηρασίες στη νότια και νοτιοανατολική Ασία και την Αυστραλία και πλημμύρες στη Λατινική Αμερική, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας και της Αργεντινής.

«Είχαμε τρία δυνατά La Niña στη σειρά, κάτι που δεν έχει προηγούμενο από μόνο του. Αλλά ένα πιθανό El Niño το επόμενο τρίμηνο. . . θα μπορούσε να προκαλέσει όλεθρο στις καιρικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Kona Haque, επικεφαλής της έρευνας στον έμπορο εμπορευμάτων EDF Man. «Οι τροπικές αναπτυσσόμενες χώρες έχουν τη δυνατότητα να πληγούν περισσότερο, με την Ασία να γίνεται πιο ξηρή υπό συνθήκες El Niño, ενώ η Νότια Αμερική θα μπορούσε να δει υπερβολικές βροχοπτώσεις».

Χαμηλά αποθέματα

Τα σχετικά χαμηλά επίπεδα αποθεμάτων σιτηρών έχουν προσθέσει τις ανησυχίες των αναλυτών σχετικά με τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων.

Για το σιτάρι, η αναλογία αποθέματος προς χρήση, ένα μέτρο που χρησιμοποιείται από συμμετέχοντες στην αγορά σιτηρών και γεωργικούς οικονομολόγους για την αξιολόγηση της διαθεσιμότητας των εμπορευμάτων, είναι ενδεικτική. Δείχνει ότι τα προβλεπόμενα αποθέματα για το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου τον Ιούνιο προβλέπονται σε 58 ημέρες, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, όταν οι διεθνείς τιμές των τροφίμων εκτοξεύθηκαν στα ύψη μετά από ξηρασίες και αύξηση των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας.

«Λόγω της χαμηλής παγκόσμιας κατάστασης των μετοχών, οι τιμές θα παραμείνουν ασταθείς και θα μπορούσαν να ανέβουν απότομα αν εμφανιστεί ξηρασία ή σημαντικό καιρικό φαινόμενο αυτή την άνοιξη», δήλωσε ο Joseph Glauber, ανώτερος ερευνητής στο think-tank για την ασφάλεια τροφίμων IFPRI και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Συναλλαγματικός αντίκτυπος

Οι συναλλαγματικές κινήσεις είναι επίσης σημαντικές για τον εφοδιασμό τροφίμων σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Παρά τις πρόσφατες μειώσεις των τιμών των τροφίμων στις διεθνείς αγορές, η ισχύς του δολαρίου θα μπορούσε να διατηρήσει το κόστος σε τοπικά νομίσματα σε υψηλά επίπεδα.

Αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων για τους καταναλωτές είναι πιθανό να επιμείνει για αρκετά τρίμηνα λόγω της καθυστέρησης ενός έτους για τις διεθνώς διαπραγματεύσιμες τιμές να προχωρήσουν στις αλυσίδες εφοδιασμού λιανικής.

«Ο πληθωρισμός των τροφίμων όπως μετράται με τον δείκτη τιμών καταναλωτή τροφίμων παραμένει διψήφιος στις περισσότερες περιοχές του κόσμου. Αναμένω ότι ο ΔΤΚ των τροφίμων θα μειωθεί καθώς ο συνολικός πληθωρισμός μειώνεται, αλλά θα μειωθεί αργά», δήλωσε ο Glauber.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημάδια βελτίωσης.

Ο δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών για τα διεθνώς εμπορεύσιμα γεωργικά προϊόντα σημείωσε μηνιαία πτώση για εννέα συνεχόμενους μήνες. Πράγματι, οι τιμές για τα κρίσιμα θρεπτικά συστατικά και το σιτάρι είναι περισσότερο από 40% κάτω από τα υψηλά του περασμένου έτους.

Η σοδειά ρεκόρ σιταριού στη Ρωσία και η συγκομιδή καλαμποκιού και σόγιας στη Βραζιλία ανακούφισαν τις ανησυχίες στις διεθνείς αγορές σιτηρών και φυτικών ελαίων, ενώ η πρόσφατη πτώση της τιμής του φυσικού αερίου αύξησε την παραγωγή θρεπτικών συστατικών των καλλιεργειών με άζωτο.

Οι φθηνότερες τιμές διεθνούς εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των λιπασμάτων, θα εξαλείψουν κάποια πίεση στους καλλιεργητές.

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής. Η εισροή [κόστος] και η πίεση περιθωρίου για τον αγρότη φαίνεται να μειώνονται σημαντικά», δήλωσε ο Michael Magdovitz, αναλυτής σιτηρών και ελαιούχων σπόρων στη Rabobank.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO