Στα 3,5 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου υπολογίζει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) τους δυνητικούς πόρους στην Ελλάδα, σύμφωνα με παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με αφορμή την ανακοίνωση της νέας εταιρικής της ταυτότητας και την διεύρυνση του ρόλου της στα υπεράκτια αιολικά καθώς και στην αποθήκευση φυσικού αερίου και διοξειδίου του άνθρακα.
Ο όρος «δυνητικοί πόροι» (2C resources), όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, αναφέρεται σε συμπεράσματα που προκύπτουν με βάση τα γεωλογικά χαρακτηριστικά και τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, και όχι σε κοιτάσματα ή αποθέματα υδρογονανθράκων τα οποία προσδιορίζονται ύστερα από γεωτρήσεις.
Υδρογονάθρακες: Σε «Ιόνιο» και «Κυπαρισσιακό» η σκυτάλη των σεισμικών ερευνών
Οι έρευνες
Τα μεγέθη των κοιτασμάτων θα συγκεκριμενοποιηθούν σε πρώτη φάση όταν ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες και ακολούθως όταν υλοποιηθούν οι ερευνητικές γεωτρήσεις που (εφόσον κριθεί σκόπιμο) θα υλοποιηθούν στις περιοχές της Κρήτης και της Δυτικής Ελλάδας που έχουν παραχωρηθεί για έρευνες υδρογονανθράκων.
Πρώτη χρονικά αναμένεται η ερευνητική γεώτρηση στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, από την Energean, για την οποία την περασμένη εβδομάδα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων. Προβλέπει 150 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο υλοποίησής της γεώτρηση; (περίπου ένα χρόνο) ενώ σε περίπτωση ανακάλυψης κοιτάσματος οι θέσεις εργασίας θα είναι πολύ περισσότερες. Η γεώτρηση Ήπειρος -1 θα φτάσει σε βάθος 3,5 χλμ περίπου, στην κοινότητα Γιουργάνιστα του Δήμου Ζίτσας.
Το φθινόπωρο του 2022 ολοκληρώθηκαν εξάλλου οι τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή 2 του Ιονίου (75 % Energean – 25 % Helleniq Energy). Έχει ήδη ξεκινήσει η επεξεργασία των δεδομένων από την οποία θα εξαρτηθεί αν οι έρευνες θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση της γεώτρησης.
Ομοίως το 2022 περισυλλέγησαν δεδομένα από δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες από τις περιοχές “Ιόνιο” και “Κυπαρισσιακός” όπου δραστηριοποιείται η Helleniq Energy.
Οι μεγαλύτερες προσδοκίες εντοπίζονται στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης όπου είναι σε εξέλιξη δισδιάστατες σεισμικές έρευνες από την Κοινοπραξία ExxonMobil (70 %) – Helleniq Energy (30 %). Οι έρευνες αυτές προβλέπεται να ολοκληρωθούν ως το τέλος Φεβρουαρίου και θα ακολουθήσει η ερμηνεία των δεδομένων από την οποία θα εξαρτηθεί η εκτέλεση ερευνητικής γεώτρησης η οποία τοποθετείται χρονικά το 2025.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
OT FORUM - Στάμτσης: Πώς η αγορά διαθέσιμης ισχυος φρενάρει τις τιμές στο ρεύμα
Ο γενικός διευθυντής του ΕΣΑΗ μίλησε στο στούντιο του ΟΤ για την ελληνική αγορά ενέργειας
Μυλωνάς (ΕΤΕ): Δάνεια 30 δισ. ευρώ από τις τράπεζες στην ενέργεια μέχρι το 2030
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν τόσο τα κεφάλαια, όσο και τη ρευστότητα για να στηρίξουν τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης, είπε ο κ. Μυλωνάς
Η αλήθεια για το καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου - Τα στοιχεία Σκυλακάκη [γράφημα]
Καθοριστική για την πορεία υλοποίησης του έργου για το Καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου κρίνεται η αυριανή συνάντηση στη Λευκωσία
ELPEDISON: Σε σταθερή τροχιά για ένα πιο βιώσιμο μέλλον σε όλα τα επίπεδα
Η ELPEDISON συμβάλλει σηµαντικά στην ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρας
Ποιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις βάζει στην πρίζα ο ΑΔΜΗΕ - Το mega project με την Γερμανία
Τι ανέφερε ο πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, στο στούντιο του ΟΤ στην 88η ΔΕΘ
Στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Νέα Μεσημβρία ο αντικαγκελάριος Χάμπεκ
Η επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παρουσίας του στη 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
Μητσοτάκης για καλώδιο Ελλάδας- Κύπρου: Το έργο θα γίνει αν εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα ξεπεραστούν
Σφίγγει ο κλοιός για λύση στο καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου - Το κρίσιμο ραντεβού της Τρίτης
Εγγυήσεις Αθήνας και Ουάσιγκτον - Τι είπαν στο στούντιο του ΟΤ Σκυλακάκης, Γεραπετρίτης, Μανουσάκης και Τσούνης
Έρχονται τα νέα «Εξοικονομώ» - Τα κριτήρια και τα ποσά
Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου παρουσίασε τα νέα προγράμματα
88η ΔΕΘ – ΑΔΜΗΕ: Εθνική στρατηγική η ανάδειξη της χώρας σε ισχυρό εξαγωγέα «πράσινης ενέργειας»
Κεντρικό θέμα του ΑΔΜΗΕ στη φετινή ΔΕΘ, είναι τα μεγάλα έργα διεθνών διασυνδέσεων που υλοποιεί και αναπτύσσει ο Διαχειριστής