Τη νέα εταιρική ταυτότητα και το διευρυμένο χαρτοφυλάκιο αρμοδιοτήτων της παρουσίασε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ Α.Ε.).

Στη σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα «Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή», παρουσία υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων, πρεσβευτών άλλων κρατών στην Ελλάδα, θεσμικών εκπροσώπων και επιχειρηματικών φορέων, η ΕΔΕΥΕΠ επισημοποίησε τον αναβαθμισμένο ρόλο της στο ενεργειακό μέλλον της χώρας διαμέσου του αλληλοσυμπληρωματικού χαρακτήρα των ενεργειακών έργων και των τεχνολογικών συνεργειών.

Δύο κομβικές ενεργειακές τεχνολογίες

Με τις έρευνες για δυνητικά κοιτάσματα φυσικού αερίου σε θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές ανά την ελληνική επικράτεια να εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς υπό την επίβλεψη της ΕΔΕΥΕΠ, η εταιρεία διευρύνει τις αρμοδιότητές της με δύο ακόμη κομβικές ενεργειακές τεχνολογίες: τη δημιουργία έργων υπόγειας αποθήκευσης υγρών και αερίων (CCS & UGS) καθώς και την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Με τον τρόπο αυτό, αναβαθμίζεται και επικυρώνεται ο ρόλος της ΕΔΕΥΕΠ με την εμπιστοσύνη και την ανάθεση δύο νέων τομέων ευθύνης, ενισχύοντας παράλληλα το ρόλο της εταιρείας στην προσπάθεια επίτευξης ενεργειακής ασφάλειας τόσο στη χώρα μας αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με την επέκταση των έργων ΑΠΕ στα πλαίσια της πράσινης μετάβασης.

Η νέα ταυτότητα

Ο νέος διευρυμένος ρόλος της ΕΔΕΥΕΠ αντικατοπτρίζεται και στο καινούριο λογότυπό της, που συνδυάζει ροζ, πράσινες και μπλε αποχρώσεις. Το ροζ αντιπροσωπεύει το φυσικό αέριο ως καύσιμο γέφυρα για την ενεργειακή μετάβαση. Το πράσινο αντιπροσωπεύει το πράσινο ενεργειακό μείγμα, στο οποίο πλέον θα πρωταγωνιστούν οι ΑΠΕ, όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Τέλος, το μπλε κατέχει διττό ρόλο, αντιπροσωπεύοντας τα εθνικά μας χρώματα καθώς και τους ενεργειακούς μας στόχους με την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως το μπλε υδρογόνο και η αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.

Τα τρία χρώματα ενωμένα σε σπείρα αποτυπώνουν τη δυναμική έννοια της ενέργειας και αντανακλούν την προσπάθεια της ΕΔΕΥΕΠ για ενεργειακή αυτάρκεια και αυτονομία, με γνώμονα την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε επίσης η νέα ιστοσελίδα της εταιρείας, στην οποία οι χρήστες θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανατρέχουν και να αντλούν χρήσιμες πληροφορίες για τα έργα ενεργειακών υποδομών που αναπτύσσονται στην Ελλάδα, υπό την εποπτεία της ΕΔΕΥΕΠ.

Σκρέκας: Εθνική προσπάθεια για ενεργειακή ανεξαρτησία

Την ικανοποίησή του για το έργο και το νέο ρόλο της ΕΔΕΥΕΠ εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, δηλώνοντας: «Εν καιρώ ενεργειακής κρίσης, η ΕΔΕΥΕΠ αποτελεί λαμπρό παράδειγμα κρατικής εταιρείας, με καίρια συμβολή στην Εθνική προσπάθεια για ενεργειακή ανεξαρτησία και αναγωγής της χώρας μας σε πηγή ενεργειακού ανεφοδιασμού για την ευρύτερη περιοχή. Συγχαίρουμε την ΕΔΕΥΕΠ για τις διευρυμένες αρμοδιότητές της και θα συνεργαστούμε για την επιτάχυνση όλων των έργων της».

Παράλληλα ο κ. Σκρέκας επεσήμανε τη μεγάλη σημασία της απόφασης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιτάχυνση στις έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο ελληνικό υπέδαφος. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε πως οι ενδείξεις για τα κοιτάσματα στα ΝΔ της Κρήτης είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες και εφόσον πράγματι ευοδωθούν εκτιμάται, ότι το κοίτασμα θα είναι ικανό να αναπληρώσει το έλλειμμα του ρωσικού φυσικού αερίου της Ευρώπης για τα επόμενα 10 χρόνια. Ο κ. Σκρέκας κλείνοντας τόνισε πως «όλες οι προσπάθειες μας για τη διερεύνηση ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων πολύ σύντομα θα ευοδωθούν».

Δηλώσεις

Πεπεισμένη για μια «πολλά υποσχόμενη πορεία» δήλωσε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, σχολιάζοντας: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη γιατί η ΕΔΕΥΕΠ έχει καταφέρει να αντιληφθεί το πνεύμα της εποχής και την επιθυμία της Κυβέρνησής μας να υλοποιήσει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα ενεργειακής μετάβασης. Γι’ αυτό άλλωστε αποτέλεσε για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας την αυτονόητη επιλογή για να αναλάβει τα νέα καθήκοντα, με τα οποία είναι πλέον επιφορτισμένη. Η ΕΔΕΥΕΠ με το έργο της συμβάλλει δραστικά στην επίτευξη του στόχου για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη μέχρι το 2050. Άλλωστε η πρόοδος και ειδικά αυτή των τελευταίων μηνών μιλάει από μόνη της».

Για το όραμα και τη Στρατηγική «Υδρογονάνθρακες 2.0» της ΕΔΕΥΕΠ τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της εταιρείας, κ. Ρίκαρντ Σκούφιας: «Η υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΔΕΥΕΠ θα ήταν ανέφικτη χωρίς τη συμπερίληψη δύο θεμελιωδών παραδοχών: το θετικό αντίκτυπο που θα προσφέρει η αναβάθμιση της Ελλάδας σε κέντρο ενεργειακού εφοδιασμού καθώς και ότιη αναβάθμιση αυτή θα πρέπει να υποστηρίξει τη μετάβαση μας σε ένα βιώσιμο ενεργειακό μοντέλο. Με προσήλωση στο όραμά μας, ολοκληρώσαμε 7 σεισμικές έρευνες μόνο εντός του 2022, όταν τα 10 προηγούμενα χρόνια είχαν ολοκληρωθεί συνολικά 2. Στόχος μας πλέον είναι να εργαστούμε για την ανάπτυξη ολιστικών λύσεων, που θα καταστήσουν την Ελλάδα πόλο έλξης επενδύσεων με γνώμονα την επίτευξη του στόχου χαμηλών εκπομπών άνθρακα».

Τη μεγάλη προσπάθεια και απρόσκοπτη εργασία των εργαζομένων της ΕΔΕΥΕΠ την τελευταία διετία εξήρε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, κ. Αριστοφάνης Στεφάτος, επισημαίνοντας: «Είμαστε μια μικρή, ευέλικτη κρατική εταιρεία, με υψηλής εξειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό, διεθνή εμπειρία και κερδοφορία βασιζόμενη σε ιδίους πόρους. Με την ανάληψη του νέου μας ρόλου, οραματιζόμαστε να συνεισφέρουμε στην περιφερειακή συνεργασία και ειρήνη, εξασφαλίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και χτίζοντας γέφυρες για ένα βιώσιμο μέλλον και πρωτοστατώντας στην ανάπτυξη της οικονομίας και την ευημερία της χώρας μας και της περιοχής μας. Είναι τιμή και χαρά μου να σας παρουσιάζω τη νέα μας εταιρική ταυτότητα, επισημοποιώντας το μετασχηματισμό μας σε ΕΔΕΥΕΠ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Τελεσίγραφο από Κομισιόν στη Λευκωσία για την ηλεκτρική διασύνδεση
Ενέργεια |

Τελεσίγραφο από Κομισιόν στη Λευκωσία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου

Στελέχη της Κομισιόν στη διάρκεια σύσκεψης για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου ενημέρωσαν τον Ρυθμιστή και το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου για τον κίνδυνο απώλειας της επιδότησης 657 εκατ. ευρώ