Ανακοινώθηκε και επισήμως η συμφωνία που κυοφορούσαν οι δύο κολοσσοί της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, Renault και Nissan, για την αναδιάρθρωση της μακρόχρονης συμμαχίας τους, με τρόπο κατά τον οποίο μειώνονται οι μετοχές της πρώτης στη δεύτερη σε 15% από 43%.

Η συμφωνία

Η συμφωνία, η οποία τελεί υπό την έγκριση των διοικητικών συμβουλίων, θα εξισώσει τις διασταυρούμενες μετοχές των εταιρειών, με τις δύο αυτοκινητοβιομηχανίες πλέον να μπορούν «να ασκούν ελεύθερα τα δικαιώματα ψήφου που συνδέονται με τις άμεσες μετοχές τους που ανέρχονται στο 15%, με ανώτατο όριο το 15%,» όπως ανακοινώθηκε.

Renault – Nissan: Σε νέες βάσεις η συμμαχία τους

Υπό το νέο σχήμα συνεργασίας, η Renault θα μεταφέρει το 28,4% των μετοχών της Nissan σε ένα γαλλικό τραστ.

Η Renault θα δώσει εντολή στον διαχειριστή να πουλήσει αυτές τις μετοχές εάν είναι «εμπορικά συμφέρον» και ως μέρος μιας «συντονισμένης και τακτικής διαδικασίας».

Η συμφωνία της Δευτέρας έρχεται μετά από μήνες έντονων συζητήσεων για την αναδιάρθρωση της γαλλο-ιαπωνικής συμμαχίας.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες υπέγραψαν για πρώτη φορά τη συνεργασία τους τον Μάρτιο του 1999, επεκτείνοντάς την ώστε να συμπεριλάβει τον μικρότερο συνεργάτη της Mitsubishi Motors το 2016.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που ανακοινώθηκε σήμερα, προβλέπεται ότι η Nissan θα επενδύσει επίσης στο Ampere, τον βραχίονα ηλεκτρικών οχημάτων της Renault, ενώ οι δύο εταιρείες θα ξεκινήσουν «επιχειρησιακά έργα δημιουργίας υψηλής αξίας» στη Λατινική Αμερική, την Ινδία και την Ευρώπη.

Η Renault ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι είχε υπογράψει μια μη δεσμευτική συμφωνία-πλαίσιο με την κινεζική Geely να ιδρύσει μια νέα εταιρεία που παράγει υβριδικά συστήματα μετάδοσης κίνησης και «υψηλής απόδοσης κινητήρες ICE [κινητήρας εσωτερικής καύσης]».

Ο γαλλικός κολοσσός έχει επίσης συνάψει μακροπρόθεσμη στρατηγική συνεργασία με τον αμερικανικό κατασκευαστή ημιαγωγών Qualcomm.

Οι μετοχές της Renault υποχώρησαν 1,4% στις αρχές της διαπραγμάτευσης στην Ευρώπη, ενώ οι μετοχές της Nissan υποχώρησαν κατά περίπου 0,7% κατά τις ώρες διαπραγμάτευσης στην Ασία τη νύχτα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή